14.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Ταβερναράκης: Για να νικήσουμε τον εχθρό πρέπει πρώτα να τον γνωρίσουμε

Ημερομηνία:

Αισιόδοξος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε μερικούς μήνες από τώρα, αλλά και συμβιβασμένος με την ιδέα ότι η ανθρωπότητα θα είναι συνεχώς αντιμέτωπη – από τούδε και στο εξής – με τέτοιου είδους απειλές, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης και καθηγητής Βιολογίας.

Για να νικήσουμε τον εχθρό μας, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Η ελπίδα του κ. Ταβερναράκη για θετική έκβαση στη μάχη με τον Covid -19 ενισχύεται από πολλούς παράγοντες: “Ο κορωνοϊός ανήκει σε μία κατηγορία ιών που είναι πολύ καλά μελετημένη. Ήδη γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτόν. Έχει βεβαίως ιδιαιτερότητες που ακόμα μελετούμε”.

Οι κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει με εμβόλια κι άλλες θεραπείες, μέσω (και) φαρμάκων που αναπτύχθηκαν για άλλες ασθένειες, φαίνεται να στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Το μεγάλο στοίχημα για το (άμεσο) μέλλον όμως θα πρέπει να είναι η πρόληψη.

“Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε λίγους μονάχα μήνες, σημειώθηκε τεράστια πρόοδος από την επιστημονική κοινότητα. Μπορούμε να μείνουμε αισιόδοξοι και το εμβόλιο και για μία αποτελεσματική θεραπεία” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Ο κ. Ταβερναράκης συνέστησε κι εκείνος με τη σειρά του “να μείνουμε σπίτι”, εκφράζοντας την πίστη του ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν θα διαρκέσουν για πολλούς μήνες. Το σκεπτικό και η πεποίθησή του στηρίζονται στις μελέτες που έχουν γίνει σε ιούς αυτής της κατηγορίας: “Ισχύει ότι δεν επιβιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία, κάμπτεται η διάδοση τους. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να περιοριστεί διάδοση ιού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες, θα δούμε κάποια χαλάρωση (σ.σ στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναχαίτισης της εξάπλωσης του Covid -19) . Αυτό πάντως είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτεία, εξετάζοντας τα δεδομένα που θα έχουν”.

Η λύση για την ανθρωπότητα θα έρθει μόλις έχουμε το εμβόλιο. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ταβερναράκης μάς προετοιμάζει και για την νέα πραγματικότητα, η οποία ανοίγεται μπροστά μας: “

Οι απειλές αυτού του τύπου θα έχουμε συνεχώς, γιατί τα ζώα είναι μία δεξαμενή ιών!

Όσο καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον, τόσο θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα και στο μέλλον.

Αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος ιός στη θέση του Covid -19). Απαιτείται λοιπόν έρευνα για αυτά τα παθογόνα, πριν μία έρθει μια νέα επιδημία, για να είμαστε αποτελεσματικοί.”.

Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι και 2.000 χθες, σύμφωνα με τις χθεσινές αναφορές του κ. Τσιόδρα. “Τα δεδομένα τα έχει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος είναι στην καλύτερη θέση να κρίνει και να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία. Βάσει εκτιμήσεων, το νούμερο αυτό είναι σχετικά ακριβές.

Καθένας από εμάς αντιμετωπίζει πρέπει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως νοσούντα. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπακούμε ευλαβικά και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μένουμε λοιπόν στα σπίτια μας και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, για την αποφυγή διάδοσης του ιού” σχολίασε ο κ. Ταβερναράκης.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιολογεί θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση: “Σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, το σύστημα ακόμα αντέχει. Δεν έχουμε την εξάπλωση που παρατηρείται σε άλλες χώρες”.

Ο κ. Ταβερναράκης υποστήριξε ακόμα πως “εάν κάποιος δεν έχει τα συμπτώματα, δεν έχει νόημα να κάνει το τεστ”, προειδοποιώντας ωστόσο πως “ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ελεύθερος ιού”.

Όπως είπε, το τεστ άνευ συγκεκριμένου λόγου, δεν ωφελεί. Αντιθέτως “ επιβαρύνει το σύστημα”.

Η επιστημονική κοινότητα εξάλλου καταβάλλει “μεγάλη προσπάθεια” για ανταποκριθεί στην κρίση αυτή, με τον πρόεδρο του ΙΤΕ να εναντιώνεται στους περιττούς ελέγχους και να ελπίζει σε “επάρκεια αντιδραστηρίων”.

“Δεν θα έχουμε έλλειψη (σ.σ αντιδραστηρίων) εάν έχουμε σωστό προγραμματισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ΙΤΕ είναι έτοιμοι να εμπλακούν στη διαδικασία των τεστ, σηκώνοντας ένα μεγάλο μέρος από τα δυσβάσταχτα βάρη που έχει φορτωθεί ο ιατρικός και λοιπός επιστημονικός κόσμος της χώρας: “Καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχουν συζητήσεις, είμαστε σε στάση αναμονής για το εάν θα εμπλακούμε. Έχουμε υποδομές για να γίνονται τα τεστ. Χρειάζεται σχετική πιστοποίηση” κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης, πετώντας το… γάντι στην πολιτεία.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ