13.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Χανιά: Το νέο σκαθάρι εισβολέας, οι φυλές της Αφρικής που το χρησιμοποιουν για κοσμήματα, και οι Χαλικούτηδες στο Κουμ – Καπί

Ημερομηνία:

Ένα νέο είδος εισβολέα σκαθαριού, που ζει σε πολύ μεγάλα αλμυρίκια, εντόπισαν οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για ένα σμαραγδένιο, πανέμορφο σκαθάρι που – άγνωστο πώς – βρέθηκε από την υποσαχάρια Αφρική στη δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου για πρώτη φορά εντοπίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nachrichtenblatt der Bayerischen Entomologen, το καλοκαίρι του 2017 εντόπισαν σε πολύ παλιά αλμυρίκια σε περιοχή των Χανίων και συνέλεξαν δύο ζωντανά θηλυκά δείγματα του είδους Steraspis squamosa, μήκους 3,1 και 3,8 εκατοστών.

Το ένα από τα δύο θηλυκά δείγματα του είδους Steraspis squamosa που εντόπισαν οι ερευνητές του Μ.Φ.Ι.Κ.

«Το συγκεκριμένο είδος ζει στην υποσαχάρια Αφρική και λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του, χρησιμοποιείται από πολλές φυλές για τη δημιουργία κοσμημάτων. Αρκετά μικρότεροι πληθυσμοί έχουν καταγραφεί στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Μαυριτανία.Όμως, είναι η πρώτη φορά που, απ’ όσο γνωρίζουμε, καταγράφεται η παρουσία του σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη δυτική Κρήτη» αναφέρει ο εντομολόγος, ερευνητής και έφορος της συλλογής κολεοπτέρων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Απόστολος Τριχάς.

Πώς, όμως, ο σμαραγδένιος εισβολέας έφτασε ως τη δυτική Κρήτη, δεδομένου ότι η απόσταση από τις πλησιέστερες ακτές της Λιβύης είναι μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων;

Πολλές αφρικανικές φυλές το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν κοσμήματα

«Η περίπτωση της μεταφοράς του μέσω εισαγωγών φυτωρίων, όπως συνέβη με το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών, δεν φαίνεται πιθανή, δεδομένου ότι δεν γίνεται εμπόριο αλμυρικιών από τις ανατολικές Μεσογειακές χώρες, το οποίο θα τη δικαιολογούσε» αναφέρει ο κ Τριχάς.

Και συνεχίζει: «Θα μπορούσαν να εξεταστούν διαφορετικές εκδοχές: να έφτασε πετώντας, κάτι που είναι επιστημονικά απίθανο ή να απελευθέρωσε κάποιος πολλά δείγματα, τα οποία θα είχε σαν πετ. Όμως και αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν περίεργο, καθώς δεν έχει αναφερθεί κάτι ανάλογο για το συγκεκριμένο είδος.»

Την εκδοχή αυτή έρχεται να υποστηρίξει το γεγονός πως το σμαραγδένιο αφρικανικό σκαθάρι βρέθηκε σε αστικό περιβάλλον.
Αναζητώντας απάντηση στο πώς έφτασε ως εκεί, οι ερευνητές έλαβαν μία πληροφορία που ίσως να δίνει λύση στο μυστήριο.

Όπως εξηγεί ο κ. Τριχάς, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σκαθάρι προϋπήρχε ένα χωριό Αφρικανών. «Θα ήταν δυνατό να έμειναν εκεί δείγματα από τους χαλικούτηδες. Είναι ένα ενδεχόμενο επιστημονικά αποδεκτό, και ίσως να μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα να δεχθούμε τέτοια εκδοχή, συν τω χρόνω» διευκρινίζει.

Το χωριό των χαληκούτηδων στο Κουμ Καπί. Ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, το 1888 δημοτογραφήθηκαν και πολλές φορές η ψήφος τους έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η εξήγηση αυτή είναι ένα πιθανό σενάριο που εξετάζουν οι ερευνητές, ταυτοχρόνως, όμως, ξυπνά «μνήμες» από την ιστορία του νησιού και φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους που λησμονήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, τους λεγόμενους χαλικούτες ή χαλικούτηδες, τους Αφρικανούς της Κρήτης.

Η παρουσία των χαλικούτηδων, αφρικανών σκλάβων και οικονομικών μεταναστών, ερευνήθηκε από τον Ρεθυμνιώτη δικηγόρο Χαρίδημο Παπαδάκη και αποτέλεσε το περιεχόμενο του βιβλίου του με τίτλο «Οι Αφρικανοί στην Κρήτη, Χαλικούτες».Όπως αναφέρεται, η πρώτη άφιξη Αφρικανών στην Κρήτη γίνεται το 1669 με την πτώση του Ηρακλείου από τους Ενετούς.

Τα σκλαβοπάζαρα γνωρίζουν άνθηση. Μαύροι σκλάβοι «εισάγονται» από την κεντρική Αφρική μέσω Καΐρου και λευκοί σκλάβοι από το Βορρά. Εμπόριο σκλάβων γίνεται στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, στο μεϊντάνι.

Η δεύτερη μαζική μεταφορά σκλάβων σημειώνεται την περίοδο 1830-40, με την αιγυπτιοκρατία. Τότε, απελεύθεροι μαύροι που υπηρετούν στον στρατό του Μεχμέτ Αλή δημιουργούν χωριό έξω από τα τείχη των Χανίων, το Κουμ Καπί.

Η παρουσία των χαλικούτηδων στην Κρήτη συνεχίζεται και τα σκλαβοπάζαρα παραμένουν ως την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα.

ΕΡΤ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη...

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση -...

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη...

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort",...