Ως σταθερό και εξαιρετικό σύμμαχο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση του με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο.
«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια μας στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προσκοπικών μου επαφών με τον υπουργό Άμυνας.
(Η Ελλάδα) είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και την στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις.
Νέα βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Αμέσως μετά την συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας και στην διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους έγινε αναφορά και στην ενίσχυση της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Για τα σενάρια ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον στρατηγό Μάτις για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση καταδεικνύει το κλίμα «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα από κοινού.
«Ο (Έλληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος υπουργός.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ