15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Φως στην νομισματοκοπία της αρχαίας Κρήτης – Ο Περιφερειάρχης εγκαινίασε στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου έκθεση νομισμάτων των αρχαίων Κρητικών πόλεων

Ημερομηνία:

Την έκθεση “Κρητών Πόλεις η Μαρτυρία των Νομισμάτων” στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας Ρεθύμνου εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία των οργανωτών, Αρχών, φορέων, Αρχαιολόγων, εκπροσώπων του Πολιτισμού, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, και πλήθους πολιτών. Στην έκθεση που παρουσιάζονται νομίσματα, η νομισματοκοπία των αρχαίων Κρητικών πόλεων, (Απτέρας,Κυδωνίας,Ρίθυμνας,Ελεύθερνας,Γόρτυνας,Κνωσού,Φαιστού,,Ιτάνου,πραισσού,Ιεράπυτνας,κα), τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, τον Πρύτανη Οδυσσέα Ζώρρα, τους οργανωτές, και όλους τους παραβρεθέντες καλωσόρισε θερμά ο καθηγητής, ανασκαφέας της Αρχαίας Ελεύθερνας Νίκος Σταμπολίδης, ενώ για την άρτια οργάνωση και επιτυχία της έκθεσης ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τον κ. Σταμπολίδη και τους συνδιοργανωτές που είναι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, η Νομισματική συλλογή της Alpha Bank.

Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο κ Αρναουτάκης, συμμετέχει στα εγκαίνια της σημαντικής περιοδικής έκθεσης στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, και που η έκθεση μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, φωτίζει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού μας.

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα ανέφερε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με όλους τους φορείς και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει τον Πολιτισμό την ιστορία του νησιού μας, τονίζοντας ότι η Αρχαία Ελεύθερνα είναι σημείο αναφοράς και ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με τον Δήμο, το Μουσείο, στην ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών της περιοχής και να γίνει ο τόπος δυναμικός προορισμός.

Επίσης για την σημαντικότητα του Μουσείου και της έκθεσης μίλησαν ο κ Σταμπουλίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η Αναστασία Τζιγκουνάκη προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η κα Παπαδόπουλου εκ μέρους της Alpha Bank, ενώ η ξενάγηση των θεσμικών εκπροσώπων στην έκθεση έγινε από την Δήμητρα Τσαγκάρη, αρχαιολόγο -νομίσματος, υπεύθυνη νομισματικής συλλογής Allpha Bank.

Τα εντυπωσιακά, πολύμορφα αρχαία νομίσματα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και όπως έγινε γνωστό από τούς οργανωτές η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε οι πόρτες του Μουσείου είναι ανοιχτές για όλους τους Κρητικούς και τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Στην Κρήτη λειτούργησαν 40 νομισματοκοπεία. Η έκθεση ανοιχτή ως 15 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση «Κρητών Πόλεις: η Μαρτυρία των Νομισμάτων», όπως αναφέρθηκε επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μια περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο. Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα. Εκτιμάται ότι, κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, στην Κρήτη λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία.

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον Νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον Νομό Ρεθύμνου και τον Νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον Νομό Λασιθίου.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευ- μάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων. Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χα- νίων) και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ