Την βαθύτατη ανησυχία του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος του «μπρα ντε φερ» με τον πρωθυπουργό καθώς ο τελευταίος αποχώρησε μετά την τριτολογία του χωρίς να απαντά στο ερώτημα που επιτακτικά του έθετε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο.
Δηλώνω, είπε «την βαθύτατη ανησυχία μου διότι έθεσα στον πρωθυπουργό ένα κρίσιμο ερώτημα αν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά προτίμησε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Είχε την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη, αλλά δεν το έκανε, ίσως γιατί του έθεσα ζήτημα παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση σ αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα τον ακολουθεί για πάντα».
Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση σε τεταμένο κλίμα καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε από το βήμα χωρίς να έχει ολοκληρώσει την δευτερολογία του, ώστε να απαντήσει ο πρωθυπουργός στο ερώτημα που του έθετε, ωστόσο όταν διαφάνηκε ότι ο πρόεδρος της Βουλής εξέλαβε την κίνησή του ως ολοκλήρωση της ομιλίας του αντέδρασε. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με το ζήτημα της διαδικασίας αν ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση με τριτολογία με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει πως η διαδικασία για τη συζήτηση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να επανέλθουν όσες φορές θέλουν.
Τελικώς, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα για μια σύντομη τριτολογία εξαπολύοντας μύδρους κατά του Αλέξη Τσίπρα, δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε ο τελευταίος έλαβε ξανά το λόγο από τα έδρανα προκειμένου να επισημάνει την αποχώρηση του πρωθυπουργού χωρίς ξεκάθαρη απάντηση όπως προαναφέρθηκε.
Στην αρχή του σκηνικού αυτού κι ενώ το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αναφορές του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για τα πάντα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι όλα τα στοιχεία του παραδόθηκαν όταν έγινε πρωθυπουργός και πως τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία της Εισαγγελίας, στα αρχεία της ΕΥΠ, της Αρχής Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στα αρχεία των παρόχων. Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε επικαλέστηκε το απόρρητο και εμπόδισε την αναζήτηση στοιχείων.
Επιπρόσθετα, επισήμανε σε ειρωνικό τόνο ότι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τρεισήμισι χρόνια ο πρωθυπουργός τώρα ανακάλυψε τα «ατοπήματα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλήθεια υπάρχουν ατοπήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα είχατε ανακαλύψει;». παρέπεμψε μάλιστα στην εξεταστική Επιτροπή λέγοντας ότι η πλειοψηφία είχε βάλει «ειδικό όρο πραγματοποιήθηκε και Εξεταστική Επιτροπή όπου η πλειοψηφία ζητούσε να ελεγχθεί και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν τα βγάζατε αν είχατε κάτι να πείτε, κι έρχεστε τώρα εδώ με υπαινιγμούς;».
«Σας προειδοποιώ κ. Μητσοτάκη, μην επιβαρύνετε τη θέση σας, είπε με άθλιες κατασκευές και άσφαιρους αντιπερισπασμούς». Στη συνέχεια, επανέλαβε τα «κρίσιμα» ερωτήματα που έθεσε στην πρωτολογία του αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις, αν παρακολουθούνταν οι κ.κ. Φλώρος και Χατζηδάκης.
«Αυτό που είπατε ήταν ‘’πώς είναι δυνατόν εγώ να άκουγα…’’ Σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα, μπορείτε να διαβεβαιώσετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό που μας ακούει»; Πέραν των άλλων, είπε, αν παρακολουθείτο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπάρχει το ερώτημα «που βρίσκονται σήμερα αυτά τα υποκλαπέντα στοιχεία» και «για ποιανού λογαριασμό», είναι «κρίσιμο θέμα, αφορά την εθνική μας ασφάλεια, δεν μπορούμε να παίζουμε». Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο ερώτημα αν υπήρξε παρακολουθηση Φλώρου από την ΕΥΠ έδωσε μια απάντηση από τοποθέτησή του της 26ης Αυγούστου «που αφήνει να αιωρείται το ‘’δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ’’».
Και επέμεινε: «Στο ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αυτή είναι η απάντησή σας, “δεν μπορώ να ξέρω’’ ή “όχι”;». Kορυφώνοντας δε την πίεση, έδωσε το λόγο στον πρωθυπουργό κατεβαίνοντας ο ίδιος από το βήμα προκειμένου να δώσει μια σαφή απάντηση ο K. Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ολοκληρώθηκε έτσι η δευτερολογία του κ. Τσίπρα οπότε εκδηλώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τη διαδικασία.
«Καταφύγιο των ενόχων ο πολιτικός διχασμός»
Στην αρχή της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διχαστικό λόγο εξαιτίας της αναφοράς τους στον Δεκέμβρη του 2008. Είπε ειδικότερα πως «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να θυμηθεί το 2008. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενόχων και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού».
Απαντώντας στη συνέχεια στην επιχειρηματολογία Μητσοτάκη για τον λόγο που δεν κάνει μήνυση σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του επισήμανε ότι αναφέρθηκε μόνο σε έναν δημοσιογράφο και ειδικότερα στον κ. Βαξεβάνη, ενώ για το θέμα κάνουν αποκαλύψεις εδώ και καιρό πολλοί δημοσιογράφοι, ακόμη και εντύπων που δεν ασκούν αντιπολιτευτική κριτική στην κυβέρνηση.
Οι αποκαλύψεις, οι μηνύσεις και τα δημοσιεύματα
«Δεν ήταν ένας δημοσιογράφος, εδώ και μήνες υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις από τονεγχώριο καιδιεθνή τύπο. Δεν ξεκίνησαν από το πουθενά αλλά όταν ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος ο κ. Ανδρουλάκης, ανέδειξε και απέδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση τόσο από το παράνομο λογισμικό που λειτουργούσε από το γραφείο σας όσο και από την ΕΥΠ» ανέφερε.
Και συνέχισε λέγοντας πως υπήρξαν αποκαλύψεις από εφημερίδες «τόσο εκείνες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση – ναι υπάρχουν και τέτοιες – δεν ήταν όμως μόνο από αυτές» καθώς «το Βήμα και τα Νέα δεν ασκούν κριτική αντιπολιτευτική». Και υπήρξαν δημοσιεύματα που «φανερώνουν τη σύμπραξη predator και ΕΥΠ». «Κατανοώ είπε ότι ένας πρωθυπουργός δεν κάνει μήνυση γιατί πρέπει να κρατηθεί μακριά από όλο αυτό» ωστόσο, πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός δεν ενθάρρυνε κάν τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που φέρονται θύματα παρακολούθησης είτε από το predator ή από την ΕΥΠ να ασκήσουν το ένδικο δικαίωμά τους, «για τον πολύ απλό λόγο ότι θα νομιμοποιούσατε τον εκάστοτε δημοσιογράφο και θα μπορούσε να βγάλει τις αποδείξεις με βάση το νόμο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Απαντώντας εν τω μεταξύ και στην προτροπή Μητσοτάκη να είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλά για συνταγματική εκτροπή, τόνισε: «Δεν τα λέω εγώ ότι είναι δημοκρατική εκτροπή, τα λένε οι πρώην πρωθυπουργοί».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times σχετικά μεάδεια που δόθηκεστην εταιρεία Intelexa από το ελληνικόΥΠΕΞ γιαεξαγωγή του predator σε χώρες όπως η Μαγαδασκάρη. «Δεν γνωρίζατε από ποιον γινόντουσαν οι παρακολουθήσεις μέσω predator, αλλά δίνατε άδεια στην εταιρεία που έχει το predator να εξάγει στο εξωτερικό την τεχνογνωσία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Για τον Ποινικό Κώδικα: Εσείς φέρατε τροπολογία για να εξυπηρετήσετε την «τραπεζοκρατία»
Αναφορικά με τις διαρκείς επικλήσεις του πρωθυπουργού στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «δεν μιλάμε για μια τροπολογία αλλά για κατάθεση εξολοκλήρου νέου Ποινικού Κώδικα επομένως πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν γίνεται μόνο με την ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ούτε με επιλογή από την ίδια των διατάξεων που θα παρουσιαστούν στην εθνική αντιπροσωπεία. Γίνεται με ευθύνη μιας Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από έγκριτους νομικούς». Σημείωσε πως το πόνημα των νομικών αυτών που ο πρωθυπουργός σήμερα τους λέει «διαπλεκόμενους», ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέθεσε αυτούσιο.
Επί του υπαινιγμού του πρωθυπουργού ότι ο Ποινικός Κώδικας ήταν ουσιαστικά συναλλαγή με τους «ολιγάρχες» ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε πως αμέσως μετά τις εκλογές επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ που γνώριζε τις πιέσεις των ολιγαρχών και ειδικά μιας μερίδας αυτών της «τραπεζοκρατίας» όπως είπε.
Και συνέχισε λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση με πρόσχημα τις διατάξεις για τη ρίψη μολότωφ, κατέθεσε τροπολογία στον Ποινικού Κώδικα «που έγινε κεντρικό θέμα στους Financial Times και αφορούσε στην ασυλία τραπεζικών στελεχών και έδινε τη δυνατότητα να μην κατάσχονται χρήματα οι δεσμευμένοι λογαριασμοί περιπτώσεων όπου υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις».
Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις