Της Νίκης Ζορμπά
Απόψε ( 21.00) από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης, λίγες μέρες μετά την πρώτη τους άτυπη τηλεμαχία στο ΣΕΦ, εκεί όπου ξετύλιξαν τις πλατφόρμες και τα σχέδιά τους σε σχεδόν παράλληλους μονολόγους, οι διεκδικητές του θώκου του ΠΑΣΟΚ θα ξεφουλκήσουν και μεταξύ τους επί των σχεδίων αλλά κυριώτατα των ικανοτήτων και των προθέσεών τους: Πού ( και πώς) βλέπει κάθε υποψήφιος τη θέση του ΠΑΣΟΚ και πώς θα το οδηγήσει στον κοινό στόχο για ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή.
Η περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν στάθηκε ικανή συνθήκη για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, χάνοντας τον διακηρυγμένο του στόχο.
Αυτό χρεώθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αμφισβητήθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της ευρωκάλπης.
Αυτό είναι και το πιο ισχυρό όπλο των ανθυποψηφίων του , παρότι στις δημοσκοπήσεις ( καθόλη τη διάρκεια που διενεργούνται) φέρεται να είναι ο σταθερός πόλος που με άνεση θα περάσει στον β ( και τελικό) γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας.
Του πιστώθηκε ωστόσο πως παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε πολύ μικρότερα ποσοστά και σταθερά το μεγάλωσε, εξουδετερώνοντας ενδιαμέσως και την πίεση ” με ποιον θα συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ”, εμπεδώνοντας την αυτόνομη πορεία του. Όχι αυτονόητο, υπογραμμίζουν οι υποστηρικτές του.
Η πτωχή εκλογική συγκομιδή των ευρωεκλογών μολονότι απέναντί του είχε τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στ. Κασσελάκη, είναι το μειονέκτημά του από όπου ξεκίνησε και η αμφισβήτηση.
Απέναντί του ορθώθηκε εξαρχής ο Χάρης Δούκας. Με όπλο ( με αυτό στις αποσκευές του θα πορευτεί και στο αποψινό ντιμπέι) την ανέλπιστα νικηφόρα πορεία που διέγραψε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων και όχημα το επιτυχημένο “άνοιγμα” στις προοδευτικές δυνάμεις.
Αυτό το σχήμα κομίζει ως πρόταση ο Δήμαρχος Αθηναίων, κλείνοντας το μάτι σε εκείνους που απογοητευμένοι από την αναιμική επίδοση του ΠΑΣΟΚ την ώρα που στα Αριστερά του γίνεται κοσμογονία, ζητούν “συνεργασία” προοδευτικών δυνάμεων για “να φύγει η Δεξιά”. Αυτό ήταν και το αίτημα εξάλλου στα συνθήματα των υποστηρικτών του, στην εκδήλωση των έξι, στο ΣΕΦ.
Βρίσκεται αναμφίβολα στα Αριστερά του Κεντρώου ΠΑΣΟΚ και καλείται να απαντήσει πειστικά σε δυο ( τουλάχιστον) ερωτήσεις: Είδε τις ψήφους των Αθηναίων Πολιτών που τον εξέλεξαν για Δήμαρχο σαν εφαλτήριο για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και πώς θα συνδυάσει τους δυο ρόλους αν εκλεγεί; και ακόμη: Ποιο είναι το όραμά του για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μέσω συγκόλλησης με θραύσματα από τον κατεδαφισμένο ΣΥΡΙΖΑ;
“Σφήνα” στην κούρσα ως τελευταία προσθήκη στο κάδρο των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, μπήκε το καλοκαίρι η Άννα Διαμαντοπούλου. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, εμφανίζουν την πρώην Επίτροπο να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στον β’ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης, υπερκερνώντας τον Χάρη Δούκα.
Στις αποσκευές της, φέρει το πιο πλήρως επεξεργασμένο προγραμματικό πλαίσιο , εφ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης- όπως το ξεδίπλωσε κατά την ομιλία της στην πρόσφατη εκδήλωση στο ΣΕΦ όπου οι υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι διεκδικεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνών κόμμα, χωρίς να κοιτάζει στα αριστερά ή τα δεξιά του, με αιχμή την παραγωγικότητα και το Κοινωνικό Κράτος.
Όπλο της η “ηγετικότητα” και το πρωθυπουργίσιμο προφίλ, ελέω και της μακράς πολιτικής εμπειρίας της. Διόλου ευκαταφρόνητο πλεονέκτημα για ένα κόμμα που μεσουρανούσε επί δεκαετίες και βρέθηκε επί έτη πολλά να φλετάρει με τον αφανισμό.
Αντίπαλός της, η χρόνια αποχή, οργανικά από το κόμμα. Εκεί όπου “κερδίζουν” για παράδειγμα ανθυποψήφιοί της, που διατρανώνουν ότι δεν εγκατέλειψαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ. Απαντά: Εσείς δεν εγκαταλείψατε το ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν εγκατέλειψα τη σοσιαλδημοκρατία, υπηρετώντας τη και εκτός συνόρων.
Έχει ένα ( περίπου) κοινό μειονέκτημα με τον Χάρη Δούκα: Δεν είναι βουλευτής, συνεπώς δεν θα μπορέσει να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή ( ως ίσχυε και με τον Νίκο Ανδρουλάκη έως τις εθνικές εκλογές).
Ο Παύλος Γερουλάνος για παράδειγμα, επιμένει πολύ στην ανάγκη να είναι βουλευτής ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, βάλλοντας ουσιαστικά εναντίον Δούκα και Διαμαντοπούλου. Η ίδια απάντησε σε αυτό: Αν κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος και ο κ. Γερουλάνος , επικεφαλής της ΚΟ; Μια φράση που άναψε τα αίματα παραμονή του ντιμπέιτ. Θα συνεχιστεί μετά βεβαιότητας η αντιπαράθεση επ αυτού και στην τηλεμαχία. Πάντως, ο κ. Γερουλάνος χθες απάντησε στη σχετική πρόταση της κας Διαμαντοπούλου: “Δεν διαπραγματεύομαι καρέκλες”.
Καλή επίδοση δημοσκοπικά, καταγράφει ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εξοβελίζεται ( στις μετρήσεις πάντα) από το “τίναγμα” προς τα πάνω της Άννας Διαμαντοπούλου. Με σκευή το σχέδιό του “Αναγέννηση” και όπλο τη σταθερή παρουσία του στο ΠΑΣΟΚ και τα “πέτρινα” χρόνια, διεκδικεί τον χώρο που του αναλογεί.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου προσέρχεται στο αποψινό ντιμπέιτ με τις εξής σταθερές: Επουδενί συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμιση πως εκεινη άνοιξε πρώτη το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τα πενιχρά ευρωεκλογικά του αποτελέσματα.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, έχοντας διατελέσει επικεφαλής ΚΟ ( όταν ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν στην ευρωβουλή) σταθερά παιανίζει τη θέση του περί ανασύνθεσης του χώρου, κοιτάζοντας προς τα Αριστερά.