Για προϋπολογισμό «μία από τα ίδια», φτωχοποίησης και κοινωνικών ανισοτήτων με τα κέρδη να πηγαίνουν σε λίγες δεκάδες τσέπες, έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του, στη Βουλή, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.
Με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες, τις οποίες όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει διαχρονικά στηρίξει όπως το 2020 και το 2024, ωστόσο δε δίνει λευκή επιταγή, αλλά θα απαιτήσει διαφάνεια και λογοδοσία.
Άλλωστε κατά τον Σωκράτη Φάμελλο το πρόβλημα του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, δεν είναι οι αμυντικές δαπάνες αλλά τα υπερκέρδη και δη των τραπεζών, στο οποίο και επέμεινε, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
«Τα ποτίζετε εσείς κύριε Μητσοτάκη»
Επανέλαβε την αιχμή περί των υπερκερδών που βρίσκονται στις «αυλές των καρτέλ» και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό πως «τα ποτίζετε εσείς κ. Μητσοτάκη».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι η πολιτική που εφαρμόζει όσον αφορά τις τράπεζες είναι ανεπαρκής και άδικη. Τόνισε πως αναγκάζεται να παρέμβει όταν εκτίθεται, και προέβλεψε πως τα μέτρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι «ημίμετρα».
Εξηγώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την άποψη του κόμματος πως και στις τράπεζες, όπως και στο ρεύμα και τη διύλιση, απαιτείται ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει τα καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός και στον τραπεζικό τομέα.
«Μας εκπλήσσει» είπε, «η δικαιολογία ότι δεν μπορεί το δημόσιο, να έχει άποψη και λόγο για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας που είναι ο μεγαλομέτοχος! Που ακούστηκε να μην έχει άποψη ο μεγαλομέτοχος στην ελεύθερη οικονομία». «Γιατί να μην προτείνει η πολιτεία στην τράπεζα, που είναι μεγαλομέτοχος, να μειωθεί η διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Συστημικών Τραπεζών» διερωτήθηκε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει τον υγιή ανταγωνισμό και κρατά εσκεμμένα την ψαλίδα των επιτοκίων τόσο μεγάλη.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σχέδιο Πισσαρίδη, αφανίζοντας την μεσαία επιχειρηματικότητα και στον αντίποδα είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «πλουραλισμό και εκδημοκρατισμό της οικονομίας», εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να σπάσουν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια.
Σε ό,τι αφορά την εργασία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στόχο μια κοινωνία εργαζόμενων φτωχών ενώ όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, μίλησε για «οδοστρωτήρα σε υγεία και Παιδεία».
Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ αν θα συναινέσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
«Τυχοδιωκτική» πολιτική Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυχοδιωκτική πολιτική, όπου από την μία κινείται με εθνικιστικά αντανακλαστικά καιμε το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες και από την άλλη διέπεται από έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής.
Υπογράμμισε δε αλλαγές στάσης και μπρος – πίσω:
«Μέχρι τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός- αγκαλιά με τον κ. Σαμαρά- επιδιδόταν σε άκρατη πατριδοκαπηλεία διακηρύσσοντας ότι ο πατριωτισμός είναι “ξένη λέξη” για τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας μας “εθνική εξαίρεση” και διαχειριζόμενος με επικίνδυνο τρόπο το ευαίσθητο θέμα της Θράκης.
Μετά τις εκλογές, για να προσεγγίσει ένα άλλο κοινό, άρχισε να μιλάει για την ανάγκη “υποχωρήσεων” και να διαρρέει ότι σε λίγους μήνες μπορεί να έχουμε συνυποσχετικό.
Και τώρα που νιώθει πίεση από τα δεξιά, που ο ίδιος εξέθρεψε, ο Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει προοπτική για να προχωρήσουμε στη Χάγη με την Τουρκία».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση από τη μία ανεβάζει τον πήχη και μετά τορπιλίζει τις συνομιλίες, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα. «Ποια θα είναι η επόμενη μέρα όταν δεν υπάρχει η προοπτική της Χάγης;» αναρωτήθηκε. Διεμήνυσε τέλος, ότι «η ισχύς της Ελλάδας δεν ενισχύεται ως δήθεν προκεχωρημένο φυλάκιο, αλλά ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, που προωθεί σχήματα ασφάλειας και συνεργασίας απέναντι στην αποσταθεροποίηση που επιτείνουν άλλοι».
Αμυντικές δαπάνες: Θετική ψήφος με 4 επιφυλάξεις
Σε ό,τι αφορά τέλος τις αμυντικές δαπάνες, σημείωσε ότι «η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφορά την στήριξη της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας. Αλλά όχι όλων των επιλογών της κυβέρνησης». Ως εκ τούτου ανέπτυξε, 4 σημεία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές επιφυλάξεις:
-Την υποβάθμιση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με το κλείσιμο της παραγωγικής βάσης των ΕΑΣ στον Υμηττό και με απαξίωση των υποδομών, της τεχνογνωσίας, του προσωπικού και χωρίς στρατηγική.
– την απαξίωση του έμψυχου δυναμικού, χωρίς καμία ουσιαστική αύξηση στα στελέχη των ΕΔ, ενώ καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις στελεχών, τεράστια κενά στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών κ.λπ.
– τις σοβαρές αρρυθμίες στα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και στο Μετοχικό Ταμείο.
– σκανδαλώδεις συμβάσεις, όπως αυτή της Καλαμάτας, για την οποία τίθενται και νέα ερωτήματα πέρα από το σκάνδαλο του κόστους, αλλά και με αγορές εξοπλισμού εκτός σχεδιασμού των επιτελείων που έχουμε ήδη αναδείξει και στη Βουλή και δημόσια.