Το Ντιτρόιτ, σύμβολο κάποτε της αμερικανικής οικονομικής ισχύος – η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας – έγινε ο μεγαλύτερος δήμος στην ιστορία των ΗΠΑ που κηρύσσει πτώχευση υπό το βάρος του τεράστιου χρέους του στα ταμεία του. Το «κανόνι» ήταν η τελευταία λύση μετά την αποτυχία των δημοτικών αρχών να καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές του δήμου για εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους του, και η κίνηση αποσκοπεί στο να τους πιέσει να αποδεχθούν να αποπληρωθούν απομειωμένες οι απαιτήσεις τους.
Η αίτηση κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία εφόσον γίνει αποδεκτή θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.
Η πόλη προχώρησε στην αίτηση πτώχευσης με σκοπό την προστασία από τους δανειστές και τα συνδικάτα, που βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους.
Τις τελευταίες δεκαετίες το Ντιτρόιτ έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα λόγω της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.
«Όταν ανέλαβα τη δημαρχία πριν από τέσσερα χρόνια, είπα ότι το Ντιτρόιτ βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης και πως θα προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αλλά αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπινγκ, δήμαρχος του Ντιτρόιτ.
«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες» δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».
Ο Σνάιντερ ανέφερε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
Προς το παρόν, η αίτηση διασφαλίζει ορισμένα κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργεί ο δήμος αλλά είναι ορατός ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος απολύσεων υπαλλήλων, πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αύξησης των τελών στους δημότες και υποβάθμιση των ήδη προβληματικών δημοτικών υπηρεσιών.
Ο διαχειριστής της κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ο Κέβιν Ορ τον οποίο είχε καλέσει ο δήμος για να γλιτώσει το Ντιτρόιτ από την κατάρρευση, επέλεξε την αίτηση πτώχευσης αντί της χρήσης κεφαλαίων που προορίζονταν για την αστυνόμευση, την πυρόσβεση και άλλες υπηρεσίες για την αποπληρωμή οφειλών.
Δεν συμφωνούν όλες οι εκτιμήσεις για το ύψος του χρέους του Ντιτρόιτ. Ο Κέβιν Ορ το τοποθετεί γύρω στα 18 δισ. δολάρια, εκτιμώντας πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.
Παρακολουθεί στενά την κατάσταση ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιντρόιτ.
«Ενώ οι ηγέτες του Μίσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.