13.8 C
Chania
Monday, December 30, 2024

Το like, το νόμισμα του 21ου αιώνα

Ημερομηνία:

Της Αγγελικής Μπίτη*

 

To like, πρόκειται περί σημείου του καιρού μας, περί ευφάνταστης ανακάλυψης του αιώνα μας, περί συνήθειας που έγινε λατρεία, περί γνήσιας θρησκευτικής έκφρασης, το όπιο του σύγχρονου ατόμου. Το like αποτελεί το χρήμα της εποχής μας, ευρέως αποδεκτό μέσο καθημερινής συναλλαγής με το οποίο πληρώνουμε και πληρωνόμαστε για εικονικά και πραγματικά χρέη.

Πως θα ορίζαμε όμως τον όρο like;

Likes (επιθυμητός πληθυντικός):  είναι το σύνολο των κλικς που βρίσκονται οποιαδήποτε στιγμή σε κυκλοφορία. Σύνολο αντιδράσεων που παράγεται στη διάρκεια μιας μέρας, ενός μήνα, ενός χρόνου κοκ. Τα likes έχουν αυξομείωση, η οποία εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τους. Η αξίας τους δεν είναι σταθερή όσο αυξάνεται η κυκλοφορίας τους τόσο μειώνεται η αντικειμενική τους αξία και το αντίστροφο.

Like (αμφισβητούμενο ουσιαστικό): αποτελεί μονάδα μέτρησης αρεσκείας συμπάθειας, επιδοκιμασίας, αποδοχής, θαυμασμού, εκτίμησης, αγάπης, ζήλειας, πόθου, θυμού, λύπης, ειρωνείας και κάθε απόχρωσης συναισθήματος, η λίστα δεν είναι εξαντλητική, μπορείτε να ντύσετε κάθε σας συναίσθημα με ένα like. Εύκολα μετατρέψιμο και ρευστοποιήσιμο σε κάθε ανθρώπινη έκφραση. Like ορίζεται οτιδήποτε χρησιμοποιείται από μια κοινωνία, του facebook στην προκειμένη, ως υποκατάστατο αξίας, ως μέσος ανταλλαγής και μονάδα υπολογισμού. Διασφαλίζει  με τη σώρευση του τη δύναμη του κατόχου του και κατατάσσει τους έχοντες και τους μη έχοντες σε έναν εικονικό πίνακα αξιολόγησης.

Η αξία του like μετριέται σωρευτικά, πολλαπλασιαστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις και με όρους εκθετικής αύξησης, βέβαια η αξία του προσδιορίζεται ως ανάλογη της ύπαρξής του, με λίγα λόγια όσα αυξάνεται το συνολικό πλήθος του, τόσο η επιθυμία του αποδέκτη για περισσότερα likes αυξάνεται και αυτή. Επίσης, η αξία του like είναι αντιστρόφως ανάλογη της ικανοποίησης του αποδέκτη, όσο περισσότερα likes, τόσο πιο μεγάλα το κενά ικανοποίησης και η ανάγκη για καινούργιο γύρο συγκέντρωσης είναι άμεση και αναπόδραστη.

Χαρακτηριστικά του Like: το like ξεκινά ως μια απλή αποδοχή συμπάθειας, κλιμακώνεται σε ανάγκη επιδοκιμασίας και στο τελικό του στάδιο φτάνει στον εθισμό της υπεροχής σε αυτή τη μικρομέγαλη εικονική κοινότητα του facebook.

Η σώρευση του like επιφέρει εφήμερα ευχάριστα συναισθήματα τα οποία γρήγορα μετατρέπονται σε εσωτερική ματαίωση για τον αποδέκτη, καθώς ένας εικονικός αριθμός σε μια οθόνη είναι ανθρωπίνως αδύνατον να κρατήσει για καιρό γνήσια ευτυχή τον αποδέκτη του, έτσι μέχρι την επόμενη επι-δόση, ο χρήστης βρίσκεται στο μεταίχμιο του like και του unlike, στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας, δεν ξέρει που πατάει και βρίσκεται.

Το like είναι η απόλυτη έκφραση του ναρκισσισμού, η επικύρωση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, η ανάδειξη ενός φαντασμαγορικού φαίνεσθε και η ταφόπλακα της αναζήτησης του μαγικού και πλέον απόκοσμου είναι.

Η αίσθηση του πλούτου του  like λειτουργεί ομοιοπαθητικά, σε αποδυναμώνει μέσα από τη δύναμη που σου προσδίδει. Σε κάνει δυνατό, επιφανή, έναν κροίσο του like, ότι πιάνει το like γίνεται χρυσός,  χρυσός εξαργυρώσιμος. Όσο τον εξαργυρώνεις και τον ρευστοποιείς, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για αναχρηματοδότηση, η αίσθηση αυτή την αθανασίας που σου προσφέρει η στιγμή σου αποτυπωμένη, δημοσιευμένη με το κοινό να ζητωκραυγάζειμε likes, σε εθίζει, σχεδόν σε εξαναγκάζει στην επανάληψη. Το γέμισμα του τρύπιου βαρελιού είναι μια διαδικασία αέναη και το μεθύσι του like δεν βρίσκει νηφαλιότητα.

To like, μοιάζει ,ταυτόχρονα τόσο θερμό και τόσο ψυχρό, τόσο ενωτικό και τόσο διαχωριστικό, τόσο μάταιο και τόσο ουσιαστικό. Είναι εκεί να εκφράσει την ανάγκη για αποδοχή, την ανάγκη για επιδοκιμασία, την ανάγκη του ανήκειν. Η καθιέρωση σε αυτήν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάταξη γίνεται πλέον μια μάχη εναντίων όλων, εναντίων του ίδιου του εαυτού.

Το like βρίσκεται εκεί να εξυψώσει κάθε τι ανθρώπινο, να εξυψώσει την ομορφιά, σε κάθε υποκειμενική της έκφανση, να επικροτήσει κάθε τι πνευματώδες, κάθε τι μοναδικό, κάθε τι που ξυπνά την περιέργεια και τα συναισθήματα.

To like είναι στη διάθεση μας ,με την κυριολεκτική έννοια της φράσης. Κάθε έκφραση ανθρώπινη συσσωρεύτηκε, λέει, σε ένα κουμπί, αμοιβαίο κεφάλαιο των βαθύτερων αναγκών της ύπαρξής μας και επιταγή της μελλούμενης ευδαιμονίας μας σε έναν αέναο χρηματιστήριο αξιών.

Το like, ρίχνει κυβερνήσεις, δίπλα μας! Μην το υποτιμάτε, μην αδιαφορείτε, μην το αφήνεται να σας ορίσει, ορίστε το εσείς. Συνειδητοποιήστε την χρησιμότητα ή την ανουσιότητα της ανακάλυψης αυτής, είναι πλέον προέκταση του χεριού μας, της ύπαρξης μας, διαμορφώνει το εικονικό και πραγματικό μας περιβάλλον. Και ότι μας περιβάλλει το περιέχουμε.

Αναζητήστε το, μελετήστε το, αμφισβητήστε το…

 

*Απόφοιτη Διεθνών και Ευρωπαϊκών και Οικονομικών  Σπουδών

Πηγή: nostimonimar.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοχρονιά με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας στην Κρήτη

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα χιόνια στις...

Περιοδεία της βουλευτού Χανίων Σέβης Βολουδάκη σε δομές φροντίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης

Η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σημαντικές...