18.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Τελεσίγραφο Πούτιν στη Δύση: Φτάσαμε στο σημείο «χωρίς επιστροφή» – Η κλοπή δεν θα μείνει ατιμώρητη – Οι όροι για τη λήξη του πολέμου και τι απαντούν ΗΠΑ και Κίεβο

Ημερομηνία:

Τις προϋποθέσεις για να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έσπευσαν, πριν καν απαντήσει το Κίεβο, να απορρίψουν τους όρους του Ρώσου προέδρου, ενώ και η Ουκρανία από την πλευρά της τόνισε ότι σκοπός του Ρώσου προέδρου είναι να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης.

Αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους αυτούς, «το ίδιο λεπτό» η Ρωσία θα σταματήσει το πυρ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούσθηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.

Τι απαντούν οι ΗΠΑ στους όρους Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος «δεν είναι σε θέση» να έχει απαιτήσεις από την Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο, διεμήνυσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, εκθειάζοντας τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου απέναντι στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη», είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση του Κιέβου: «Φοβάται την πραγματική ειρήνη με τους όρους που θέτει»

Μέσω τριών διαύλων, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του στενού συμβούλου του Μιχαήλο Ποντόλιακ, αλλά και του ουρανικού ΥΠΕΞ ήρθε η απάντηση του Κιέβου στην ειρηνευτική πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε δηλώσεις του που μεταφράζονταν και μεταδίδονταν απευθείας μέσω διερμηνέα.

«Ο ίδιος δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι ,αναφερόμενος στον Πούτιν, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Ναζί δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», πρόσθεσε ο Ζελέσνκι.

Αλλά και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου,Μιχαήλο Ποντόλιακ απέρριψε την «ειρηνευτική πρόταση», λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

«Προτείνει στην Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της. Προτείνει στην Ουκρανία να παραδώσει νομικά τα εδάφη της στη Ρωσία. Προτείνει στην Ουκρανία να υπογράψει τη γεωπολιτική της κυριαρχία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να αρπάξει την ατζέντα των ειδήσεων από την Ουκρανία κάνοντας την ομιλία του λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής .

Ο σύμβουλος, ο οποίος συχνά ενεργεί ως εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί επίσης να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.

«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση… αλλά σαν να προτείνουν την ειρήνη και η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης στο Χ ότι οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου «αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις “προτάσεις” της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική».

«Δεν υπάρχουν νέες “ειρηνευτικές προτάσεις” από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την “τυπική επιλογή του επιτιθέμενου”, η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες» έγραψε στο Χ o σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε μέσω ανακοίνωσης και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας πως οι χειριστικές δηλώσεις του Πούτιν, μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία, δείχνει ότι η Ρωσία φοβάται την πραγματική ειρήνη. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως ο σκοπός του Ρώσου προέδρου είναι να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα, να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης και να διασπάσει την ενότητα της παγκόσμιας πλειοψηφίας γύρω από τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι παράλογη η προσπάθεια του Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εφάρμοσε μαζί με τους συνεργούς του τη μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται σε ρόλο ειρηνοποιού και να προβάλλει επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου που ο ίδιος ξεκίνησε, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως τα τελεσίγραφα που στέλνει ο Πούτιν έχουν ήδη ακουστεί πολλές φορές και δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτά.

Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο τονίζει ότι η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον πόλεμο και, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, επιθυμεί τον τερματισμό του.

Δεν θα μείνει ατιμώρητη η «κλοπή» με τα δάνεια στην Ουκρανία

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης στη συνάντησή του με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών ότι τα σχέδια δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τους τόκους από παγωμένα στο εξωτερικό ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνιστά κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση συμπεριφέρθηκε στη Μόσχα δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου παγώματος περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Δύσης, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Παρόλες τις στρεψοδικίες, η κλοπή θα παραμείνει βεβαίως κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Τώρα γίνεται σαφές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα αποθεματικά τους απέχουν από το να είναι ασφαλή τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης.

«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μία ημέρα αφότου οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν στο περίγραμμα μιας συμφωνίας για την παροχή δανείων 50 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το 2022 που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία, αποκαλώντας την εισβολή ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Το δυτικό μοντέλο για την παγκόσμια ασφάλεια κατέρρευσε»

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα σήμερα στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πως το υφιστάμενο μοντέλο της Δύσης για την παγκόσμια ασφάλεια έχει καταρρεύσει και πως η Δύση χρειάζεται να βρει ένα τρόπο για να δουλέψει με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο κόσμος έφθασε σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» για την παγκόσμια ασφάλεια και είναι καιρός να δημιουργηθεί στη θέση του ένα νέο και πιο σταθερό σύστημα.

«Προφανώς είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλώς δεν υφίσταται, χρειάζεται να δημιουργηθεί ουσιαστικά εκ νέου», δήλωσε ο Πούτιν.

«Όλο αυτό απαιτεί από εμάς, μαζί με τους εταίρους μας, με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και υπάρχουν πολλές τέτοιες, να επεξεργασθούμε τις δικές μας επιλογές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρασία και μετά να τις προτείνουμε για ευρύτερη διεθνή συζήτηση».

Ο Πούτιν δήλωσε πως είναι καιρός να συζητηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ευρασία και πως η Ρωσία είναι ανοικτή να συζητήσει πάνω σ’ αυτό με όλους, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική της ασφάλειας είναι ανοικτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της. Το ‘σε όλες’ σημαίνει επίσης φυσικά τις χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Πούτιν.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...