Συλλογικότητες διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στην πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου για την “Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά”.
Την ίδια στιγμή το συνέδριο θα πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου από τις 11 το πρωί έως αργά το απόγευμα, παρουσία και του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκη και 25 άλλων Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας.
Το συνέδριο θα εστιάσει στην απεξάρτηση από το διοξείδιο του άνθρακα στα νησιά της Ευρώπης, καθώς και στη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων ενώ σκοπεύει να βοηθήσει 2.700 νησιά στην Ε.Ε., σε ζητήματα τα οποία αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για το Κλίμα & την Ενέργεια Miguel Arias Canete και ο Γενικός Διευθυντής για την Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση Dominique Ristori.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει ώστε τα νησιά της Ε.Ε. να μειώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη -αφού η παραγωγή για την ηλεκτροδότησή τους βασίζεται κυρίως στο εισαγόμενο πετρέλαιο- όχι μόνο για τους κατοίκους τους, αλλά και συνολικά σε επίπεδο χωρών (π.χ. οι ελληνικές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -ΥΚΩ- που επωμίζονται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού), να ενδυναμώσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δοθεί ώθηση στην διείσδυση των ΑΠΕ και να χρησιμοποιηθούν πιο καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες.
Η δημιουργία του φόρουμ αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους για τη μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια, ώστε να γίνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και να υποστηριχθεί η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου που θα προάγει τη χρηματοδότηση και την τεχνική βοήθεια.
Το πρώτο φόρουμ
Στο πλαίσιο του εναρκτήριου φόρουμ, που πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά Κρήτης, θα φιλοξενηθούν δυο στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων που θα αναδείξουν τις τρέχουσες καλύτερες πρακτικές και τα νέα projects στα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της έρευνας, της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις για:
– Τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές και πρωτοπόρα έργα στους τομείς των ΑΠΕ, στην έρευνα και καινοτομία και στην ενεργειακή απόδοση.
– Τη μετάβαση για τα μεγάλα νησιά.
– Τη μετάβαση για τα μικρά νησιά.
– Την απεξάρτηση από τον άνθρακα των νησιών της Ε.Ε., αλλά και τα οικονομικά – χρηματοδοτικά ζητήματα που συνδέονται με το θέμα αυτό.
Η διακήρυξη των “14” για τη νησιώτικη Ευρώπη
Μείωση του ενεργειακού κόστους, περιορισμός του “θερμοκηπίου”
Στην κατεύθυνση της μετάβασης των ευρωπαϊκών νησιών στην καθαρή ενέργεια υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, στη Βαλέτα της Μάλτας η πολιτική διακήρυξη μεταξύ Κομισιόν και 14 κρατών – μελών της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα οι Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν πολιτική διακήρυξη για καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ε.Ε.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια των περισσότερων από 2.700 νησιών της Ευρώπης συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης των νησιών από ενεργειακές εισαγωγές, προωθώντας τη χρήση των δικών τους πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και υιοθετώντας περισσότερο σύγχρονα και καινοτόμα ενεργειακά συστήματα. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκονται τόσο η μείωση του ενεργειακού κόστους όσο και η βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη αναγνωρίζονται τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαφορετικά νησιά, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι καλύτερες πρακτικές και η εμπειρία από σχετικά πιλοτικά προγράμματα. Επίσης προβλέπεται η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες, αλλά και σε πηγές χρηματοδότησης.
Κατέστη σαφές ότι λόγω της θέσης τους πολλά ευρωπαϊκά νησιά έχουν υψηλού κόστους ενεργειακές υποδομές με βάση το πετρέλαιο που σημαίνει ότι εξαρτώνται ακόμη από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Στόχος είναι να υπάρξει πρόσβαση αυτών των νησιών στην υποστήριξη, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που απαιτούνται ώστε να κινηθούν τοπικά και να παραγάγουν τη δική τους καθαρή, χαμηλού κόστους ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Παράλληλα αναγνωρίζεται ότι ακριβώς η ιδιαίτερη θέση τους καθιστά τα νησιά ιδιαίτερα “δεκτικά” στην εισαγωγή καινοτόμων λύσεων, αλλά και στην προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων που ενσωματώνουν την τοπική παραγωγή με ΑΠΕ, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και την ανταπόκριση στη ζήτηση, προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία διαλειτουργικών, οικονομικών, περιβαλλοντικά φιλικών και βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων, στο πλαίσιο και των πολιτικών στόχων της Ε.Ε. για καθαρή ενέργεια. Λαμβάνονται δε υπόψη ο τουρισμός, που αποτελεί τομέα – κλειδί για την οικονομία πολλών ευρωπαϊκών νησιών, και η ενεργειακή κάλυψη που έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως στις περιόδους τουριστικής αιχμής, καθώς και οι ανάγκες για ειδικές δεξιότητες και θέσεις εργασίας των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, πολλά νησιά και τα θαλάσσια ύδατά τους αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών.
Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.