10.8 C
Chania
Saturday, December 28, 2024

Χανιά: Ανοιχτή επιστολή κατοίκων Ακρωτηρίου για την επίθεση επιχειρηματία στον πρόεδρο της κοινοτητας επειδή ζήτησε τήρηση των ορίων σε ομπρελοκαθίσματα σε παραλία

Ημερομηνία:

Με ανοιχτή επιστολή τους οι «Ενεργοί Πολίτες και Κάτοικοι του Ακρωτηρίου» αναφέρονται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια προστατευόμενη περιοχή αλλά και στις αυθαιρεσίες ιδιωτών.

Στην επιστολή τους καταγγέλλουν συγκεκριμένες παραβιάσεις  στις παραλίες του Ακρωτηρίου, ενώ παράλληλα καταδικάζουν την επίθεση επιχειρηματία της περιοχής στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών στις 19 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Κτηματική Υπηρεσία για την μη τήρηση των ορίων σε ομπρελοκαθίσματα σε παραλία του Ακρωτηρίου.

Επίσης, αναφέρονται σε αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών και επιχειρηματιών, αλλά και σε θέματα ηχορρύπανσης.

«Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο σε κάθε ειδών ανεξέλεγκτες «επενδύσεις». Είναι καιρός να επενδύσουμε σε δημόσιες και κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και προάγουν τον πολιτισμό: σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, πεζοδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, χώρους προσβάσιμους για ΑΜΕΑ, παιδικές χαρές, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των περιοχών φυσικού κάλους. Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των κατοίκων, να προστατευτεί το περιβάλλον και να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Ακρωτηρίου», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

«Ως μέλη της τοπικής κοινωνίας χτυπάμε εδώ και καιρό το καμπανάκι για τις παραβιάσεις στις παραλίες του Ακρωτηρίου και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή. Δυστυχώς το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της περιοχής επανήλθε με την είδηση ότι επιχειρηματίας της περιοχής επιτίθεται σε πολίτη και μάλιστα στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών όπως έγινε στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Κτηματική Υπηρεσία για την μη τήρηση των ορίων σε ομπρελοκαθίσματα σε παραλία του Ακρωτηρίου. 

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση και καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης παραλίας και να προχωρήσουν σε αφαίρεση της άδειας εκμετάλλευσης από τον εν λόγω επιχειρηματία, εάν δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης και εφόσον προχωρεί σε πράξεις βίας. Ζητάμε επίσης από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή του Ακρωτηρίου. 

Για παράδειγμα, στην παραλία του Καλαθά όπως και πέρυσι τα ομπρελοκαθίσματα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, όταν ο νόμος προβλέπει ότι η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% μιας παραλίας. Παραβιάσεις έχουν γίνει στη συγκεκριμένη παραλία μεταξύ άλλων και στις προστατευόμενες αμμοθίνες όπου κάθε χρόνο ανθίζουν τα κρινάκια. 

Επίσης από τις αρχές του καλοκαιριού μπουλντόζες έχουν «αφανίσει» μέρος του βουνού απέναντι από την παραλία του Καλαθά,  προκειμένου να κατασκευαστεί μία…υπόσκαφη βίλα. Το κτίσιμο βίλας από ιδιώτη δεν δικαιολογεί τέτοια παρέμβασή στο περιβάλλον.  Και μάλιστα σε μία έκταση που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το προστατευόμενο ρέμα του Καλαθά. Είναι απορίας άξιο πως δόθηκε άδεια από την Πολεοδομία να γίνει κατασκευή εκεί και εάν έχει αποχαρακτηριστεί αυτή η περιοχή.  

Πλέον όμως τίποτα δεν μας προκαλεί έκπληξη. Πρόσφατα διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για μία μεγάλη επένδυση στο βουνό (!) του Σταυρού με μια τεράστια έκταση 175.000 τ.μ. που δίνεται προς πώληση από ιδιώτη. (Να θυμίσουμε ότι η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένου του βουνού του Σταυρού έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Επίσης σε παραλίες του Σταυρού όπως π.χ στην Παχιά Άμμο γεννούν  θαλάσσιες χελώνες). Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες εκσκαφής και συλλογή άμμου από αγνώστους στο φαράγγι του Αβλέμονα που οδηγεί στο ανατολικό τμήμα του κόλπου στον Σταυρό.  Στην παραλία που βρίσκονταν η ταβέρνα «Θανάσης» στον Σταυρό ακόμη δεσπόζει το κουφάρι της ταβέρνας, ενώ έχει περιοριστεί η πρόσβαση στον μικρό κολπίσκο σε μία περιοχή που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη σε όλους, καθώς στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν επιτρέπει ιδιωτικές παραλίες. Να θυμίσουμε επίσης τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην κεντρική παραλία του Σταυρού («παραλία του Ζορμπά»)  το 2017  όταν μεταξύ άλλων κόπηκαν όλα τα αρμυρίκια της παραλίας, αλλά και τους βανδαλισμούς στο αρχαίο λατομείο πέρυσι το καλοκαίρι. 

Η ασυδοσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αν ρίξει κάποιος μία ματιά  σε δορυφορικούς χάρτες στις ακτές του Ακρωτηρίου εντοπίζονται δεκάδες αυθαίρετες κατασκευές και παρανομίες που έχουν κάνει ιδιώτες και επιχειρηματίες στην περιοχή, πιθανότατα χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς κυρώσεις. Όλα στο βωμό του κέρδους και της τουριστικοποιήσης….

Πέρα από αυτές τις αρνητικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, πρέπει να επισημανθεί η τεράστια ηχορύπανση που προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, ειδικά σε κάποιες περιόδους όλες τις ώρες της ημέρας. Υπάρχει άραγε κάποιος φορέας ο οποίος καταγράφει τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του Νομού Χανίων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και το ρίσκο ατυχήματος την στιγμή που κάποια από τα στρατιωτικά αεροσκάφη πετάνε χαμηλά σε κατοικημένες περιοχές; Τι πρέπει οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής να περιμένουν από την προγραμματισμένη επέκταση των στρατιωτικών δομών και την πιθανότητα να γίνει στο Ακρωτήρι έδρα των μαχητικών αεροσκαφών F-35; Μία γεύση πήραμε από τις ασκήσεις που έκαναν F-35 μαζί με ελληνικά μαχητικά στα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα το Ακρωτήρι να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. 

Το Ακρωτήρι έχει συνδεθεί κυρίως με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο. Στην περιοχή ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Χανίων και είναι μία περιοχή που έχει ήδη δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση (διαχείριση απορριμμάτων, αναρίθμητα νόμιμα και παράνομα νταμάρια κτλ). Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο σε κάθε ειδών ανεξέλεγκτες «επενδύσεις». Είναι καιρός να επενδύσουμε σε δημόσιες και κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και προάγουν τον πολιτισμό: σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, πεζοδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, χώρους προσβάσιμους για ΑΜΕΑ, παιδικές χαρές, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των περιοχών φυσικού κάλους. Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των κατοίκων, να προστατευτεί το περιβάλλον και να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Ακρωτηρίου. 

Για κάποια από τα παραπάνω ζητήματα προγραμματίζονται συγκεκριμένες δράσεις».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για...

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί...

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία...