17.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου συναντά την εκπαίδευση

Ημερομηνία:

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου έχοντας ήδη κάνει μεγάλα βήματα  στο σχεδιασμό του για το 2017 συνεχίζει τις δράσεις του που αποσκοπούν στο να εντάξει στις τάξεις του τους εκπαιδευτικούς τους οποίους θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του θεσμού.

Ο πολιτισμός, ένα δυνατό εργαλείο εκπαίδευσης και καλλιέργειας των παιδιών, μετασχηματισμού της πόλης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την καθημερινότητα των σχολειών της πόλης μας. Σε εποχές όπως η σημερινή που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αξίες, αισθητική και άνθρωπος υποβαθμίζονται, δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς της πόλης μας  να ανοίγουν παράθυρα γνώσης και δημιουργίας στους μαθητές τους και μέσα από τη συμμετοχή τους σε θεσμούς και φορείς πολιτισμού όπως είναι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Δήμου μας που φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με θέμα: Πορτραίτο «Άνθρωπος» στην Αναγέννηση.

Έτσι λοιπόν μετά από τη γόνιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου στα γραφεία της ΚΕΔΗΡ ανάμεσα σε μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με εκπροσώπους της Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου με θέμα «Οι μαθητές συμμετέχουν στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ» και κατόπιν αιτήματος των εκπαιδευτικών,  πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου διημερίδα για την ενημέρωσή τους στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο επίσης αναλαμβάνει ενεργό ρόλο.

Η διημερίδα που εκτός από τις ανακοινώσεις περιελάμβανε και συζήτηση με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πώς η Αναγέννηση και τα μηνύματά της μπορούν να συναντήσουν τους νέους σήμερα επέτρεψε στους παρευρισκόμενους να αποκομίσουν μια σφαιρική θεώρηση για τις τέχνες στην αναγέννηση.

Στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας η κα Πέπη Μπιρλιράκη Αντιδήμαρχος  και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης τόνισε την σημασία της προσπάθειας που γίνεται να συνδεθεί ένας θεσμός-φορέας πολιτισμού με την εκπαίδευση.

Πρώτος ομιλητής ο κ. Αλέξης Πολίτης Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήταν αυτός που ξεκίνησε τις εργασίες της διημερίδας με την ομιλία του που είχε τίτλο ‘Δυο λόγια για τη Λογοτεχνία στα χρόνια της Κρητικής Άνθισης’. Με τον πάντα επίκαιρο και καθημερινό του λόγο έδωσε μια απόλυτα τεκμηριωμένη εικόνα για την Αναγέννηση στην Κρήτη και τη δυσκολία με την οποία μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για πολλά απ’ όσα τη συγκροτούσαν. Συγγραφείς έργων, τύπος γλώσσας αλλά και αντιλήψεις, είναι όλα κομμάτια ενός πάζλ το οποίο φαίνεται να χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Χριστιάνα Πάσσου, Διδάκτωρ Νεοελληνικής  Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε το θέμα «Η Επτανησιακή Ακμή, συνέχεια της Κρητικής». Η κ. Πάσσου μέσα από την εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση παρουσίασε κάποιους από τους εκπροσώπους της Επτανησιακής σχολής και κατέδειξε πόσο μεγάλη επίδραση άσκησαν τα έργα της Κρητικής Παραγωγής στα Επτάνησα καθώς το νησί μας ήταν ο μόνος φάρος που εξέπεμπε τις νέες αντιλήψεις στον Ελλαδικό χώρο.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με Ξενάγηση στην Έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης «Νίκος Βισκαδουράκης, Ο Οδυσσέας στον Άδη» από την κ. Σοφία Τρούλη, Δρ Μουσειοπαιδαγωγό, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Μέσα από τα προγράμματα κ τις ξεναγήσεις της κ. Τρούλη στην συγκεκριμένη έκθεση, ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και την προέλευση των επισκεπτών, γίνεται προσπάθεια να παραλληλιστεί το ταξίδι του Οδυσσέα με βιώματα προσωπικά αλλά και αναγεννητικά όπως αυτά που πάντα αποκομίζει κανείς από ένα ταξίδι.

Τη δεύτερη μέρα τη σκυτάλη πήρε η κ. Γεωργία Κονδύλη, Διδάκτωρ Μουσικολογίας, Université François-Rabelais, Tours, France με θέμα «Αναγεννησιακή Μουσική και Μουσικοί στη Δυτική Ευρώπη». Με πολύ απλό και εύληπτο τρόπο μίλησε για τα είδη της μουσικής που παίζονταν κατά την αναγέννηση και τα όργανα που χρησιμοποιούνταν.  Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν διάφορα είδη μουσικής της εποχής από μονοφωνική και a capella μέχρι πολυφωνική και μαδριγάλια.

Δεν θα μπορούσε να λείπει όμως και ο Δρ Κώστας Χρηστίδης, καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης, διδάσκων του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος του εκπαιδευτικού τομέα του Μουσείου Σύγχρονης  Τέχνης Κρήτης. Ο κ. Χρηστίδης ανέπτυξε το θέμα «Η Τέχνη στην Αναγέννηση: Από την Υπερβατικότητα στον Πραγματισμό». Με τη βοήθεια εξαιρετικού οπτικού υλικού συνέκρινε έργα  αναγεννησιακά και μεσαιωνικά με κοινή θεματολογία ώστε να γίνει εμφανές πως από τις παλιές μεσαιωνικές πεποιθήσεις και νοοτροπίες περνάμε σε μια άλλη εποχή όπου ο άνθρωπος γίνεται το επίκεντρο.

Ακολούθησε ο κ. Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Το Θέατρο στην Αναγέννηση». Μια βόλτα στην εποχή που η πρώτη απόπειρα θεατρικών παραστάσεων είτε μέσα από το περιπλανώμενο θέατρο είτε μέσα από τις υπερβολικά φορτωμένες θεατρικές σκηνές ψάχνει να βρει το δρόμο του.

Η συζήτηση που πάντα μεσολαβούσε ανάμεσα στις ανακοινώσεις έδινε την ευκαιρία για επεξηγήσεις και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων.

Τέλος, αφού το θεωρητικό πλαίσιο  είχε τεθεί η διημερίδα έκλεισε με την κ. Ελένη Χαμογιωργάκη, Εκπαιδευτικό, εθελόντρια – μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης. Το δικό της θέμα είχε να κάνει με  «Προτάσεις πρακτικής αξιοποίησης της  Αναγέννησης στην εκπαιδευτική διαδικασία». Μέσα από μικρά σχέδια μαθήματος που αφορούσαν αναγεννησιακά έργα δόθηκε μια εικόνα στους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις αλλά και εφαρμόζοντας τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης με στόχο την ολιστική μάθηση  να δημιουργήσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα στην τάξη για τα παιδιά χωρίς να χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση.

Η διημερίδα έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας και με την πεποίθηση ότι η εμπλοκή των παιδιών με την τέχνη θα αφήσει πολλαπλά οφέλη σε όσους από τους μαθητές της πόλης μας με την πολύτιμη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών τους  θελήσουν να συμμετάσχουν.

Το να χρησιμοποιηθεί η διδακτική ώρα για άλλους από τους τυπικούς λόγους,  και να συζητηθεί η έννοια «Άνθρωπος» στην τάξη, θα έχει καλύψει και με το παραπάνω τους στόχους των διοργανωτών. Το να συμμετέχουν οι μαθητές στο θεσμό του Αναγεννησιακού δημιουργώντας , με κίνητρο την έννοια αυτή, θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας που θα έχει αξία πραγματική και προσμετρήσιμη.

Θα έχει κατακτηθεί ο στόχος της συνέχειας, με τη νέα γενιά στο τιμόνι αυτή τη φορά. Ακριβώς αυτό που είναι το καθήκον και η επιθυμία όλων μας.

Το Γραφείο Πολιτισμού  του Δήμου Ρεθύμνης –Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δράσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2017.

«Σε συνέχεια της πρώτης μεγάλης συνάντησης, σας παρακαλούμε να μας  κάνετε γνωστό μέχρι το τέλος Μαΐου 2017  εάν υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα σας οποιαδήποτε είδους εκδήλωση που να αφορά το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ 2017.

Στόχος μας είναι να οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, αλλά και να ανακοινώσουμε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και από την πλευρά των μαθητών, όσο πιο νωρίς γίνεται.

Θεωρούμε κατανοητό το ότι μπορούν να υπάρξουν συμμετοχές με τη νέα σχολική περίοδο, που θα οργανώνεται το καινούριο σας πρόγραμμα

Σε αναμονή της απάντησης σας, ευχόμαστε καλό υπόλοιπο σχολικής χρονιάς και καλό καλοκαίρι»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Β. Κορέα στέλνει στη Ρωσία τα πιο ισχυρά κανόνια στον κόσμο

Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan”  έχει στείλει ήδη...

Κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης: Το 70% με μεικτό εισόδημα κάτω των 1.200 ευρώ, το 54% κάτω των 1.000 ευρώ

Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα...