Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοινώνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά των 1.211 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού αναμένεται να μεταδοθεί το απόγευμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν συζητηθεί είναι το σενάριο να κλείσει εντελώς η εστίαση, να μην λειτουργούν μπαρ και εστιατόρια, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν με βάση τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά την αποψινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ άλλων με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η επιτροπή λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να προτείνει δέσμη δέκα νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
Τα βασικότερα είναι τα εξής:
– Για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00.
– Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης, θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
– Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%.
– Αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 (επιτήρησης).
– Μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.
– Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που ήταν η νυχτερινή μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου.
– Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.