8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

«Τρύπα» 3,3 δισ. ευρώ στα Ταμεία – Περικοπές δαπανών ή νέοι φόροι

Ημερομηνία:

Χειρότερες προβλέψεις για τα έσοδα που «προσγειώνονται» λίγο πάνω από τα 47 δισ. ευρώ και καλύτερες για την ύφεση, προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015. 

Λόγω των ακραίων οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος στο εσωτερικό της χώρας (capital controls, μειωμένες πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, άτυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο σε όλους τους προμηθευτές, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κλπ.) και του πολύτιμου χρόνου που χάθηκε με τις εκλογές , το «λίφτινγκ» το οποίο υπέστη το βασικό σχέδιο του φετινού προϋπολογισμού είναι ριζικό.

Σχεδόν το σύνολο των μακροοικονομικών του δεικτών έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω, πλην του μεγέθους της ύφεσης μετά την αισιοδοξία που κυριαρχεί στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου ότι αυτή , φέτος, θα είναι μικρότερη.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο κοντά στο σενάριο για ύφεση 1,5% το 2015, παρά αυτό των δανειστών που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά  2,2% με 2,3%. Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι στα δύο πρώτα φετινά τρίμηνα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.
Κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη «καύσιμα» για να κρατήσει την χώρα όσο μπορεί πιο κοντά στον «αφρό» και να μην βουλιάξει στο δεύτερο και πιο κρίσιμο εξάμηνο του έτους.  Να σημειωθεί ότι για να μην ξεπεράσει φέτος η ύφεση το  1,5% θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο η κάμψη του ΑΕΠ να μην ξεπεράσει το 3%.

Και ενώ για την πορεία του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη αισιοδοξία η εικόνα για όλα τα υπόλοιπα μεγέθη είναι γκρίζα. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένοι στόχους που θα ενσωματωθούν στοπροσχέδιο προϋπολογισμού του 2016 το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή, οι συνολικές εισπράξεις στα ταμεία θα κατέλθουν φέτος στα 47,560 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αρχική εκτίμηση ήταν τα συνολικά τακτικά έσοδα ( σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) να ανέλθουν φέτος στα 50,871 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «κληρονομιά» που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός στο νέο είναι μία «τρύπα» 3,371 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία που για να κλείσει είτε θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και κονδύλια από το ΠΔΕ είτε το κενό αυτό να κλείσει με νέους φόρους. 

Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εισπράξεις οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν υπολογίσει και τις εισπράξεις 2,65 δις. από τον ΕΝΦΙΑ η τελευταία δόση του οποίου θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Όμως, ως έσοδο θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 και στο νέο.

Ύστατη λύση για την κάλυψη αυτής της τρύπας αποτελούν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs)  που για το 2015 φτάνουν τα 2,015 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα στους εταίρους – δανειστές για την έγκαιρη απόδοση αυτών των χρημάτων .Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι οι μόνες εισροές εσόδων που έχουν τα κρατικά ταμεία από αυτόν τον τομέα είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 οι εισπράξεις από τα ANFAs & SMPs  ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό από αυτά τα κέρδη ύψους 1,724 δις. ευρώ παραμένει στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη φτάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ έως και το 2020. Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+. Τα ομόλογα αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Αν η χώρα δεν πάρει αυτά τα λεφτά τότε το κενό στα ταμεία θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα μέτρα. Αυτά είναι αναπόφευκτα καθώς η υστέρηση στις εισπράξεις δημιουργεί πρόβλημα και στους στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα. Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με έλλειμμα όχι μεγαλύτερο των 450 εκατ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ. Για την ώρα κρίνεται δύσκολο.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...