15.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Τζακ Ντόρσι: Ο CEO του Twitter που χάρισε 1 δις δολλάρια – το 1/3 της περιουσίας του – στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Ποιος είναι ο CEO του Twitter που έδωσε ένα δισ. δολάρια στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Μανιακός με τα dream cars και γνωστός… μοντελοπνίχτης, σφάζει με τα χέρια του κατσίκια, φιλοδοξεί να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αλλά τη δεδομένη στιγμή ο στόχος του είναι ένας: δίνει τα περισσότερα χρήματα απ’ όλους τους billionaires, για να συνδέσει το όνομά του με τη νίκη έναντι του κορωνοϊού

Θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής σε μια ιδανική εκδοχή των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» ως νέος, ευειδής και φυσικά δισεκατομμυριούχος: ο λόγος για τον μόλις 43χρονο ιδρυτή και CEO του Twitter Τζακ Ντόρσι, ο οποίος μπορεί να χαρίζει το 1/3 της περιουσίας του για τον κορωνοϊό χωρίς να ανησυχεί για το μέλλον.

Αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο από την άκρη της επιβλητικής του βίλας στο Ελ Καμίνο ντελ Μαρ του Σαν Φρανσίσκο, με θέα την επιβλητική Golden Gate Bridge, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι θα στερηθεί και πολλά παραχωρώντας πάνω από 1 δισ. δολάρια, δηλαδή το 1/3 της προσωπικής του περιουσίας, η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ανέρχεται στα 3,3 δισ. δολάρια. Οι μετοχές του στο Twitter, όπου παραμένει ο κραταιός διευθυντής, έχουν τρόπο να του αποφέρουν σημαντικά κέρδη παρά τις απώλειες που σημειώνουν λόγω της κρίσης. Αλλωστε, όπως ο ίδιος δήλωνε πριν από λίγο καιρό, πρόθεσή του είναι να αποσυρθεί για λόγους ηρεμίας για κάποιους μήνες στην Αφρική δουλεύοντας από απόσταση και χαράζοντας νέα σχέδια καθώς θα θαυμάζει τα επικά ηλιοβασιλέματα. Στόχος του είναι να μείνει μακριά, όπως λέει, από την τύρβη της πόλης και ακολουθώντας τα βήματα του μακαρίτη Στιβ Τζομπς να δοκιμάσει έναν τρόπο ζωής που καμία σχέση δεν έχει με αυτόν που έχει συνηθίσει ταξιδεύοντας διαρκώς σε όλο τον κόσμο και έχοντας σπίτια σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Καλιφόρνια.

Η μεγαλύτερη δωρεά έως τώρα

Είναι σαφές ότι ο Ντόρσι δηλώνει πως τα χρήματα που θα διαθέσει για τον αγώνα ενάντια στον COVID-19 προέρχονται από τον προσωπικό του κορβανά και όχι αυτόν του Twitter και αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στη μάχη κατά της πανδημίας. Η δωρεά του θα γίνει μέσω των μετοχών της άλλης εταιρείας του, της Square, και όχι του Twitter, καθώς είναι πολύ περισσότερες σε αριθμό. Oταν μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «η επιδημία COVID-19 γίνει μια ανάμνηση του παρελθόντος», στόχος του είναι τα εναπομείναντα κεφάλαια να χορηγηθούν για τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης των νεαρών κοριτσιών που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές. Οπως έχει δηλώσει, η αυστηρή του ανατροφή -γαλουχήθηκε σε θρησκευτικό περιβάλλον- του δίδαξε από μικρό την αξία της δωρεάς και τη χαρά της αλληλεγγύης. Η ιταλική του καταγωγή δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι οι εικόνες που εξακολουθούν να φτάνουν από τη μακρινή πατρίδα όντως προκαλούν σοκ. Ηταν ωστόσο το ιταλικό περιβάλλον που του έμαθε να προσεύχεται, αν και ποτέ δεν έδινε την εντύπωση ότι είναι από τα ντροπαλά παιδιά που μεγάλωσαν με απαγορεύσεις ή εγκράτεια: εξακολουθεί να περηφανεύεται για τον έξαλλο τρόπο ζωής του όπως τα ωραία, γρήγορα αμάξια του -με προτίμηση στη Σειρά 3 της BMW- και την αδυναμία του για τα κορίτσια που στολίζουν τα εξώφυλλα του «Sports Illustrated» – βλέπε την πρώην φίλη του, μοντέλο Ρέιβεν Λιν Κορνέιλ.

O πανκ που έγινε Κροίσος

Δεν είναι πολλά χρόνια, άλλωστε, από τότε που ο γιος του Τιμ και της Μάρσια με ιταλικές ρίζες, ο οποίος γεννήθηκε στο μικρομεσαίο και αρκετά φτωχικό περιβάλλον του Σεντ Λούις στο Μιζούρι, θα άφηνε τον τόπο καταγωγής του για τη Νέα Υόρκη φοιτώντας στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Με λίγα μόλις δολάρια στην τσέπη αλλά πλούσιος σε ιδέες, ο νεαρός πανκ βάλθηκε να αποδείξει ότι η τεχνολογία ήταν γι’ αυτόν κάτι παραπάνω από χόμπι: μια πραγματική εμμονή. Μόλις το 2000 του ήρθε η ιδέα να μοιραστεί με τους φίλους του μια πατέντα μέσω της οποίας μπορούσε να μοιράζεται ταυτόχρονα πολλά μηνύματα. Κατόπιν σκέφτηκε να την πουλήσει στην ανοιχτή τότε σε νέες ιδέες αγορά τεχνολογίας, αλλά κανείς δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνέχισε, ωστόσο, να ψάχνει τα νέα λογιστικά που θα του έφερναν χρήματα, τα οποία διαχειριζόταν με συνέπεια από τα 13 του χρόνια, ενώ παράλληλα έσπευσε να βρει δουλειά ως μοντέλο για να έχει λεφτά. Τελικά κατάφερε να πουλήσει μια άλλη πατέντα η οποία παραμένει ακόμα δημοφιλής σε οδηγούς ταξί. Τα χρήματα που κέρδισε ήταν αρκετά ώστε να αποφασίσει να παρατήσει το πανεπιστήμιο και να φτιάξει την πρώτη του εταιρεία μετακομίζοντας παράλληλα από τη Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια, το κέντρο της τεχνολογίας και της ανταλλαγής σύγχρονων ιδεών. Εξακολουθούσε βέβαια να ακούει με μανία Sex Pistols και να έχει βαμμένα ροζ τα μαλλιά του, να φοράει σκουλαρίκια στη μύτη και να βάφεται με μοβ σκιές. Μια διόλου ιδανική εμφάνιση για έναν υποψήφιο διευθυντή μιας εύρωστης εταιρείας τεχνολογίας την οποία κατάφερε, ωστόσο, να προμοτάρει ικανοποιητικά εμπλουτίζοντάς τη με νέες ιδέες, όπως πλατφόρμες για podcasting, στο οποίο εξακολουθεί να έχει αδυναμία διατηρώντας μάλιστα ακόμα και σήμερα τακτική εκπομπή με τίτλο «Ιστορίες από την κρύπτη». Για να εντυπωσιάσει ειδικά τον γυναικείο πληθυσμό φρόντισε παράλληλα να εξελίξει το ταλέντο του στις πολεμικές τέχνες, στο οποίο οφείλει το γυμνασμένο σώμα αλλά και την τέχνη του στο μασάζ αποκτώντας μάλιστα και επαγγελματικό δίπλωμα μόλις το 2002!

Ο μασέρ λάτρης της τεχνολογίας, πρώην μοντέλο και οπαδός της πανκ φάνηκε όμως να διατηρεί παραπάνω φιλοδοξίες από το να πουλάει απλώς νέες πατέντες και να θεωρείται ένα εύρωστο μέλος των tech freaks. Είναι τότε που βρίσκει τους ιδανικούς συνενόχους και μόλις με 7.000 δολάρια κεφάλαιο εκκίνησης ξεκινούν δοκιμαστικά το Twitter: το πρώτο του τιτίβισμα με το όνομα @jack, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα, έρχεται στο φως στις 21/3/2006 και η επιτυχία είναι σχεδόν αυτόματη. Την πλατφόρμα φαίνεται να προτιμούν οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί για τις προσωπικές τους καμπάνιες, ενώ σύντομα αρχίζουν να έρχονται και οι πρώτες έμμεσες διαφημίσεις. Σε ηλικία 30 ετών πια ο Τζακ Ντόρσι αναγκάστηκε να ξεφορτωθεί το δαχτυλίδι από τη μύτη, να φορέσει κουστούμι και γραβάτα, τα οποία δείχνει να προτιμά ακόμα για τις δημόσιες εμφανίσεις. Oπως καθετί που τον απασχολεί σε σημείο εμμονής, έτσι και η μόδα γίνεται η αφορμή να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει και σε αυτό τον τομέα λανσάροντας δική του εταιρεία, καθώς ξέρει καλά τι σημαίνει Hermès, στην οποία έχει αδυναμία, ή γιατί είναι σχεδόν τέλειο ένα κουστούμι Prada. Ο λόγος βέβαια που συχνάζει στην πρώτη γραμμή των επιδείξεων δεν είναι η αδυναμία του στη μόδα, την οποία δηλώνει ότι γνωρίζει καλά, αλλά γιατί οι φίλες του είναι συνήθως μοντέλα, με τις οποίες ωστόσο φροντίζει να μη συμπληρώνει παρά μερικούς μήνες κοινής ζωής.

Τρέχει χιλιόμετρα και γδέρνει κατσίκια

Κατά τα άλλα, το lifestyle του νεαρού δισεκατομμυριούχου φαίνεται να είναι όσο πρέπει προβλέψιμο για έναν ιδιοκτήτη και CEO εταιρείας πρώτης γραμμής με απανωτά meatings και εξαντλητικό ωράριο, αλλά αρκετά πρωτότυπο ώστε να ταιριάζει σε έναν ιδιοσυγκρασιακό και παράδοξο νεαρό με τρελές ιδέες: τα πρωινά, μετά την τρίωρη σάουνα (!), φροντίζει να κάνει μπάνιο με παγάκια ώστε να διατηρείται νέος, ενώ τρέχει αρκετά χιλιόμετρα ακούγοντας διάφορα podcasts για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Παραδόξως, δεν είναι χορτοφάγος, ούτε προτιμά τα προϊόντα με λακτόζη, όπως άλλοι συνάδελφοί του και οπαδοί της τεχνολογίας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μάλιστα είχε ομολογήσει ότι είχαν φάει όλοι μαζί ένα κατσίκι που είχε γδάρει ο ίδιος ο Ντόρσι με τα χέρια του αφού δεν ξέχασε ποτέ τις αγροκτηνοτροφικές συνήθειες με τις οποίες μεγάλωσε.

Η μάχη στο τιμόνι του Twitter

Για την ώρα πάντως φαίνεται να έχει φιλανθρωπικού τύπου ευαισθησίες και να εξακολουθεί να είναι από τους πιο περιζήτητους άνδρες του πλανήτη. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα γι’ αυτόν, καθώς λίγα χρόνια πριν ο μεγαλύτερος επενδυτής του Twitter Πολ Σίνγκερ προσπάθησε να τον απομακρύνει από τη διευθυντική του θέση και να πάρει την εταιρεία στα χέρια του εντάσσοντάς τη στον τεράστιο όμιλο Elliott Management Corporation. Φρόντισε μάλιστα να ορίσει στη θέση του Ντόρσι τέσσερις διευθυντές από το Δ.Σ. του Twitter, κατηγορώντας τον νεαρό ιδρυτή και CEO για ασυμβίβαστο λόγω της παράλληλης διευθυντικής του θέσης στην έτερη εταιρεία του, τη Square. Ωστόσο ο καλός του φίλος Ελον Μασκ έσπευσε προς υπεράσπισή του και τελικά επήλθε ένας ιδανικός συμβιβασμός. Τα προβλήματα βέβαια δεν τελείωσαν εδώ αφού ο νεαρός CEO είχε παράλληλα να αντιμετωπίσει και κατηγορίες για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές ευνοώντας τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υπάρξει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Ντόρσι στα πρώτα του βήματα ως άγνωστο τότε αφεντικό του Twitter, κάτι που δεν φάνηκε να αρέσει στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον κατηγόρησε για εμφανείς παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πολλά τιτιβίσματα τόσο δικά του όσο και συνεργατών του είχαν λογοκριθεί παρέπεμψε τον Ντόρσι στη Δικαιοσύνη. Ο τελευταίος αναγκάστηκε μεν να ζητήσει συγγνώμη, αλλά ποτέ δεν έπαψε να χρηματοδοτεί κρυφά καμπάνιες υποψήφιων βουλευτών των Δημοκρατικών. Ποτέ επίσης δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να εμπλακεί και ο ίδιος με την πολιτική, δηλώνοντας πως θα ήθελε πολύ να κατέβει κάποια στιγμή υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, μιας πόλης με κατεξοχήν φιλοδημοκρατικά αισθήματα. Ολοι, επομένως, φαντάζονται ότι η ανάγκη του νεαρού CEO για φιλανθρωπία δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για το επόμενο βήμα αποσκοπώντας ενδεχομένως να γίνει -αν όχι ο νεότερος- σίγουρα ο ωραιότερος υποψήφιος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

protothema

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Κ. Παπαδάκη με Δήμαρχο Χανίων: Γυμνοί οι δήμοι έναντι του προσφυγικού

Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη...