Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη «σκιά» του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Σάμο, αλλά και την Σμύρνη.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών.
Έτοιμη για την αποστολή βοήθειας
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο και του εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τα ερείπια της Σμύρνης.
Το tweet του τυπουργείου Εξωτερικών για την επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου αναφέρει:
«Μετά τον σεισμό που έπληξε Σάμο & Σμύρνη,ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με Τούρκο ομόλογό του M.Cavusoglu κι εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών».
Επίσης, οπως πληροφορείται το protothema.gr λίγη ώρα μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων συνεργάτη και εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema.gr η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασαν εκατέρωθεν την συμπάθειά τους για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Βόρειο Αιγαίο και την περιοχή της Σμύρνης πολύ χειρότερα απ’ ότι το νησί της Σάμου. Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δεν εξέφρασε κάποιο αίτημα προς την ελληνική πλευρά για παροχή συνδρομής ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού. Ωστόσο η επικοινωνία της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν δεν αποκλείεται να επαναληφθεί αργότερα σήμερα. Ουτε και θα μπορούσε να αποκλειστεί η ενεργοποίηση κάποιου είδους διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε υψηλότερο επίπεδο, αργότερα σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα.