Μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις για τις αντικαταστάσεις των ανεμβολίαστων, καθώς οι οδηγίες ακόμη δεν έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας και σε 18 ημέρα ξεκινά η αναστολή. Εκτός το 30% των νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Πριν από ακριβώς ένα μήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μόλις σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους αρμόδιους να ολοκληρώσουν «χωρίς καθυστέρηση όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα και με τις οδηγίες που θα σας αποσταλούν».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και αν γίνουν προσλήψεις με διαδικασίες-εξπρές όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας από την έλλειψη του προσωπικού.
Άλλωστε ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας έχει αναφερθεί πολλές φορές στην κόπωση των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τους έχει ευχαριστήσει για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά.
Παράλληλα, στην ίδια την εγκύκλιο του Βασίλη Κοντοζαμάνη γίνεται ξεκάθαρο ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ. «Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει την εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Έτσι, οι γιατροί που κατά το 95% έχουν εμβολιαστεί, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς αν λάβει κάποιος υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη νοσήσει, θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους.
«Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι γιατροί, δηλαδή το 95% έχουν ανοσία. Συνεπώς, η υποχρεωτικότητα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια πολίτες και εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι το εμβόλιο θα τους προστατεύσει. Μάλιστα, ενόψει του Σεπτέμβρη που η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο πανελλήνιος πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης», εξηγεί στο topontiki.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, το ΕΣΥ λειτουργεί οριακά υπό πίεση και η συνεργασία όλων των εργαζομένων, όπως γιατροί, νοσηλευτές, υπεύθυνοι καθαριότητας, τραπεζοκόμοι κ.ά. είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας.
Στα νοσοκομεία της Αττικής για παράδειγμα, παραμένουν ανεμβολίαστοι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, 3.000 νοσηλευτές (από τους 10.299), οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή εργασίας. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν αντικατασταθεί την ίδια μέρα το 30% μιας ειδικότητας πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία, το σύστημα υγείας θα πρέπει είτε να συγχωνεύσει κλινικές για να μπαλώσει τρύπες, είτε να ζητήσει και πάλι βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά όμως λόγω κακής διαχείρισης του υπουργείου Υγείας.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και οι υπάλληλοι στην καθαριότητα, αλλά και άλλες σημαντικές ειδικότητες, όπως διοικητικοί, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θα παρουσιαστούν στην εργασία τους από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα ποσοστά των εμβολιασμένων στα νοσοκομεία της Αττικής
Γιατροί 90% (από τους 7.175 οι 6.354)
Νοσηλευτές 73% (από τους 10.299 οι 7.280)
Διοικητικοί 78% (από τους 3.263 οι 2.465)
Λοιπό προσωπικό 75% (από τους 5.468 οι 3.815)