Της Πηνελόπης Νάσσου
Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες με την ανανέωση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για ένα χρόνο να κλείσει κάθε συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς, πρόσφατα δημοσιεύματα έδειχναν τον Κωνσταντίνο Φλώρο να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά για την προσωπική του ζωή και δη για τις οικονομικές του δραστηριότητες.
Πιο συγκεκριμένα – σύμφωνα με την εφημερίδα Documento- μέσω της υποκλοπής του τηλεφώνου του συγκεντρώνονταν στοιχεία ακόμα και για την αγορά σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου, για την οποία αφήνονται υπόνοιες ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν, είναι «μαύρα».
Η όλη υπόθεση έχει θορυβήσει το κυβερνών κόμμα, καθώς, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση Φλώρου, τα οποία, σε συνδυασμό με την υπόθεση των υποκλοπών, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα νοσηρό κλίμα στην κοινωνία, λίγο πριν μπούμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο.
-Κατ’ αρχήν, όντως παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Το ερώτημα είναι καίριο, καθώς μέχρι ώρας, κανείς δεν έχει διαψεύσει με στοιχεία την παρακολούθησή του .
– Εάν η απάντηση είναι καταφατική, προκύπτει το ερώτημα για ποιους λόγους έγινε αυτή η παρακολούθηση.
-Υπάρχει απάντηση για το γεγονός ότι παρακολουθούντο προσωπικές συνομιλίες του Κων. Φλώρου;
-Ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, γνώριζε κάτι; Όταν το έμαθε, τι έκανε;
-Όταν ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλάει για ρυπαρά δίκτυα στο εσωτερικό της ΕΥΠ, τι εννοεί;
-Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει;
-Οι εθνικές προεκτάσεις του θέματος, τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση, ισχύουν μόνο γι’ αυτούς που αποκάλυψαν την υπόθεση ή και γι΄ αυτούς που διέταξαν την παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου;
Αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν στα στόματα όλων των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία αναζητούν απαντήσεις χωρίς, ωστόσο, κανείς να μπορεί να πει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση.
Η κυβέρνηση, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου απάντησε στην κριτική που γίνεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό. «Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Και η εμπιστοσύνη αυτή δεν κλονίζεται με κανέναν τρόπο και πάντως όχι από «υλικό» ρυπαρών δικτύων, που διοχετεύουν ορισμένοι συστηματικά και προνομιακά σε συγκεκριμένους κύκλους. Αυτό είναι για μας σαφές. Υπάρχουν, όμως, στην υπόθεση αυτή μια σειρά από ερωτήματα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Ο κ. Τσίπρας εμπιστεύεται τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Ναι, όχι και γιατί;»
Από την πλευρά του, ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στο θέμα: Η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου σε δήλωσή της ανέφερε μάλιστα: «Αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απευθύνοντας σειρά παράλογων ερωτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα:
Παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική ηγεσία;
Ναι ή όχι;
Και αν ναι, γιατί».
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της έρευνας της ΑΔΑΕ αποδεικνύεται ότι και ο Αρχηγός ΓΓΕΘΑ παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και θα πρέπει η υπόθεση, να διερευνηθεί εις βάθος. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό, ωστόσο, ότι λίγο πριν την ολοκλήρωση και δημοσίευση της έρευνας της ΑΔΑΕ, σε σχέση με τα πρόσωπα που παρακολουθούνται, προέκυψε η γνωμάτευση του κ. Ντογιάκου, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την ανεξάρτητη αρχή από το να επιτελέσει τον συνταγματικό της ρόλο.»