Τις παραιτήσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων της Κρήτης έχει ζητήσει εδώ και καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αλλά φαίνεται ότι στην Κρήτη ισχύει το γνωστό, στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα…
Στην Κρήτη, σύμφωνα με το candianews.gr, μετά την παραίτηση του πρώην ΔΥΠΕάρχη, Αντώνη Γρηγοράκη, υπήρξε μόνο μία παραίτηση, αυτή του διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπου Δουλγεράκη. Όλες οι υπόλοιπες… αναμένονται!
Το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι από τις διοικήσεις έχουν απαντήσει ότι η επιλογή τους έγινε με… αξιοκρατικά κριτήρια, ως ειδικών! Άρα θεωρούν ότι μπορούν να εμφανίζονται και ως υπηρέτες πολλών αφεντάδων και πολιτικών!
Ετοιμάζονται απολύσεις;
Να σημειώσουμε πάντως, ότι σύμφωνε με ρεπορτάζ της “Ημερησίας”, όσοι διοικητές νοσοκομείων δεν παραιτηθούν θα απολυθούν δίχως να λάβουν καμία αποζημίωση.
Με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής άρει τα σχετικά εμπόδια και ανοίγει τον δρόμο για νέα πρόσωπα στο ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα προβλέπει αλλαγές στον τρόπο επιλογής των μάνατζερ και… αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης σε περίπτωση που λήξει νωρίτερα η θητεία τους. Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο υπουργός Υγείας, «οι σημερινές διοικήσεις του ΕΣΥ πρέπει να καταλάβουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να χαράξει πολιτική με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη». Και πρόσθεσε: «Είναι βασική αρχή της δημοκρατίας οι διοικήσεις όλων των φορέων και των νοσοκομείων να θέσουν τις παραιτήσεις τους».
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τα πρόσωπα θα πρέπει να αλλάξουν. «Κρίνουμε, αξιολογούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες αλλαγές. Είναι όμως θέμα αρχής να θέσουν τις παραιτήσεις τους».
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγορεί και τα πολιτικά κόμματα τα οποία με τη στάση τους στηρίζουν σιωπηρά την άρνηση των διοικητών να παραιτηθούν. Μάλιστα τα καλεί να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους, υπογραμμίζοντας ότι σε μια καθημαγμένη οικονομικά χώρα δεν μπορεί πολιτικά στελέχη της ΝΔ να ζητούν αποζημιώσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά τις παραιτήσεις τους.
Πώς είχαν διοριστεί οι διοικητές των νοσοκομείων
Να υπενθυμίσουμε ότι η επιλογή τους έγινε από μία λίστα ονομάτων τα οποία εισηγήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, έπειτα από επεξεργασία των βιογραφικών τους.
Τότε δεν ήταν λίγες οι φωνές που έκαναν λόγο για «εικονική» διαδικασία, καθώς πολλοί κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι… μοιράστηκε τις θέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ υπήρξαν και διοικητές που είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών.
Σε περίπτωση που οι διοικητές κριθούν ακατάλληλοι ή ελλιπείς, η σύμβασή τους λύνεται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο και η αντικατάστασή τους γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από τη δεξαμενή των επιλαχόντων που επέλεξε η προαναφερθείσα επιτροπή.
Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε απολογισμό έργου από τους διοικητές. Οι περίφημες εκθέσεις πεπραγμένων όντως έφτασαν μέσα στην τριήμερη προθεσμία στον νέο υπουργό, αποτυπώνοντας ελλείψεις, κενά, προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Α
υτές οι εκθέσεις σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον υπουργό Υγείας για θέματα διαφθοράς -ο κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη διαφθορά- και για θέματα προμηθειών σε διάφορα νοσοκομεία θα κρίνουν και την τελική επιλογή των διοικητών.
Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για πράξη εκδίκησης ή τιμωρίας, και ότι παράλληλα με τις παραιτήσεις θα γίνεται και η αξιολόγηση.
agonaskritis.gr με πληροφορίες από candianews.gr