Στον κήπο μας ή σε ζαρντινιέρες μπορούμε να σπείρουμε καρότα όλο τον χρόνο. Σε κρύες περιοχές Μάρτιο – Μάιο.
Σε 70-120 ήμερες μετά την σπορά τα μαζεύομε. Σε 2,5 τετραγωνικά μέτρα περίπου 7 κιλά καρότα. Είναι πολλά είδη καρότων. Όλα τα καρότα πάντως έχουν κοινό πρόγονο που ζει σε άγρια κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Πλούσιο σε Β – καροτένιο. Την απόχρωσή του το καρότο την οφείλει στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε Β – καροτένιο, μια χρωστική η οποία πλην του ότι εντός του οργανισμού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ επίσης διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Παρότι κατά κανόνα τα ωμά λαχανικά υπερτερούν των μαγειρεμένων σε θρεπτικές ιδιότητες και θεραπευτική επίδραση το καρότο επιτυγχάνει καλύτερες αποδόσεις αν βραστεί καθώς διπλασιάζεται η δυνατότητα αφομοίωσης του β-καροτένιου.
Με την τακτική κατανάλωσή του το καρότο ενισχύει τις λειτουργίες του συκωτιού, ανακουφίζει από τις ξινίλες και τη δυσπεψία, ενώ διαθέτει αποτοξινωτική , διουρητική και υπακτική δράση. Ο χυμός του διαθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο, βαθμό τις παραπάνω ιδιότητες, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί λόγω της έλλειψης ινών αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, ενώ στα παιδιά είναι προτιμότερο να τον προσφέρομε αραιωμένο με νερό.
Θέλει οργανική ουσία το χώμα που σπέρνουμε δηλαδή κοπριά ποτίζομε πριν στεγνώσει το χώμα με λίγο νερό κάθε φορά. Μόλις βγάλουν 3-5 φύλλα τα αραιώνομε αφήνοντας απόσταση 7 εκατοστά το ένα απ’ το άλλο.
Για να διευκολύνομε την συγκομιδή τους μια μέρα πριν ποτίζομε καλά και τα ξεπατώνουμε τραβώντας τα απ’ τα αυτιά, συγνώμη απ’ τα φύλλα.