15.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Τι λέει ο Τούρκος πρέσβης για τις έρευνες της Άγκυρας νότια της Κρήτης: Στους διπλωμάτες δεν μας αρέσουν οι αναφορές σε «αδιέξοδα»

Ημερομηνία:

Η Τουρκία λέει αυτά που κάνει και κάνει αυτά που λέει διαμηνύει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στην εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου κάνοντας έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης και ανοιχτά της Λιβύης.

Ευθύτατα μηνύματα

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην χώρας μας, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και ερωτηθείς για το αν το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας θα αδειοδοτήσει τις έρευνες της ΤΡΑΟ σε συντεταγμένες της Ανατολικής Μεσογείου (ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου) που η Ελλάδα θεωρεί ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της απαντά:

«Τα μηνύματά μας είναι πάντα, σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτό τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε, και κάνουμε αυτό που λέμε. Παραδείγματος χάριν, εξακολουθούσαμε επί χρόνια να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους (και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ότι οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίαζαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να καθίσει ήσυχη, όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δούναι και λαβείν

Παρόλα αυτά ο Τούρκος πρέσβης την ώρα που αναπαράγει την προκλητική ρητορική της Άγκυρας δηλώνει αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, υποστηρίζοντας με αφορμή το σύμφωνο Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ πως «δεν είναι ποτέ αργά για γείτονες όχι μόνο να συζητούν, αλλά ακόμα και να ακούει ο ένας τον άλλον».

Μάλιστα το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Τούρκος πρέσβης είναι πως το μοντέλο του ελληνοϊταλικού συμφώνου για την ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για τη βάση των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας.

«Είναι αυτονόητο ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν και η κοινή γνώμη οφείλει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής. Τα μοντέλα συνεργασίας που προωθήθηκαν από την ίδια τη συμφωνία, όπως και τα συνοδευτικά έγγραφα που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ως δύο μέλη της Ε.Ε., προσφέρουν περαιτέρω ιδέες. Όπως το βλέπω, η συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελείται απλά από τη χάραξη μέσων γραμμών, με την απόδοση πλήρους επήρειας σε νησιά, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Οζουγκέργκιν.

Στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Στο κατά πόσο μπορεί να γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών όταν η Τουρκία επιμένει στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου ο Τούρκος πρέσβης δηλώνει πως «στους διπλωμάτες δεν μας αρέσουν οι αναφορές σε «αδιέξοδα». Η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, πάντα έχει έναν τρόπο να εφεύρει ξανά τον εαυτό της. Αλλά κάνει επίσης ομοιοκαταληξίες…».

Αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας στην Μεσόγειο ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν υποστηρίζει ότι έχουν σχεδιαστεί με σκοπό τον «εξαναγκασμό» της Τουρκίας, ενώ για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και το λιβυκό ζήτημα, αναφέρει πως η Τουρκία είναι «ένας αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας κεντρικός παίκτης» που ωστόσο βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο και επαφή με τη Ρωσία για ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων από τη Συρία έως τη Λιβύη».

Για το Κυπριακό διαμηνύει ότι «δεν θα υπάρξει συνέχεια από το σημείο που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά, γιατί εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά ήταν ένα στιγμιότυπο του σημείου που ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια. Η μπάλα δεν βρίσκεται στο γήπεδό μας».

Τέλος για το προσφυγικό ζήτημα και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη με τις μεταναστευτικές ροές, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν προσπερνώντας την εργαλειοποίηση του ζητήματος από την τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «η Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα και αναμφίβολα και να εκτιμήσει ότι η Τουρκία είναι αυτή που στην πραγματικότητα σηκώνει το φορτίο των προσφυγικών ροών» από Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη κλπ.

tovima.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ