Του Στέλιου Κούλογλου
Από τη μεταπολίτευση και μετά, σε καμία προεκλογική περίοδο το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν έπεσε τόσο χαμηλά. Ακόμη και σε στιγμές ακραίας πόλωσης, το 1989 με το σκάνδαλο Κοσκωτά ή το 2012 με τη χρεοκοπία, κάποια πολιτική συζήτηση γινόταν γύρω από τα προγράμματα των κομμάτων.
Αυτή τη φορά η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για τον πραγματικό απολογισμό της θητείας της. Γιατί τότε θα μπορούσε να «αναλιώσει το παγωμένο κέντρο της μνήμης», όπως έγραφε, στους αξεπέραστους στίχους της στην «Κατάσταση Πολιορκίας» η Ρένα Χατζηδάκη: θα θυμόνταν οι Ελληνες πως κάηκε η μισή Ελλάδα με 2 μποφόρ, θα μάθαιναν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στον μακάβριο κατάλογο των νεκρών της πανδημίας, αλλά και στην ακρίβεια, στην ανεργία των νέων, στο παγκόσμιο ρεκόρ της κατασκοπείας του πληθυσμού ανά κάτοικο, πολιτικό, δημοσιογράφο και υπουργό.
Ετσι το επιτελείο του Μαξίμου, τελευταίο στην ουσία αλλά πρώτο στην επικοινωνία, έστησε μια προεκλογική εκστρατεία σε δύο βασικούς άξονες: πρώτα κατασκεύασε έναν χαζοχαρούμενο life style πρωθυπουργό που τα είχε κάνει όλα σχεδόν τέλεια, όπως υποστήριζε στα πρωϊνάδικα, χωρίς αντίπαλο (γιατί όπου πήγε να μιλήσει σοβαρά τα έκανε θάλασσα). Βοηθούσης και της περιρέουσας ατμόσφαιρας («ολοι ίδιοι είναι») το λάιφσταιλίκι επιβλήθηκε.
Ο δεύτερος άξονας ήταν η επιχείρηση παγίδα: ο μηχανισμός επαγρύπνησης για την παραποίηση – ξεχειλώματα των δηλώσεων του αντιπάλου και την υπερεκμετάλλευση κάθε άστοχης δήλωσης.
Αυτά η επικοινωνιακή στρατηγική δεν θα μπορούσε φυσικά να πετύχει χωρίς την – παραπάνω από φιλική – συμμετοχή των εθνικών καναλιών, τα οποία η κυβέρνηση φρόντισε να (ξανά) ενισχύσει την τελευταία στιγμή. Κανένας πρωθυπουργός στο παρελθόν, δεν θα είχε πέσει στα μαλακά αν μόνο η οικογένειά του μπορούσε να πάρει το μετρό της Θεσσαλονίκης, που έχει καθυστερήσει χρόνια εξ αιτίας του και προς μεγάλη χαρά των κάθε λογής εργολάβων.
Και κανένας Άδωνις δεν θα την είχε βγάλει καθαρή, όταν μετά από τέσσερα χρόνια στο Ελληνικό, όπου υποτίθεται θα ξεκινούσαν οι εργασίες την επόμενη εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019, δεν υπάρχει παρά καμιά μπουλντόζα για τα μάτια του κόσμου.
Όμως αυτό το περιβάλλον που έχουν στήσει η ΝΔ και τα ελληνικά ΜΜΕ πάει πολύ πιο μακριά από την προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνει μετά το τέλος της: υπονομεύει κάθε είδους δημοκρατικό διάλογο. Όλα πρέπει να είναι μαύρα ή άσπρα, στοιχημένα απολύτως με την κομματική γραμμή και την μικρονοϊκή πολιτική ορθότητα που ορίζουν τα κανάλια.
Παρουσιάζεται ένα θεωρητικό κείμενο για τοπικά νομίσματα, τα οποία ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να μας βάλει στη δραχμή. Λέει κάποιος το αυτονόητο ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι όλοι φασίστες; H Κουμουνδούρου φλερτάρει με τον Κασιδιάρη (τον οποίο η κυβέρνηση άφησε να αλωνίζει τέσσερα χρόνια).
Το τοξικό, μητσοτακικό κλίμα, απομακρύνει τους σοβαρούς ανθρώπους, που έχουν άποψη και αξιοπρέπεια, από την πολιτική. Δεν πρόκειται μόνο για τις αντιπάλους της κυβέρνησης. Καθηγητής με διεθνή καριέρα, ο κ. Χ. Ταραντίλης παραιτήθηκε (για οικογενειακούς λόγους) ούτε δύο μήνες μετά την ορκομωσία του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τελευταίο θύμα, ο καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος ένας νηφάλιος και ευγενής, διαβασμένος άνθρωπος, που κοσμούσε με την παρουσία του το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωσή του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν άστοχη. Αλλά για ποιον ακριβώς λόγο; Ο άνθρωπος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι άλλη είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι προσωπική του άποψη. Αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στη ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ντετέκτιβ κ. Σκέρτσος, που προφανώς δεν σκέπτεται ακριβώς όπως ο κ. Ταραντίλης, το κατάλαβε αμέσως: ο Κατρούγγκαλος είναι «μαρτυριάρης» και αποκάλυψε την ύπουλη πραγματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί άραγε ο Κατρούγκαλος δεν περίμενε να περάσουν οι εκλογές, ώστε να αποκαλυφθεί μετά το βρόμικο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοια ερωτήματα περισσεύουν όταν απευθύνεσαι – και καλλιεργείς – ένα κοινό φανατισμένων χαχόλων. «Δημοκρατία έχουμε, την καλύτερη που είχαμε ποτέ, την πληρέστερη που γίνεται, σε σημείο που ακόμη κι η βλακεία ασκείται ανεμπόδιστα», εξηγούσε στα χθεσινά «Νέα» ο Πρετεντέρης
Με τη βοήθεια των ΜΜΕ η προσωπική άποψη Κατρούγκαλου, έγινε επίσημη πολιτική. «Σε βέρτιγκο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος», παραποίησε τη δήλωση Κατρούγκαλου η «Καθημερινή». «Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού για επαναφορά του 20% στον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες», συμπλήρωσαν τα «Νέα».
Έτσι το χθεσινό πρωτοσέλιδο στο «Μακελειό», δεν ήταν παρά η πιο έντονη απόχρωση του κίτρινου:
«Τα άρπαξε από τη ΝΔ ο αποστάτης Κατρούγκαλος»!