Ολοκληρώθηκε μετά από 30 λεπτά «σε καλό κλίμα», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων για την Κύπρο. Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τη συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εμφανίστηκε προκλητικός και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το «τουρκοκυπριακό κράτος», προδιάγραφοντας μια απάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα.
Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες.
«Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου». Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, βασισμένα στην καλή γειτονία, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αθώοι πολίτες σκοτώνονται στη Γάζα, ενώ εξέφρασε τον φόβο η κρίση να επεκταθεί και στην περιοχή μας. Παράλληλα, ζήτησε να ενταθεί η πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να φτάνει απρόσκοπτα σε όσους την έχουν ανάγκη.
Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.
Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.