Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη εννέα εργαζομένων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Χανιά κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων τη νύχτα της Παρασκευής 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, κι όπως είχε γράψει κι ο “Αγώνας της Κρήτης”, οι συλλήψεις έγιναν «με πρόσχημα την έλλειψη άδειας εργασίας», σε μια περίοδο όπου, όπως καταγγέλλεται, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε αποδυνάμωση.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Σε μια περίοδο που οι κρατικοί μηχανισμοί είναι αποδυναμωμένοι, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι διαλυμένη με 2,5 άτομα να αντιστοιχούν για όλους τους εργαζόμενους στο νομό Χανίων, το κράτος δείχνει για άλλη μια φορά τις ‘δυνατότητές’ του, συλλαμβάνοντας 9 εργαζόμενους με την κατηγορία ότι δεν είχαν τις άδειες εργασίας τους. Ένα χαρτί που ούτε οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν την ύπαρξη του, αλλά ακόμα και η ίδια η αστυνομία δεν είχε συγχρονίσει τα συστήματά της για να την ελέγξει για όσους την είχαν εκδώσει πιο παλιά…»
Μηνυτήρια αναφορά κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης
Το πρωί της Δευτέρας 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, με συμμετοχή συνδικαλιστικών φορέων.
Παράλληλα, ο Νίκος Καρακίτσος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγειρείων Χανίων, κατέθεσε μέσω του δικηγόρου Μανώλη Παπαδομανωλάκη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.
Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο Χανίων
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Στηρίζουμε, είμαστε εδώ σήμερα έξω από τα δικαστήρια για να δείξουμε τη στήριξή μας στους εννέα εργαζομένους, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές, για τους λόγους ότι δεν είχαν κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα, το οποίο νομικά δεν χρειάζεται για να καταληφθεί αυτά. Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί. Από ό,τι μας λένε οι νομικοί, δεν υπάρχει καμία κατηγορία νομικά.»
Ο κ. Μανωλικάκης καταγγέλλει επίσης τη συνολική εργασιακή κατάσταση στον νομό:
«Τα νοίκια στα Χανιά είναι στα ύψη. Δεν αφήνουν έναν εργαζόμενο να κάνει οικογένεια. Οι παρανομίες στην εργασία είναι πολλές: ανασφάλιστοι, υποασφαλισμένοι, εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται όπως πρέπει.»
Επιπλέον, έκανε λόγο για την αντίφαση ανάμεσα στην τουριστική άνθηση και την πίεση στους εργαζόμενους:
«Περιμένουμε μία τουριστική σεζόν με πολύ κόσμο. Ποιοι θα δουλέψουν; Ποιοι θα προσφέρουν υπηρεσίες; Με τι όρους εργασίας;»
Κάλεσμα στην πανελλαδική απεργία
Οι συνδικαλιστικοί φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 9 Απριλίου. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί τους εργαζόμενους στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10:00 π.μ. για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.
«Τόσα χρόνια μας υπόσχονται και δεν έχει γίνει τίποτα. Βλέπουμε τη ζωή μας να υποβαθμίζεται, και οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
«Αυταρχισμό και στοχοποίηση των αδύναμων» καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κλάδου, δηλώνοντας:
«Είμαστε εδώ σήμερα, έξω από τα δικαστήρια, για να δείξουμε τη στήριξή μας στους εννέα εργαζόμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα. Όμως, όπως μας λένε οι νομικοί, αυτά τα έγγραφα δεν χρειάζονται, έχουν καταργηθεί. Είμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε και ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί, γιατί στην ουσία, από ό,τι μας λένε οι νομικοί, δεν υπάρχει πλημμέλημα, δεν υπάρχει καμία κατηγορία.»
Ο κ. Μπέλμπας επεσήμανε ότι οι διώξεις σε βάρος απλών εργαζομένων δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά:
«Οι διώξεις σε απλούς εργαζόμενους δεν είναι τυχαίες, και είναι μόνο διώξεις απλών εργαζομένων. Βλέπουμε, για παράδειγμα, για την υπόθεση των Τεμπών, υψηλά ιστάμενοι να καθυστερούν πάρα πολύ και κανένας να μην κάθεται στο σκαμνί. Αντίθετα, για τους απλούς εργαζόμενους, έρχονται με διαδικασία άμεση και είναι στα δικαστήρια.»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ υπενθύμισε ότι και ο εκπαιδευτικός κλάδος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα ανάλογη στάση από τις αρχές:
«18 φορές έχουν βγάλει τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις παράνομες. Συνάδελφοι διώκονται με πειθαρχικά σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε το περιστατικό αστυνομικός να έχει μπει μέσα σε τάξη δημοτικού για να παραδώσει το πειθαρχικό σε συνάδελφο, προφανώς διαλύοντας την λειτουργία του σχολείου, καταρακώνοντας ψυχολογικά τα παιδιά. Είναι ένα νήμα που λέει αυταρχισμός, αυταρχισμός, αυταρχισμός.»
Γ. Μαυρογενάκης: «Αντί για ελέγχους στην εργοδοσία, συλλαμβάνουν υπαλλήλους»
Ο Γιώργος Μαυρογενάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων, δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για δύο λόγους. Πρώτος λόγος είναι για αυτή τη δίωξη που έγινε και την κράτηση των εννέα συναδέλφων του τουρισμού. Παρατηρούμε μια εντατικοποίηση και ένα περίεργο ύφος από την κυβέρνηση όσον αφορά τις συλλήψεις και τη μεταχείριση σε αυτό το πράγμα.
Αντί να δώσει σημασία και να βάλει περισσότερους επόπτες εργασίας, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η νομιμότητα, γνωρίζουμε ότι είναι δύο άτομα επιθεωρητές εργασίας στα Χανιά. Αντί λοιπόν να γίνει αυτό, συλλαμβάνονται υπάλληλοι, εργαζόμενοι, για ένα λόγο παράξενο, που δεν τον ξέρανε ούτε αυτοί…»
Ν. Καρακίτσος: “Οι συνάδελφοι δεν πρέπει να φοβούνται, δεν είναι κανένας μόνος του”
Ο Νικόλαος Καρακίτσος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων, κατήγγειλε:
«Ξημερώματα του Σαββάτου, ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι έγινε παράνομη σύλληψη μέσα από το μαγαζί, την ώρα της εργασίας τους, εννέα συναδέλφων μας, οι οποίοι προσήχθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, με τη δικαιολογία ότι δεν έφεραν την άδεια εργασίας τους. Η άδεια εργασίας είναι από το 1979. Είναι ένα χαρτί το οποίο στην ουσία η μη ύπαρξή του δεν είναι αξιόποινη πράξη καν. Οπότε, η σύλληψη είναι παράνομη από την αρχή.»
Όπως ανέφερε, έγινε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση για την παράνομη σύλληψη, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην φοβούνται και να οργανωθούν στα σωματεία τους:
«Θέλουμε από δω πέρα να δώσουμε το μήνυμα, πρώτον, ότι οι συνάδελφοι δεν πρέπει να φοβούνται, δεν είναι κανένας μόνος του. […] Είναι μια συνολική πολιτική η οποία λέει ότι σήμερα που ο κόσμος αγανακτεί για την κατάσταση που ζει κάθε μέρα, ότι πρέπει να παταχθεί, και είναι η λογική του νόμου και της τάξης όπως είχαμε και παλιότερα.»
Παράλληλα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 9ης Απριλίου:
«Είναι πολύ σημαντικό να δυναμώσει το σωματείο μας. Καλούμε και στην απεργία στις 9 Απρίλη, ώστε αυτή η λογική να εξαλειφθεί πλέον από την ελληνική κοινωνία.»
Γ. Μπυράκης: Αποδεικνύεται πολύ ισχυρός ο κρατικός μηχανισμός, όταν είναι να χτυπήσει τα δικαιώματά μας, και παρουσιάζεται ανίσχυρος, όταν είναι να τα προστατέψει
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπυράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μίλησε για στοχευμένη τρομοκράτηση των εργαζομένων:
«Γυρίζουμε τη σημερινή κινητοποίηση και καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης που γίνεται με αφορμή την προσαγωγή εννέα συναδέλφων μας από τον κλάδο της εστίασης. Θεωρούμε ότι είναι προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, όπως αποδείχτηκε και στις 28 Φεβρουαρίου, στην απεργιακή συγκέντρωση, με την προσπάθεια χτυπήματος των συγκεντρώσεων που έγινε.»
Ο ίδιος κατήγγειλε την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και τη συστηματική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων:
«Αποδεικνύεται πολύ ισχυρός ο κρατικός μηχανισμός, όταν είναι να χτυπήσει τα δικαιώματά μας, και παρουσιάζεται ανίσχυρος, όταν είναι να τα προστατέψει. […] Θεωρούμε κοροϊδία καταρχάς την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό. Απαιτούμε συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις.»
Ο κ. Μπυράκης επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για το «έγκλημα των Τεμπών», τη φοροληστεία, την ακρίβεια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία:
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για το έγκλημα των Τεμπών, ώστε να μην παραγραφεί και να καταδικαστούν όλοι οι υπαίτιοι. […] Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη φοροληστεία και στην ακρίβεια που κατατρώει συνεχώς το εισόδημά μας. […] Καλούμε όλους τους συναδέλφους, από το εμπόριο, το σούπερ μάρκετ, το αεροδρόμιο και όλο τον εργαζόμενο κόσμο του νομού, να συμμετέχει και να στηρίξει την απεργιακή συγκέντρωση στις 9 του μήνα, 10:00 το πρωί, στην αγορά.»
Αργ. Χαραλαμπάκη: Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία ατέλειωτη κοιλάδα των Τεμπών, που κάθε πτυχή της ζωής μας είναι σε κίνδυνο
Η Αργυρώ Χαραλαμπάκη, γραμματέας του ΣΕΠΕ Χανίων, δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στηρίζοντας τους εννέα συλληφθέντες εργαζόμενους στην εστίαση. Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, έχουμε ζήσει στο πετσί μας και τη βία και την καταστολή. Το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά εγρήγορση όσον αφορά το να συλλάβει τους ανθρώπους του μεροκάματου, σε αντίθεση με πραγματικούς ενόχους που αφορούν μια σειρά άλλα εγκλήματα, με προεξάρχον αυτό στα Τέμπη, που μάλιστα επιχειρείται και συγκάλυψη.»
Η κ. Χαραλαμπάκη κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Απριλίου:
«Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία ατέλειωτη κοιλάδα των Τεμπών, που κάθε πτυχή της ζωής μας είναι σε κίνδυνο. Να δίνονται εκατομμύρια σε πολεμικές δαπάνες, ενώ για τα σχολειά μας, για την υγεία, ψίχουλα. 10:00 λοιπόν, στην αγορά αύριο το πρωί, την Τετάρτη το πρωί.»
Αντ. Λούντζης: “Τρομοκρατική επίθεση στον εργαζόμενο, δίχως λόγο και αιτία”
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Λούντζης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων, έκανε λόγο για τρομοκρατικού τύπου ενέργεια απέναντι στους εργαζόμενους:
«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση, όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, εναντίον συναδέλφων στον επισιτισμό. Γνωρίζουμε για ένα χαρτί, το οποίο θέλει 15 μέρες για να εκδοθεί, και ο συνάδελφος από δω και πέρα για 15 μέρες δεν θα εργάζεται. Αυτό είναι τρομοκρατική επίθεση στον εργαζόμενο, δίχως λόγο και αιτία.»
Ο ίδιος επεσήμανε τη χρονική συγκυρία, με φόντο την έναρξη της τουριστικής περιόδου:
«Τώρα, ενόψει της νέας σεζόν, με τα δεκάωρα και τα δωδεκάωρα που θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι, βιώνουμε μια τρομοκρατία άνευ προηγουμένου. Τώρα, ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 9 του μήνα, θα βρισκόμαστε στο πλάι τους, ζητώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.»
Η απεργιακή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί στην αγορά των Χανίων, αποκτά έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζητούν προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.