17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Τιμούμε τους νεκρούς μας: Οι φωτογραφίες, οι ιστορίες και τα ονόματα 639 εκτελεσθέντων από τους ναζί στα Χανιά | Σπάνια ντοκουμέντα

Ημερομηνία:

Η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” δημοσιεύει σήμερα τον μακρύ κατάλογο 639 από τους ηρωικούς νεκρούς μας που εξετέλεσαν οι γερμανοί ναζί στη διάρκεια της κατοχής.

Οι 639 αυτοί νεκροί είναι μόνο στο νομό Χανίων. Σύμφωνα µε το υπ’ αριθ. 16/1946 Βούλευµα του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, οι ναζί εκτέλεσαν αμέσως µετά τη Μάχη της Κρήτης 2.000 και πλέον άτομα σε όλη την Κρήτη. Σε όλη την περίοδο της Κατοχής οι εκτελεσθέντες έφτασαν τους 3.471

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά, όπως η Ευαγγελία, η Μαρία και ο Στυλιανός Βερβελάκης από τη Βιάννο που βασανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν επειδή δεν είπαν στους κατακτητές που κρύβονται οι γονείς τους έως γέροι 80 ετών εκτελέσθηκαν κατά μήκος της Κρήτης. Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν αυτοί οι οποίοι φυλακίσθηκαν, οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτελέσθηκαν ή πέθαναν εκεί. Κάποια είχαν ακόμα χειρότερο θάνατο αφού έγιναν πειραματόζωα στα χέρια των ναζί.

kondomari-massacre-crete-greece-by-germans-ww2-011

Στα αρχεία που σας παρουσιάζουμε καταγράφεται η ηλικία, το επάγγελμα, ο τρόπος θανάτου, η τοποθεσία του θανάτου των εκτελεσθέντων στα Χανιά.

Είναι άνθρωποι απλοί οι οποίοι μπροστά στον κατακτητή όρθωσαν ανάστημα, αντιστάθηκαν, έδωσαν την ίδια τη ζωή τους. 639 άνθρωποι που εκτελέστηκαν για να συνετιστεί ο κρητικός λαός. Στην Κρήτη, που δεν υπήρχαν μόνο αντιστασιακοί αλλά και οι σουμπερίτες και πολλοί συνεργάτες των κατακτητών, που ζητούσαν συναίνεση, και καλούσαν σε υποταγή. Αυτοί που θεωρούσαν ότι όσοι αντιστέκονται προκαλούνε μεγαλύτερο κακό. Οι “νομιμόφρονες” που μετά την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε καλούσαν τον κρητικό λαό να διαδηλώσει υπέρ του κατακτητή.

original

Όμως υπήρχαν και οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που έκαναν τη Μάχη της Κρήτης ξακουστή σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτούς αποτίουμε φόρο τιμής, σκύβουμε το κεφάλι αναγνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους αποτέλεσε το πιο λαμπρό παράδειγμα που φωτίζει τις σκέψεις και τις πράξεις στις πιο σκοτεινές μας περιόδους και δείχνει τον δρόμο για μπροστά. Είναι μέρος της ψυχής της Κρήτης.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί είναι πιθανό να λείπουν κάποια ονόματα και φωτογραφίες το οποίο προσπαθούμε στο πέρασμα των χρόνων να το εμπλουτίζουμε. εφόσον έχετε σχετικό υλικό, ευχαρίστως να το προσθέσουμε στη λίστα μας.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων για τους οποίους δεν είχαμε φωτογραφία είναι οι εξής:

  • Βαϊλακάκης Ευάγγελος του Δημητρίου, ετών 23. Γεωργός εκ Γαύδου, κάτοικος Παλαιόχωρας. Εφονεύθη εξ εκρήξεως νάρκης εις Χρυσοσκαλίτισσα Κισσάμου τον Οκτώβριο του 1944.
  • Βασιλάκης Σπυρίδων του Εμμανουήλ, ετών 65, γεωργός. Συλληφθείς υπό των Γερμανών εις Καμπανού εξετελέσθη αυθημερόν εις Παλαιόχωραν Σελίνου την 4-9-41.
  • Βαβινάκης Εμμανουήλ του Εμμανουήλ, ετών 55 γεωργός εκ Σπηλιάς. Συνελήφθη εις Σπηλιάν την 27-1-44. Όμηρος δε εις το εν Βελιγραδίω γερμανικόν στρατόπεδον εξετελέσθη την 17-4-44.
  • Βασιλάκης Εμμανουήλ του Βασιλείου, ετών 22, γεωργός εκ Βρυσών. Εφονεύθη κατά τον αεροπορικόν βομβαρδισμόν υπό των Γερμανών των Χανίων την 22-5-41.
  • Βαρουδάκης Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 33, γεωργός εκ Γέρο-Λάκκου. Συνελήφθη υπό των Γερμανών εις Γέρο- Λάκκον την 8-5-44. Συνελήφθη υπό των Γερμανών εις Κάμπους την 7-5-44. Οδηγούμενος όμηρος εις Γερμανίαν μετ’ άλλων Ελλήνων και των Κρητών Ισραηλιτών δια του πλοίου Δαναίς επνίγη πλησίον της νήσου Θήρας κατά την καταβύθυσιν τούτου την 9-6-44.
  • Βεζονιαράκης Στυλιανός του Γεωργίου, ετών 38, έμπορος εξ Αλικιανού. Εξετελέσθη υπό των Γερμανών μετ’ άλλων 42 ομαδικώς εις Θέσιν Τίμιος Σταυρός Αλικιανού την 2-6-41.
  • Γριλάκης Μάρκος του Ιωάννου, ετών 43, γεωργός εκ Μάζης. Εξετελέσθη υπό των Γερμανών εις Φουρνέ την 3-12-43.
  • Γρυλλάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, ετών 42, εξ Αλικάμπου. Εξετελέσθη υπό των Γερμανών εις Ασκύφου Σφακίων την 22-7-43.
  • Γύπαρης Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου ετών 24, αντάρτης της Ε.Ο.Κ. εξ Ασή Γωνιάς. Ανήκων εις αντάρτικη ομάδα έπεσε μαχόμενος κατά των Γερμανών εις τη Μάχη του Βαφέ την 17-1-45.
  • Νιδριωτάκης Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 40, κουρεύς εκ Μουρνιών Κυδωνίας. Εξετελέσθη υπό των Γερμανών εις Αγυιά την 15-3-45.

32c4517e83502f1bfecc4576376a4302

Φωτογραφίες επίσης δεν υπήρχαν για τους νεκρούς του στρατοπέδου Ματχάουζεν στο χωριό Βαρχάιμ της Αυστρίας, 200 χιλιόμετρα από την Βιέννη όπου υπήρχε κλινική ιατρικών πειραμάτων. Εκεί θανατώθηκαν 30.000 κρατούμενοι μεταξύ αυτών και Έλληνες και μέσα σ’ αυτούς 8 Σελινιώτες κρατούμενοι.

Τα ονόματα των Σελινιωτών ηρώων που οι παρανοϊκοί Ναζί μετά την αιχμαλωσία στο Ματχάουζεν τους μετέτρεψαν σε πειραματόζωα όπου βρήκαν το θάνατο είναι τα εξής:

  • Χατζημιχελάκης Ευτύχιος του Εμμανουήλ – Λειβαδάς
  • Πεντάρης Ευτύχιος του Στυλιανού – Επανοχώρι
  • Τσουρής Γεώργιος του Ιωάννου – Λειβαδάς
  • Παπαδερός Θεοφάνης του Μιχαήλ – Λειβαδάς
  • Πρωτοπαπαδάκης Αντώνιος του Νικολάου – Καμπανού
  • Μπουλταδάκης Ευστράτιος του Ματθαίου – Καμπανού
  • Πρωτοπαπαδάκης Ελευθέριος του Ιωάννη – Επανοχώρι
  • Τσολάκης Χρίστος- δεν υπάρχουν στοιχεία – πρώην κοινότητα Βουτά

Τα νεώτερα αυτά στοιχεία προέκυψαν μετά από έρευνες ετών το 2001. Και μας γνωστοποιήθηκαν απ’ την ομιλία του καθηγητή και προέδρου του Συλλόγου Κουστογέρακου «Καντανολέων» Γιάννη Μυριζάκη απ’ τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Σέλινο για τη Μάχη της Κρήτης.

Ευχαριστούμε τον Αλκιβιάδη Στυλ. Μαυράκη για την προσφορά του αρχείου του και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων προγόνων μας.

77 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, η Μνήμη παραμένει ζωντανή.

Χρονολόγιο *

2 Ιουνίου 1941

Κοντοµάρι 25 εκτελεσθέντες

Στον Αλικιανό Χανίων εκτελούν 42

Από τα χωριά Περιβόλια, Λουτρά, Παγκαλοχώρι, Παλιοχώρα άλλους 81

Στο Άδελε Ρεθύµνου 18.

3 Ιουνίου 1941

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος».

Το πρώτο ολοκαύτωμα Κάνδανος Χανίων.

Οι ναζί εκτελούν 300 κατοίκους και ξεθεμελιώνουν το χωριό

3 Ιουνίου

Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 12.

5 Ιουνίου

Στις Στέρνες Ηρακλείου Κρήτης εκτελούν 19.

14 Ιουνίου

Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 50.

20 Ιουνίου

Στα Περιβόλια Χανίων εκτελούν 32.

1 Αυγούστου

Ολοκαύτωμα Αλικιανού

Στον Αλικιανό Χανίων, στις όχθες του ποταµού Κερίτη, εκτελούν 118 από τα χωριά Αλικιανό, Κουφό, Βατόλακκο, Σκινέ, Μεσκλά, Φουρνέ, Πρασέ, Ν. Ρούµατα, Θρούνι, Καράνο, Σκαφιδάκια.

1942

5 Ιουνίου

Στο Ηράκλειο Κρήτης στη θέση Ξηρόκαµπος εκτελούν 12

14 Ιουνίου

Στο Ηράκλειο Κρήτης στη θέση Ξηρόκαµπος. εκτελούν 50

1943

13 Φεβρουαρίου

Στα Ανώγεια Κρήτης εκτελούν 12

31 Μαΐου

Επιδροµή στα χωριά Σαχτούρια, Μαγαρικάρι, Καµάρες και Λοχρά (Ρεθύµνου και Ηρακλείου). Σύλληψη οµήρων και εκτέλεση άγνωστου αριθµού κατοίκων τους.

27 Αυγούστου

Βοριζα

Οι Γερμανοί τα Βορβαδιζουν με στουκας και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το χωριό εκτελούνται 4 άντρες και μια γυναίκα

28 Αυγούστου

Στο Μαλάθυρο Κισσάµου Χανίων στη θέση Φαράγγι εκτελούν 61

fallen_fsj
Νεκρός αλεξιπτωτιστής στη Μάχη της Κρήτης

5 Σεπτεμβρίου

στη θέση Γουρνόλακκο του Ψηλορείτη, εκτελούν 25 και 1 παπά, ενώ έθαβαν 8 χωρικούς, που είχαν εκτελέσει την προηγούμενη μέρα οι ναζί, στο Λιβαδιώτικο βουνό.

14 -16 Σεπτεμβρίου

Ολοκαυτώματα Βιάννου

Στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου του 1943.

5.000 στρατιώτες του κατακτητή ζώνουν τα χωριά της Βιάννου και εξοντώνουν 325 άνδρες και άλλους 126 στα χωριά της Επαρχίας Ιεράπετρας. Σε συνέχεια ανατινάζουν τα σπίτια και καίνε τα χωριά.

Οι χιτλερικοί εκτελούν 451 στην Επαρχία Βιάννου , από τα χωριά Κεφαλόβρυση, Άγιος Βασίλειος, Αµιρά, Άνω Βιάννο, Βαχό, Καλάµι, Κάτω Βιάννο, Κρεββατά, Πεύκο, Κάτω Σύµη, Συκολόγο, Χόνδρο· και στην Ιεράπετρα, από τα χωριά Γδόχια, Μάλες, Μουρνιές, Μύθοι, Μύρτο, Πάρσα, Ριζά και Χριστό.

30 Σεπτεμβρίου

Καταστροφή των χωριών Μονής-Λειβαδά και Κουστογεράκου

Οι Γερμανοί επιτίθενται αιφνιδιαστικά με πολύ μεγάλο αριθμό στρατιωτών και αεροπορική υποστήριξη στην περιοχή. Στην επιδρομή τους αυτή οι ναζιστές έκαψαν και ισοπέδωσαν τα σπίτια των κατοίκων και στα τρία χωριά, Τα σπίτια πρώτα βομβαρδίστηκαν από τα αεροπλάνα., όσα είχαν μείνει τους έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν.

Στο χωριό Λειβαδάς οι Γερμανοί συνέλαβαν πολλά γυναικόπαιδα τα οποία οδήγησαν στις φυλακές Αγιάς

Στο χωριό Μονή οι Γερμανοί στρατιώτες κατέκλυσαν το χωριό, άρχισαν να καίνε τα σπίτια και εκτέλεσαν 6 κατοίκους

Στο Κουστογέρακο συγκέντρωσαν όσα γυναικόπαιδα βρήκαν και αφού τα έστησαν στην γραμμή άρχισαν να τα εκτελούν δια πολυβόλου. Τότε επενέβησαν οι αντάρτες, που από την κορυφή ενός γειτονικού λόφου έβλεπαν τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους να είναι στημένα σε γραμμή στην πλατεία του χωριού και να αρχίζει η εκτέλεση τους. Έτσι πυροβολώντας από εκεί, την στιγμή που άρχισε η εκτέλεση, σκότωσαν τον πολυβολητή, και τα γυναικόπαιδα κατόρθωσαν να διαφύγουν εκτός από λίγα που ήδη είχαν εκτελεστεί.

6 Οκτωβρίου

Στο Ρέθυμνο στο χωριό Καλή Συκιά βασάνισαν, εκτέλεσαν και έκαψαν 12 γυναίκες και 2 γέροντες

11 Δεκεμβρίου

Στη Σύµη Λασιθίου Κρήτης εκτελούν 20

14 Δεκεμβρίου

Στα Χανιά εκτελούν 32 ομήρους

1944

13 Φεβρουαρίου

Στα Ανώγεια της Κρήτης εκτελούν 12

3 Μαΐου 1944

καταστρέφουν τα χωριά Μαγαρικάρι, Βορίζια, Καμάρες

3 Μαΐου 1944

Γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το χωριό Λοχριά και με δυναμίτες και φωτιά το ισοπεδώνουν.

Μάζεψαν τους άνδρες και τους πήγαν στις Μοίρες. (2) Σκότωσαν εντός του χωριού (9) κράτησαν ομήρους και τους έπνιξαν στην θάλασσα

5 Μαίου

Καταστρέφουν τα Σταχτούρια και μεταφέρουν τους κατοίκους στις φυλακές της Αγιάς

2 Ιουνίου

Από το χωριό Κοντοµαρί Κυδωνίας των Χανίων εκτελούν 22.

3 Ιουνίου

στο Ηράκλειο Κρήτη εκτελούνται 9

8 Ιουνίου

Βύθιση του πλοίου «Δανάη» κοντά στη Μήλο, στα αμπάρια του μετέφερε 600 ομ ήρους από την Κρήτη , στα κολαστήρια του ναζισμού .

men-defiant

Αύγουστος ο πολυματωμένος μήνας του 1944

13 Αυγούστου

Ισοπεδώνουν ολοκληρωτικά τα Ανώγεια µε πυροβολικό και αεροπορία και σφάζουν 24 γέροντες.

Οι περισσότεροι κάτοικοί πρόλαβαν ν’ αποτραβηχτούν προς τα ορεινά καταφύγια τους την τελευταία στιγμή

Οι νεκροί της κατοχής στα Ανώγεια ανέρχονται σε 122.

13 Αυγούστου Σάρχος

Ύστερα από την απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε και με την προοπτική της αποχώρησής τους, οι Γερμανοί ρήμαζαν την Κρήτη στο πέρασμα τους από το Σάρχο. μαζεύουν τους άνδρες του χωριού, στην εκκλησία, διαλέγουν είκοσι (20) και τους εκτελούν μέσα στο χωριό, κάτω από τα βλέμματα των δικών τους. Φεύγοντας πήραν και άλλους δεκαπέντε (15) Σαρχιανούς, για να τους κάνουν αρχικά υποζύγια και ομήρους στην επιδρομή που βρισκόταν σε εξέλιξη στα Ανώγεια για να μεταφέρουν ότι άρπαζαν και έκλεβαν ως τις 22 Αυγούστου, όπου για να τους κλείσουν το στόμα για όσα είδαν και άκουσαν, τους εκτελούν στα Σίσαρχα, στην άκρη μιας απότομης μικρής ρεματιάς.

14 Αυγούστου

Στο χωριό Σκούρβουλα, μαζεύουν 24 ανθρώπους,και με ιδιαίτερη αγριότητα τους εκτελούν από τους οποίους οι οι περισσότερες ήταν γυναίκες

14 Αυγούστου 44

Παραμονή της Παναγίας εκτελούνται στη Γέργερη Ηρακλείου 25

14 Αυγούστου

Στο Μαγαρικάρι σκότωσαν 2 άνδρες και 2 γυναίκες

14 Αυγούστου

Στη Νύβριτο εκτελέστηκαν 4 άνδρες

15 Αυγούστου

Στα Χανιά εκτελούν όλους τους άνδρες στα Παλιά Ρούµατα Κισσάµου

17 Αυγούστου

Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούνται από το χωριό Σοκαρά στη 27 κάτοικοι

21 Αυγούστου

Στη Δαµάστα και στο Μάραθος Ηράκλειου Κρήτης εκτελούν 45

22 Αυγούστου

Ολοκαύτωμα του Αμαρίου

Οι βάρβαροι καταχτητές της Κρήτης περικύκλωσαν τ’ Αμαριώτικα χωριά: Γουργούθοι – Γερακάρι – Βρύσες – Σμιλές – Άνω Μέρος – Δρυγιές – Καρδάκι και Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου, εκτέλεσαν 164 αθώες ψυχές, έκαψαν τα άψυχα κορμιά τους ,ανατίναξαν με δυναμίτες όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα. και πυρπόλησαν ότι απέμεινε

22 Αυγούστου

Εκτελούν στα Σίσαρχα, τους δεκαπέντε (15) Σαρχιανούς ομήρους

28 Αυγούστου

Στα Χανιά εκτελούνται 25 όμηροι.

29 Αυγούστου

Στα Τοπόλια Κισσάµου των Χανίων εκτελούν 110 και βομβαρδίζουν το Συρικάρι

15 Σεπτεμβρίου

Στην Κρήτη εκτελούν 45 και ένα βρέφος 6 μηνών στα Γδόχια.

16 Σεπτεμβρίου

Στη φυλακή Αγυιάς Χανίων εκτελούν 54 ομήρους

Νοέμβριος-Δεκέμβριος

Στο Φρούριο της Κρήτης (Σούδα), που εξακολουθούσε να κατέχεται από τους ναζί, εκτελούνται 2 στις 14, ένας στις 18, 2 (µάνα και γιος) στις 30 Νοεμβρίου, ένας στις 4 και ένας στις 11 Δεκεμβρίου 1944.

Είναι καταγεγραμμένες 3.471 εκτελέσεις, ανδρών και γυναικών μα και παιδιών, κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη.

Έκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη. Σύνταξις 29/6 – 6/8/1945.

Kandanos

Η μαρτυρία ενός των δημίων της Κρήτης, του στρατηγού Αντρέ, που φαίνεται ότι αρεσκόταν στο να παρακολουθεί, μετά “άρτου και οίνου”, τις εκτελέσεις που έκαναν τα όργανα του, δείχνει πως αντιμετώπισαν τον θάνατο οι εκτελεσμένοι:

“Οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα έχουν πάνω τους κάτι το μυθώδες. Φαντάζουν σαν τους μυθικούς ήρωες. Είναι τόσο υπερήφανοι την τραγική ώρα του θανάτου που όποιος τους δει, είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει. Πολλές φορές, όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις, άφησα το γραφείο μου και βγήκα στο μπαλκόνι, μόνο για να τους θαυμάσω. Σε κανένα άλλο λαό, δεν είδα τέτοια περιφρόνηση προς το θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία .”

Στον κατάλογο του Μαρτυρολογίου αναφέρονται µόνο οι ομαδικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, µε βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε ως σήμερα. Δεν αναφέρονται οι νεκροί από τις μάχες ανάμεσα στις οργανώσεις της Αντίστασης και τις δυνάμεις Κατοχής, ούτε, δυστυχώς, οι ατομικές εκτελέσεις.

Οι 639 νεκροί 

Α

Β

Γ

Δ, Ε

Z, H, Θ, Ι, Κ

Λ

Μ

Ν, Ο, Π

Σ

Τ, Φ, Χ, Ψ

Έγκλημα Χωρίς Τιμωρία

Κάποια επιπρόσθετα στοιχεία για την τύχη ενός από τους πιο διαβόητους ναζί που αν και συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου στην Κρήτη έζησε ελεύθερος, από το άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη “Έγκλημα Χωρίς Τιμωρία“:

Ο Γερμανός που πρώτος αποφάσισε και διέταξε την εκτέλεση των αμάχων ήταν ο στρατιωτικός διοικητής Κρήτης ο πτέραρχος Κουρτ Στουντέντ (Kurt Student). Ηταν αυτός που οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο κατάληψης από αέρος της Κρήτης.

«Ο Κουρτ Στουντέντ, -γράφει ο Μανόλης Καρέλλης στην Ελευθεροτυπία 6/3/2011- ο γερμανός στρατιωτικός που διηύθυνε την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης που έφερε την κωδική ονομασία “Ερμής”, δεν δικάστηκε στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, -το ελληνικό γραφείο εγκληματιών πολέμου συγκεκριμένα-, είχε διαβιβάσει, δια του κεντρικού γραφείου που έδρευε στο Λονδίνο, τα απαιτούμενα δελτία για να εκδοθεί στην Ελλάδα τόσο ο Κουρτ Στουντέντ, όσο και ο διάδοχός του στρατηγός Αλεξάντερ Αντρέ, που είχαν χρηματίσει διοικητές των γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κρήτης.

Το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε για τον Κουρτ Στουντέντ γιατί ο γερμανός στρατιωτικός είχε ήδη δικαστεί στον αγγλικό τομέα κατοχής της Γερμανίας και μάλιστα εν κρυπτώ, χωρίς να το μάθει κανένας στην Ελλάδα. Η δίκη του έγινε από αγγλικό στρατοδικείο που δίκαζε σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου, στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας, στις συνεδριάσεις του στρατοδικείου στις 6,7,8,9 και 10 Μαΐου 1946. (…)

Το αγγλικό στρατοδικείο καταδίκασε τον Κουρτ Στουντέντ σε ολιγόχρονη φυλάκιση, ενώ το δικαστήριο που λειτούργησε σε δεύτερο βαθμό δέχθηκε την έφεσή του και τον άφησε ελεύθερο το 1948. Ο Κουρτ Στουντέντ έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην πατρίδα του. Πέθανε το 1978, στα 88 του χρόνια, και κηδεύτηκε με εκδηλώσεις εθνικού πένθους. Σύμφωνα με μια πληροφορία υπηρέτησε τον αμερικανό στρατάρχη Αϊζενχάουερ αλλά και τον γερμανό καγκελάριο Αντενάουερ ως στρατιωτικός σύμβουλός του.

Ο Κουρτ Στουντέντ δεν λογοδότησε για τα εγκλήματα που διέπραξε, Με άλλα λόγια, οι Αγγλοι οι οποίοι τότε είχαν αναλάβει την άμυνα της Κρήτης, απάλλαξαν τον αρχηγό της Γερμανικής εισβολής στην Κρήτη από όλα τα εγκλήματα μεταξύ των οποίων και την εκτέλεση των αμάχων.

* Το χρονολόγιο που παρουσιάσαμε είναι απόσπασμα από την β´ έκδοση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Β´ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: Μανώλης Γλέζος Copyright © Αθήνα 2006, Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...