Ακόμη και το αίμα σκοπεύει να μετατρέψει σε εμπορικό προϊόν η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος αίματος.
Την αποκάλυψη αναφορικά με το προσχέδιο νόμου που επιτρέπει να μετατραπεί σε εμπορική δραστηριότητα το αίμα και το πλάσμα αίματος των δωρητών, κάνει με εκτενές ρεπορτάζ του το in.gr.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Υγείας, προβλέπει την επέκταση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και στο αίμα ενώ προβλέπει αποζημίωση ακατάσχετη και αφορολόγητη για τους δωρητές αίματος και πλάσματος για τις ώρες εργασίας που έχασαν κατά τη διάρκεια της δωρεάς.
Να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη συλλογή, διάθεση και διαχείριση του αίματος και των συστατικών του για μετάγγιση ή και κλασματοποίηση ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος στις Νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας με νομοθεσία του 2005.
Με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δίνεται η δυνατότητα σε ΟΤΑ και Εκκλησία, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να ιδρύουν ιδιωτικά κέντρα συλλογής αίματος προς μετάγγιση ή και κλασματοποίηση, καθώς και κέντρα συλλογής πλάσματος προς κλασματοποίηση.
Αφορμή για γίνει εμπορικό προϊόν και το αίμα πήρε η κυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου για τις «ουσίες ανθρώπινης προέλευσης», όμως, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ «το σχετικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί -και βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία – απέχει πολύ από τον Κανονισμό που θα πρέπει να εφαρμοστεί».
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός στοχεύει στην ενιαία διαχείριση του αίματος, του πλάσματος, των ιστών και κυττάρων για μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, ενώ το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ασχολείται μόνο με την ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που θα παράγουν φάρμακα με πρώτη ύλη το πλάσμα που θα συλλέγεται από τους Έλληνες δωρητές.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προβλέπει να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ) και να μεταφερθούν σε μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα δημιουργηθεί.