Στις τελευταίες θέσεις του πίνακα υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Economist για τις χώρες της Ευρώπης (28 μέλη της ΕΕ συν την Νορβηγία και την Ελβετία). Από τα στοιχεία καταδεικνύεται πως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας διαμορφώνουν μια κοινωνική και ιατρική πραγματικότητα για τους ψυχικά ασθενείς που τους καταδικάζει στο περιθώριο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του 2014 έως τον Αύγουστο, αν και είναι κοινή αντίληψη στην Ευρώπη πως η ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία και την απασχόληση έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία σε σχέση με τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, ωστόσο ελάχιστες χώρες έχουν κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μεταξύ αυτών σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους πίνακες που σχετίζονται με τον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Η αξιολόγηση των χωρών έγινε με βάση τον Δείκτη Ένταξης Ψυχικής Υγείας, που αντικατοπτρίζει το επίπεδο της προσπάθειας που γίνεται σε κάθε χώρα για την ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το σύνολο των δεικτών ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες:
- Το περιβάλλον για τα άτομα με ψυχική ασθένεια
- Την πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
- Τις δυνατότητες για εργασία, εκπαίδευση κλπ
- Τις πολιτικές για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του στιγματισμού
Και στις τέσσερις κατηγορίες η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την 24η θέση σε σύνολο 30 χωρών. Ειδικότερα στη γενική κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση. Στη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους ψυχικά ασθενείς (οικογένεια, σπίτι κλπ) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση, ενώ στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρίσκεται στην 27η θέση. Στην 24η θέση είναι στις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για τους ψυχικά ασθενείς ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία (εργασία, εκπαίδευση κλπ). Τέλος σχετικά με τις πολιτικές ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των φαινομένων του στιγματισμού των ανθρώπων με ψυχική υγεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση.
Στις πρώτες δέκα θέσεις στον πίνακα γενικής κατάταξης είναι κατά σειρά η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Oλλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία και το Βέλγιο. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία.