11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Τσίπρας: Η κληρονομιά του Γλέζου είναι ο οδηγός μας απέναντι στην ακροδεξιά και στον ολοκληρωτισμό

Ημερομηνία:

Ηχηρά μηνύματα κατά του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, φερόμενος κατά των όσων «κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της ομάδας της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη δράσσ του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του» και υπογραμμίζοντας ότιαυτή η κληρονομιά πρέπει να γίνει «οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς».

Σημειώνεται ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς τιμά φέτος τον σπουδαίο Έλληνα αγωνιστή Μανώλη Γλέζο, έναν άνθρωπο-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης που εμπνέει τον σεβασμό κάθε δημοκράτη πολίτη και πολιτικού και ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 97 ετών. Η εκδήλωση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που πλέον θα φέρει το όνομα του πρώτου Παρτιζάνου της Ευρώπης, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τον Μανώλη Γλέζο.

«Ο Μανώλης Γλέζος είναι η ίδια η ιστορία μας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, διότι πιστεύω ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει μέγιστη τιμή όχι απλά σε έναν Ελληνα πολιτικό, όχι απλά σε έναν Έλληνα αγωνιστή, αλλά σε έναν σημαντικό Ευρωπαίο, σε ένα ευρωπαϊκό σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα σύμβολο αγώνα ενάντια στον φασισμό. Και αυτό είναι μια πολύ σπουδαία και ιστορική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Ο Μανώλης Γλέζος για όλους εμάς δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο, θα έλεγα ότι είναι η ίδια η ιστορία μας. Το πρόσωπο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται, το μυαλό μια Ελλάδας που οραματίζεται, η ψυχή μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται ποτέ στον αυταρχισμό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας την ομιλία του και πρόσθεσε: «Αν μία στιγμή ήταν όλη του η ζωή, αναφέρθηκαν και άλλοι σε εκείνη τη στιγμή, θα ήταν εκείνη η νύχτα που μαζί με τον Λάκη Σάντα, με πολλή μεγάλη δόση άγνοιας κινδύνου, όπως μας είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος, νέα παιδιά, κατέβασαν το λάβαρο της φρίκης του ναζισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης».

«Η ορμή και η λάμψη στα μάτια του Μανώλη έμειναν ίδια, ακόμα και όταν ήταν 80 και 90 χρονών»

«Αυτό το θάρρος, όμως, και η ορμή και η λάμψη στα μάτια του Μανώλη, έμειναν ίδια, ακόμα και όταν ήταν 80 και 90 χρονών» σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας: «Γιατί, πιστεύω ότι αυτό το θάρρος του Μανώλη Γλέζου πήγαζε από τις ιδέες του. Από την πίστη στις ιδέες του. Από τη βαθιά του πίστη ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη είναι αρχές απαράβατες για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Και σε αυτές, άλλωστε, αφιέρωσε όλη του τη ζωή».

«Θα θυμάστε όταν μιλούσε με πάθος για τις πολεμικές επανορθώσεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις μιλούσε εκ μέρους του γερμανικού λαού. Για την αποκατάσταση της αδικίας εκ μέρους του γερμανικού λαού και όχι εκ μέρους του ελληνικού. Αυτές τις αρχές μεταλαμπάδευσε, όχι μόνο σε εμάς τους συντρόφους του, όχι μόνο στους προοδευτικούς και Αριστερούς αλλά σε έναν ολόκληρο λαό, τον ελληνικό λαό, με το παράδειγμα του, αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «ο Μανώλης ήταν βεβαίως σοσιασλιστής, αριστερός, αλλά πάνω από όλα ήταν εθνικός, ήταν οικουμενικός, ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό για όλους του λαούς του κόσμου. Δε ζούσε όμως ο Μανώλης για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντα χρήσιμος στους αγώνες τους καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στην έντονη διαμάχη τη λεκτική, στη δράση, στην κινητοποίηση, στον αγώνα, στο δρόμο, παντού. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Και αυτή αν θέλετε είναι και η σημαντικότερη διδαχή του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα κόσμο που η καταπίεση και ο αυταρχισμός ψάχνουν πάντα τρόπο να επιβληθούν. Τίποτα δεν χαρίζεται σε ένα κόσμο χτισμένο με τα υλικά της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Αλλά τα πάντα κερδίζονται με αγώνες καθημερινούς».

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά»

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του αλλά και μια σπουδαία ιδέα. Ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αν αγωνιστούμε με πάθος για αυτό, αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές», τόνισε εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτή η κληρονομιά, νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που απειλεί και πάλι σήμερα να γυρίσει το ρολόι της Ευρώπης δεκαετίες πίσω» και προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή που δυστυχώς και σήμερα μετά από δεκαετίες εκ νέου ξεπροβάλει ως μία αναγκαιότητα σε μια Ευρώπη που απειλείται».

«Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε επιπλέον ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «η τιμή στον Μανώλη Γλέζο, θα έλεγα ότι είναι σήμερα ένα καθήκον για όλους εμάς, ταυτόσημο με το καθήκον για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών, προοδευτικών, ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε λέγοντας: «Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες σαν τον Μανώλη στο μέλλον. Αλλά η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό, πιστεύω, είναι το καθήκον και αυτή είναι η μέγιστη τιμή στη μνήμη του».

Παρεμβάσει πολιτικών από όλο το δημοκρατικό τόξο

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν πλήθος πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά έστειλε βίντεο παρέμβασης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Κώστας Παπαδάκης, εκλεγμένος στο Ευρωκοινοβούλιο με το ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία των ομιλητών, Ελλήνων και ξένων, τόνισαν τη σημαντική συμβολή του Μανώλη Γλέζου στον αντιφασιστικό αγώνα, έναν αγώνα που τίμησε και στον οποίο συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ οι περισσότεροι ξεκίνησαν την ομιλία τους περιγράφοντας την ηρωική κίνηση του σπουδαίου αγωνιστή, που μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν στις 30 Μαΐου του 1940 τη γερμανική σημαία με τη σβάστικα από τον λόφο της Ακρόπολης.

Υπήρξε επιπλέον και πάνελ συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τίτλο «Η αντίσταση ενάντια στον Ναζισμό και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «One Century of Resistance» («Ένας αιώνας αντίστασης»), για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Γλέζου.

Δείτε την εκδήλωση εδώ:

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη...