Γράφει ο Κώστας Παδουβάς*
Η ευρεία έννοια μιας δημιουργικής και πρωτοπόρου Ελλάδας περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις και δραστηριότητεςτων απανταχού Ελλήνων που προωθούν την ελκυστική δημιουργική και πρωτοπόρο δημόσια συνολική εικόνα της στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας(π.χ. στον πολιτισμό – αθλητισμό, στις επιστήμες κ.α.).
Το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης έχει πλήθη ταλαντούχων και ιδιοφυών ανθρώπων (Ελλήνων), ικανών να χειριστούν ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα και εφαρμογές για να εισέλθουν τελικά στον κατάλογο της Παγκόσμιας αναγνώρισης, όπως ανακαλύψεις τρόπων ιάσεων ανίατων ασθενειών, κορυφαία συγγραφικά πονήματα και έργα τέχνης, εφαρμογές ρομποτικής, drones,Ολυμπιονίκες κ.ά., σύμφωνα με τα παραδείγματα των αρχαίων Ελλήνωνπου μας άφησαν πρωτοπόρα μνημεία δημιουργικής ανθρώπινης ευφυΐας, όπως το καινοτόμο κτηριακό συγκρότημα του Παρθενώνα επί ηγεμόνα των Αθηναίων Περικλή που είναι το αριστούργημα του Δυτικού πολιτισμού κ.ά.
Ο Περικλής ήταν στρατηγός και πολιτικός με εξαιρετική δημιουργική σκέψη ευφυούς ανθρώπου, με την οποία διακρινόταν για την κατανόηση καιανάπλαση των κάθε είδους πληροφοριών (είχε εξαιρετικήπρόσληψη και μνήμη) και για τις συγκλίνουσες και αποκλίνουσεςκριτικές σκέψεις του (για μονοσήμαντες και πολυσήμαντες απαντήσεις-λύσεις στα κοινά), όντας ανδρείος κατά τη συμμετοχή του στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ήταν ο χαρισματικός και αυτοδίκαιαεμβληματικός «συμπαίκτης» μεταξύ των αρίστων της εποχής του,προικισμένος με το πρωτοπόρο τάλαντο της καινοτόμουδημιουργίας (όχι εξ αντιγραφής) και με τη βούληση για τηντελειότητα, «ικανός και άξιος» να σφραγίσει με την παρουσία τουτον πρωτοπόρο-καινοτόμο « χρυσό αιώνα » της εποχής του.
Σε όλες τις εκφάνσεις της νεότερης Ελληνικής ζωής υπήρξαν και υπάρχουν ευκαιρίες ανάδειξης της εμβληματικής αριστείας (όχι μόνο στους Ολυμπιακούς αγώνες), όπου η πεμπτουσία της καινοτόμου και δίκαιης αντίληψης (θεϊκής) αποτελεί το υπόβαθρο της «ευγενούς άμιλλας και τριβής», με τα οποία μπορούν να γίνουν οι άριστοι των αρίστων, όπως τα γνωστά απτά δείγματα στους διαχρονικούς παγκόσμιους Ολυμπιακούς αγώνες,μεεχέγγυα τη συνύπαρξη πνευματικών, ψυχικών και σωματικών καινοτόμων αντιλήψεων των ευφυών Ελλήνων.
Τα Ελληνόπουλα-Κρητικόπουλα δεν έχουν πληθυσμιακούς (αριθμητικούς) ούτε τοπικούς ή χρονικούς περιορισμούς, προκειμένου να αναζητήσουν την παγκόσμια διάκριση και να αναδειχθούν αυτοδίκαια εμβληματικοί «συμπαίκτες» μεταξύ όλων των καινοτόμων και εφευρετών του κόσμου,ανάλογα με το τάλαντο που διαθέτουν και με την ισχυρή βούληση για την τελειότητα, αξιοποιώντας τις ικανότητές και τη μεγάλη ευθύνη της Κρητικής καταγωγής τους.
Αυτονόητο είναι, επίσης, ότι δεν αρκούν ούτε οι φήμες ούτε οι οποιεσδήποτε προσωπικές βεβαιώσεις -επιβεβαιώσειςγια την μεθοδική εξακρίβωση-απόδειξη και νομιμοποίηση της πραγματικής «Αριστείας των ταλαντούχων» χωρίς ναεφαρμοστούν οι προκαθορισμένοι αυστηροί κανόνες αξιολογήσεων στη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις αυτών κάθε κατηγορίας (μονωμένων ατόμων ή κατά ομάδες). Η ανάδειξη έπεται των διαδικασιών αξιολόγησης, με απλές καιδιαφανείς μεθόδους μέτρησης χωρίς φόβους και πάθη, οι οποίες ανασχεδιάζονται και επικαιροποιούνται συνεχώς ώστενα αποκλείονται προκαταβολικά (a priori) χειραγωγήσεις για την προβολή «εκλεκτών» στην τύχη, ο οπισθοδρομικόςεξισωτισμός» των ταλαντούχων και μη και πολλών άλλων διαφόρων «μετριοτήτων»αντί των αρίστων.
Ειδικότερα, τα δημόσια είτε ιδιωτικά μέτρα «ισοπέδωσης-εξίσωσης» των «μετρίων» με τους «αρίστους» πολίτες,έχουν ως κύριο επακόλουθο το «Λαϊκισμό» που οδηγεί σε νοθευμένες συνειδήσεις, αναμένοντας προστασία των ιδεών τους από άλλους ( όπως των φοιτητικών κινημάτων, των ισχυρών πολιτικών της χώρας και των παρομοίων επιφανών παραγόντων της ενεργού ανθρώπινης ζωής), αντί να υπερασπιστούνμε γενναιότητα οι ίδιοι εαυτούς στο στίβο της ευγενούς άμιλλας, έχοντας πίστη στη γνήσια (άξια) συνείδηση και στην αυτογνωσία τους.
Ωστόσο, χρειάζονται κίνητρα (όχι μόνο οικονομικά),μετάδοσης -πρόσληψης των κορυφαίων μορφών της παιδείας από τα εκπαιδευτικά και λοιπά συναφή ιδρύματα, ώστε τα ευφυή Ελληνόπουλα-Κρητικόπουλα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που τους παρέχονται χωρίς περιορισμούς(με την φιλότιμη προσπάθεια τους), καταδεικνύοντας όχι μόνο την πλήρη ευγνωμοσύνη τους για τη συμμετοχή τους στη μεταλαμπάδευση των ορθών γνώσεων τους, αλλά ερμηνεύοντας με το δικό τους τρόπο τους φυσικούς νόμους και τα ιστορικά πορίσματα της ενεργού ανθρώπινης ζωής και αξιολογούμενοι αντικειμενικά να πείθουν για το φυσικό τάλαντο τους (κατά τους αρχαίους την αρετή με το ηθικό της περιεχόμενο), προκειμένου να επιτύχουν τη δική τους υψηλή πρωτοπόρο και καινοτόμο στόχευση τους.
Τα Ελληνόπουλα-Κρητικόπουλα της νέας γενιάς έχουν προσωπικά χαρίσματα, εξωστρέφεια, ιδιαίτερες ικανότητες, νέες όμορφες και πρωτότυπες ιδέες στοχεύοντας σε ένα λαμπρό μέλλοντης ανθρωπότητας, αλλά και οργανωτικό θάρρος συνεργασίας με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς διακίνησης των ιδεών τους. Είναι έξυπνα παιδιά (τα Ελληνόπουλα), έχουν χαλύβδινους χαρακτήρες και την Ελληνική πατριωτική υπερηφάνεια, γεμάτα από νεανικά όνειρα, για να αφοσιωθούν στους στόχους της δημιουργικής και πρωτοπόρου Ελλάδας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει παλιές αστοχίες των παλαιοτέρων και τα σημερινά αδιέξοδα.
Οι πολιτικοί και η Πολιτεία στο σύνολό τους έχουν το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για μια δημιουργική και πρωτοπόρο μελλοντική Ελλάδα, αξιοποιώντας το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης, λόγω της μακραίωνης ιστορίας του, μπορεί και πρέπει να έχει ανάλογη συμμετοχή στην όλη αυτή εθνική προσπάθεια για αμέτρητους λόγους τώρα ή στο αμέσως προσεχές μέλλον και οπωσδήποτε πριν προηγηθούν νέα πρωτοπόρα-καινοτόμα δημιουργήματα σε άλλα έθνη, επαναφέροντας στον άνθρωπο την ευχαρίστηση και τις ουσιαστικές αξίες – υπεραξίες που έχει στερηθεί στη ζωή του επί πολλές δεκαετίες.
Γένοιτο!
* Ο Κ. Παδουβάς είναι αντγος ε.α.ΣΣΕ 1952, ομ. Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ, συγγραφέας και μέλος της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου.