18.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Τα αίτια πίσω από τη βιβλική καταστροφή στην Κρήτη – Τι λένε οι επιστήμονες

Ημερομηνία:

Στα αίτια της φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας Όπως είπε,, δύο στοιχεία μπαίνουν στην εξίσωση της καταστροφής.

Το πρώτο στοιχείο είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος ήταν πάρα πολύ μεγάλος δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακραία βροχόπτωση η οποία έπληξε ειδικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή στην περιοχή πάνω από την Αγία Πελαγία όπου οι κλίσεις του εδάφους ήταν πάρα πολύ ισχυρές και όπου είχαμε να κάνουμε με πετρώματα τα οποία ήταν εύκολο να διαβρωθούν.

«Έτσι λοιπόν, με μεγάλη ταχύτητα, τα νερά μαζί με το έδαφος, μαζί με τη λάσπη, μαζί με αντικείμενα, μαζί με τα αυτοκίνητα, κατέβηκαν προς τα κάτω, οπότε έφτασαν στον οικιστικό ιστό», εξήγησε ο κος Λέκκας.

«Αυτός ήταν λοιπόν ο κίνδυνος. Ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που ουσιαστικά έρχεται και στοιχειοθετεί την κλιματική κρίση» συνόψισε ειδικότερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή περαιτέρω, ο δεύτερος παράγοντας της εξίσωσης είναι η τρωτότητα.

«Η τρωτότητα στην αλλαγή ήταν πάρα πολύ μεγάλη δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό άναρχα δομημένο, με ένα ποτάμι το οποίο ουσιαστικά είχε κλειστεί και δεν μπορούσε να παραλάβει όλα αυτά τα φορτία- και δεν θα μπορούσε να τα παραλάβει» ανέφερε καταλήγοντας πως ως αποτέλεσμα της εξίσωσης της τρωτότητας και του κινδύνου είχαμε αυτές τις πολύ μεγάλες καταστροφές και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Θα πρέπει να πω το εξής: Η βροχή ήταν τόσο μεγάλη ούτως ώστε είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο όγκο» ανέφερε σημειώνοντας πως το αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να παραλάβει 30-40 κυβικά το δευτερόλεπτο, και ουσιαστικά είχαμε έναν όγκο της τάξης των 150 κυβικών ανά δευτερόλεπτο».

Για το καταστροφικό πέρασμα του καιρού και για τους λόγους που οδήγησαν στις τεράστιες καταστροφές μίλησε και  ο σεισμολόγος – γεωφυσικός Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Σε κάθε καταστροφικό φαινόμενο, όπως είναι η πλημμύρα και ο σεισμός, δυο βασικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Το πρώτο είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση του ίδιου του φαινομένου, η βροχόπτωση αυτή καθαυτή και βέβαια οι γεωμορφολογικές συνθήκες της γύρω περιοχής στην Αγία Πελαγία και την Σητεία, αλλά και αλλού, που βοήθησαν πάρα πολύ στο να υπάρξει το πλημμυρικό φαινόμενο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Από την άλλη μεριά όμως πάντοτε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η τρωτότητα, το πόσο ευάλωτο είναι δηλαδή το ανθρωπογενές περιβάλλον, όταν δεν έχουμε χτίσει σωστά, όταν δεν έχουμε πολεοδομήσει σωστά, όταν έχουμε κλείσει ρέματα τα οποία είναι οι φυσικές κοίτες απορροής της πλημύρας, τότε αυτά τα ρέματα που έχουν μετατραπεί σε δρόμους την ώρα της πλημμύρας γίνονται ορμητικοί, καταστροφικοί και θανατηφόροι χείμαρροι.»

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να τεθεί πλέον σε πλήρη εφαρμογή αυτό που ο νέος νόμος περί πολιτικής προστασίας προβλέπει, δηλαδή σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές της χώρας να εκπονηθούν σενάρια καταστροφής, έτσι ώστε από πριν να γνωρίζουμε ποια είναι τα επικίνδυνα φαινόμενα και ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν», υπογράμμισε ακόμα και τόνισε ότι «το φαινόμενο της καταστροφής είναι πολύπλοκο, σε κάθε φαινόμενο πρέπει όλοι οι παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη από εδώ και πέρα έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα και να μειώσουμε την τρωτότητα, το πόσο ευάλωτες έχουν γίνει οι πόλεις μας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν,...

Μητσοτάκης για Save Youth: «Αν είσαι κάτω από 18 πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις το panic button»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18...