Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με το δικό της στίγμα αναμένεται να … εισβάλλει στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τάσσεται υπέρ ενός ευρύτατου αντιμνημονιακού μετώπου “νέου τύπου”, χωρίς τις περιχαρακώσεις του παρελθόντος. Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί, διαμηνύει ορίζοντας Διάσκεψη Προέδρων το Σάββατο το απόγευμα.
Ένα από τα βασικά πολιτικά “αινίγματα” των ημερών αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τις εκλογές “πρό των πυλών”. ‘Οχι μόνον λόγω του σημαντικού πολιτειακού της ρόλου, αλλά κυρίως λόγω της έντονης απήχησης της στο λεγόμενο “αντιμνημονιακό” πολιτικό κοινό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η έως τώρα παρουσία της, της έχει προσδώσει τέτοιο πολιτικό “ειδικό βάρος” ώστε να μπορεί να κάνει “την διαφορά” για τον χώρο με τον οποίο θα επιλέξει να συστρατευτεί στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό. Δεν λείπουν και αυτοί που της αποδίδουν την δυνατότητα να δημιουργήσει ή ίδια “πολιτικό χώρο”.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πολιτική σκηνή οριοθετώντας ακόμη πιο συγκεκριμένα τον πολιτικό της λόγο, περάν του ξεκάθαρου αντιμνημονιακού της στίγματος. Αυτά την ίδια στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεχίζει να λειτουργεί αφού η δήλωση παραίτησης της κυβέρνησης δεν σημαίνει αυτοδίκαια και την διάλυση της Βουλής. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι για το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα έχει συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, (η οποία σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του οργάνου θα μεταδοθεί ζωντανά). Στα αξιοπερίεργα πάντως πρέπει κανείς να συμπεριλάβει το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, μέχρι χθες αργά το βράδυ φέρεται να μην είχε ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ούτε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
‘Οσον αφορά την θέαση των πολιτικών εξελίξεων από την σκοπιά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με προσκείμενους κύκλους, η Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί κομβικού χαρακτήρα την “είσοδο” στο πολιτικό σκηνικό του οραματικού στοιχείου, μακριά από αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις του παρελθόντος, με σύγχρονους όρους. Φέρεται να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα για ένα μέτωπο ευρύ και ενιαίο που να μπορεί να στοχεύσει στο να αποτελέσει την “αξιωματική αντιπολίτευση” τόσο στον παλαιομνημονιακό όσο και στον νεομνημονιακό πολιτικό λόγο. Ένα μέτωπο με αντισυστημική και αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Με αυτό σαν πολιτική βάση (και όχι τα υφιστάμενα πολιτικά δεδομένα και σχηματισμού) η Ζωή Κωνσταντοπούλου συζητά σε αυτή την πολιτική συγκυρία με όσους εκτιμά ότι η πολιτική τους πορεία έχει δείξει ότι μπορούν να μετέχουν σε αυτό το μέτωπο χωρίς να απαιτούνται …διαβατήρια!