12.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Τσίπρας-ΔΕΘ: Το εκλογικό δίλημμα και οι δεσμεύσεις – Τέλος οι μετακλητοί, προσλήψεις σε υγεία-παιδεία

Ημερομηνία:

«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε ξανά το βάρος της κυβερνητικής ευθύνης» ήταν το πολιτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Βελλίδειο, ενώ έδωσε και την απάντηση στο εκλογικό δίλημμα που διατύπωσε από το ίδιο βήμα το περασμένο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απέναντι λοιπόν στο δίλημμα «ή εγώ ή το χάος» του πρωθυπουργού το εκλογικό δίλημμα που αντιπαραβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση  που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος». Αντιθέτως, είπε, «ανεξάρτητα από το αν θα είμαστε σε κυβέρνηση συνεργασίας ή όχι» σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και «εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα» δηλαδή της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων, αλλά και προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά «τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη».

Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξόφλησε τις πρόωρες εκλογές βλέποντας την ραγδαία φθορά και υπογράμμισε ότι οι πολίτες ήδη τον ταυτίζουν με το χάος, υπονοώντας ότι το δίλημμα θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Βασικός άξονας του προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι το δημοκρατικό και αποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπου τόνισε την κατάργηση της κομματοκρατίας βάζοντας τέλος στις στρατιές των μετακλητών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε μεν στα πεπραγμένα της κυβέρνησης λέγοντας για παράδειγμα ότι με την πολιτική της πολλαπλασίασε την ανασφάλεια που βιώνουν σήμερα οι πολίτες λόγω της εποχής των πολλαπλών κρίσεων (Οικονομική κρίση, πανδημία). Άφησε αιχμές για αυταρχική διακυβέρνηση, για επιλογές υπέρ των λίγων και ισχυρών και για πρόκριμα της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο επικέντρωσε στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης του κόμματός του και τα επιμέρους μέτρα και εξαγγελίες.

Βασικό μοτίβο στην ομιλία του ήταν η αντίστιξη των μεταξύ των συμφερόντων για τα οποία κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης όπως των κατηγόρησε, και από την άλλη της κοινωνίας, για την οποία δεσμεύεται ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία τοποθέτησε τους λίγους και ισχυρούς, τον ΣΕΒ, τις τράπεζες, τα μεγάλα Funds, τους ιδιοκτήτες κολεγίων, για τους οποίους είπε ότι νομοθετεί ο Μητσοτάκης και από την άλλη έβαλε τη μεσαία τάξη, τους ανθρώπους του μόχθου τους οποίους όπως είπε εξαπάτησε ο Μητσοτάκης, αλλά είναι αυτοί που έστησαν αυτή τη χώρα, την κρατούν όρθια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να προχωρά με τα παλιά εργαλεία, αντιθέτως υπάρχει η ανάγκη για μια «νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή» και «εγγυητή» μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση.

Η μεσαία τάξη είναι αυτοδημιούργητη αυτό το βασικό της χαρακτηριστικό δεν έχουν σχέση όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ

Δημοκρατικό Μοντέλο Διακυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως την επόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος, με τα εξής μέτρα:

•             «Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

•             Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

•             Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων. Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του.Αυτό θα τελειώσει.

•             Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών. Το ξαναλέω, αυτό θα τελειώσει.

•             Κατάργηση στις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.

•             Σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές.

•             Δημιουργία  Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας.

•             Εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

•             Θέσπιση της αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών. Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων.

•             Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, στο  πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο  κράτος δίπλα στον πολίτη.  Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.

•             Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται  μέσω ΑΣΕΠ. Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για  προσλήψεις εκτός  ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

•             Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.

•             Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.

•             Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς».

Κοινωνικό κράτος

1.Νέο ΕΣΥ

• Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δις από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

• Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

• Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

• Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

• Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

• Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

• Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Το Νέο ΕΣΥ, που μετά τη πανδημία αποτελεί πλέον εθνική επιταγή, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση.

2.Παιδεία

Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Την Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

• Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με  20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

• Το διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

• Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.  

• Τη Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

• Τη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.

• Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.

• Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

• Και φυσικά τη Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της  πανεπιστημιακής αστυνομίας.

3.Εργασία

προτεραιότητα την προστασία της εργασίας.

Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης.   Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις.

• Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες

• Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας

• Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

• Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

• Αποκατάσταση στο Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

• Ρύθμιση της τηλεργασίας.

• Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

• Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας

• Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαίωματος στην απεργία.

• Πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

• Ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

• Άμεσα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

• Υλοποιηση άμεσα πρόγραμματος κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

• Τέλος, αναγνωρίζονται οι «αόρατοι εργαζόμενοι» σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Οικονομία

Οι παρεμβάσεις για μια νέα αρχή στο πεδίο της οικονομίας, προϋποθέτουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνωση της εγχώριας παραγωγής και αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο.

Σημείωσε ότι πρέπει να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και πιο συγκεκριμένα προς τις εξής κατευθύνσεις:

Α)Πράσινη μετάβαση και ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Με προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

•             Κεντρικός στόχος είναι το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και ΜμΕ.    Γι’ αυτό και κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Β)Τράπεζες

•             Αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου και ανάκτηση μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας σε δημόσιο μάνατζμεντ.

•             Αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής τράπεζας. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει, και αφετέρου θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα. Ενώ για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις.

•             Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

•             Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.

•             Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

•             Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Γ) Αντιμετώπιση της ακρίβειας

•             Ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η  ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.

•             Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.

•             Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε  δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

•             Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Φορολογικό σύστημα

Οι πολίτες αντιμετωπίζονται όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο:

•             Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούςσυνταξιούχουςδημοσίους υπαλλήλουςαγρότεςαυτοαπασχολούμενους. Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

•             Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

•             Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.

•             Ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές (για τους αγρότες).

•             Εισόδημα ¨Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

•             Ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

•             Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

•             Ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροχαίο στα Χανιά: Η οικογένεια του 22χρονου θα κινηθεί και κατά άλλων προσώπων

Στον ανακριτή οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης (15/01) ο 45χρονος οδηγός...

Πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το τροχαίο στη Σούδα

Το τροχαίο στη Σούδα είχε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που...