Βασισμένα στην έκθεση Πισσαρίδη, η οποία είχε προκαλέσει σάλο κατά τη δημοσιοποίησή της στα τέλη του 2020, είναι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά στο επικείμενο – πριν το καλοκαίρι – ξεκαθάρισμα της λίστας των ανέργων του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκτός ΟΑΕΔ, με βάση το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να μείνουν για διαφορετικούς λόγους χιλιάδες άνεργοι.
Οι 40.000 επειδή έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
Οι άνεργοι με ατομικό εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία.
Παράλληλα, ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος, σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας η οποία χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας.
Αντίστοιχα, θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος, αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Αντιδράσεις
Οι παραπάνω αλλαγές προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, της ΓΣΕΕ, αλλά και της Αντιπολίτευσης.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΔ: Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κάνει λόγο για «τιμωρητικές ρυθμίσεις στοχοποιώντας τους ίδιους τους άνεργους».
«Το γεγονός και μόνο ότι το όνομα «ΟΑΕΔ» που εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες για αυτόν του ρόλο, καταργείται και μετατρέπεται σε μια Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), της οποίας ο ρόλος θα είναι δήθεν η προώθηση της απασχόλησης και όχι η προστασία των ανέργων τα λέει όλα.
Για το σκοπό αυτό, προχωρά σε τιμωρητικές ρυθμίσεις στοχοποιώντας τους ίδιους τους άνεργους ως «αγέραστους» που παραμένουν στα Μητρώα του Οργανισμού για να απολαμβάνουν επιδόματα και παροχές, λες και δεν τα έχουν ανάγκη και ας είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν υποστεί απολύσεις και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, σε περίοδο δυσθεώρητης ακρίβειας, στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, διαμορφώνοντας ένα δυσβάσταχτο κόστος ζωής. Το οποίο επιφορτίζεται με τη φοροληστρική πολιτική που ασκείται διαμέσου του υψηλού ΦΠΑ και του φόρου καυσίμου.
Ο Υπ. Εργασίας αναδεικνύει ορισμένες ελάχιστες παραβατικές περιπτώσεις, με στόχο να δημιουργήσει το αναγκαίο επικοινωνιακό κλίμα, έτσι ώστε να προβεί στη συνέχεια σε μαζική διαγραφή ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για να δείξει δήθεν μείωση της ανεργίας.
Ταυτόχρονα ακυρώνει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίοι αποτελούν τους χρηματοδότες του οργανισμού, ακυρώνει τον κοινωνικό έλεγχο του φορέα και του προσδίδει τεχνοκρατικά κριτήρια, με την επάνδρωσή του από τεχνοκράτες και golden boys.
Και σα μην έφθαναν τα παραπάνω, διαμορφώνει έναν φορέα της δια βίου κατάρτισης των εργαζομένων, χρηματοδοτώντας τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ, μοιράζοντας πάνω από 1,5 δις την επόμενη 4ετία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, αποπροσανατολίζει τον χαρακτήρα του οργανισμού που ήταν η ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
ΓΣΕΕ: Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας καταγγέλλει τον περιορισμό των εγγεγραμμένων ανέργων, μέσω των κυρώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο.
«Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από την στρατηγική επιλογή του περιορισμού των εγγεγραμμένων αναζητούντων εργασία. Αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες υποαπασχολούμενων όπως τα «μπλοκάκια», οι πρακτικώς ασκούμενοι, οι τοποθετημένοι σε προγράμματα απασχόλησης κλπ. επιδιώκεται μεν η δραστική μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, αλλά με αντίτιμο τη στέρηση υπηρεσιών και αρωγής στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς εργαζομένων. Άδηλος σκοπός των συντακτών του σχεδίου νόμου είναι προφανώς η κατασκευή ενός πιο εύκολα ελέγξιμου «ανταγωνιστικού» δείκτη μέτρησης της ανεργίας και όχι η παροχή υπηρεσιών αναζήτησης ποιοτικής εργασίας και στους επισφαλώς εργαζόμενους.
Σε αυτούς τους περιορισμούς έρχεται να προστεθεί και έναν σύστημα ποινών και κυρώσεων (άρθρο 22), πραγματικά μοναδικό, συγκρινόμενο με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι κυρώσεις κυμαίνονται από την διαγραφή από τα μητρώα για 6 έως 24 μήνες, με παράλληλη διακοπή της παροχής των επιδομάτων. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται ποινή διαγραφής διάρκειας διπλάσιας του ανώτερου προβλεπόμενου χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν προβλέπεται διαγραφή 6 μηνών και διακοπή του επιδόματος σε άνεργο που δεν κατάφερε να πιστοποιηθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης που παρακολούθησε (άρθρο 22 § 2). Πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας που έχουν ως συνέπεια την εξαθλίωση των αναζητούντων εργασία και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων εξ αυτών.
Σημειώνεται επίσης, ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την λειτουργία κανενός θεσμικού εργαλείου προστασίας και άμυνας των ανέργων έναντι των αποφάσεων της ΔΥΠΑ. Δεν προβλέπεται καμία επιτροπή προσφυγών, δεν υφίσταται θέση εσωτερικού διαμεσολαβητή, δεν δίνεται η δυνατότητα παρουσίας παραστάτη της επιλογής του ανέργου στις επαφές του με την ΔΥΠΑ, δεν παρέχεται καμία πρόνοια για ευπαθείς πληθυσμούς οι οποίοι για λόγους πολιτισμικούς, υγείας, ψυχοκοινωνικούς, ή άλλους, θα βρεθούν ανήμποροι και μόνοι απέναντι σε ένα σύστημα που θα μπορεί να τους στερήσει και τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης, βάση πρόχειρων εκτιμήσεων και ασαφών κριτηρίων.
Η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός μηχανισμού μαζικών διαγραφών αναζητούντων εργασία δεν μπορεί να εξιστορηθεί ακόμη και από καινοτόμα μέτρα όπως η παράταση του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση εύρεσης εργασίας κατά τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας (άρθρο 25). Η συγκεκριμένη διάταξη είναι θετική, αλλά εξαιρετικά περιορισμένη στο εύρος της εφαρμογής της. Η πρόβλεψη για καταβολή μόνο του 50% του επιδόματος σημαίνει ότι πολλοί αναζητούντες εργασίας θα προσπαθούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και να ζήσουν τις οικογένειες τους συμπληρώνοντας το επίδομα των 400 ευρώ με μη δηλωμένη εργασία, εκτιθέμενοι σε όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Μια πιο δίκαιη διάταξη θα προέβλεπε πως καμιά περικοπή δεν εφαρμόζεται στο επίδομα ανεργίας σε περίπτωση πρόσληψης, αν το συνολικό άθροισμα μηνιαίας αμοιβής και επιδόματος ανεργίας είναι μικρότερο ή ίσο με τον κατώτατο μισθό, συνυπολογιζόμενου των κατά περίπτωση τριετιών και επιδομάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρυνόταν πραγματικά η εργασιακή επανένταξη, απομειώνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η προσφυγή στην μαύρη εργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.
«Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με το νόμο Χατζηδάκη που στην ουσία καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται τώρα να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, κάνοντας λόγο για «ιδεοληπτική εμμονή με νεοφιλελεύθερες επιλογές που δεν έχουν «περπατήσει» ούτε καν σε συνθήκες κανονικότητας, ανάπτυξης και ευημερίας».
«Τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι επικίνδυνες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «την χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο timing και παραλληλίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με τις επιλογές της και στην ενέργεια: «Τις ιδεοληπτικές της εμμονές πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».
«Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να συμπεράνει πως «έτσι υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ».
«Εμείς δεν υποστηρίζουμε τα αιτήματά σας μόνο από μία θεωρητική σκοπιά, δηλαδή την πάγια άποψή μας ότι το δικαίωμα στην εργασία. Πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία, γιατί και η κατάρτιση είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «τιμωρία» την πρόβλεψη διαγραφής ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού.
«Όλα αυτά λοιπόν συντείνουν στον αρχικό μου συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μία κυβέρνηση με πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό συντελείται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους «να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας».
Κατέληξε δε, πως «για αυτό θα χρειαστεί και οι εργαζόμενοι να δείξουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι απαρχαιωμένες και επικίνδυνες», καλώντας τον κόσμο της εργασίας «να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να προστατευθεί η εργασία».
ΚΙΝΑΛ: Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής. Σε αυτή καλεί το υπουργείο να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους και επικρίνει το υπουργείο Εργασίας πως επιδιώκει τη στατιστική μείωση της ανεργίας δια των διαγραφών εγγεγραμμένων στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Αναφέρει ακόμη πώς «η κυβέρνηση θεωρεί ότι όποιος έκανε μισό ημερομίσθιο τον προηγούμενο μήνα θα πρέπει να θεωρείται… απασχολήσιμος. Ειδικότερα κατηγορείται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πώς καταφεύγει στο Πρωτοδικείο προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων καθώς επίσης ότι επιστρατεύει και τις δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των εργαζόμενων που διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.
«Ούτε οι διαγραφές ούτε, πολύ περισσότερο, η «προσφορά» 300 ευρώ στον άνεργο μετά την συμπλήρωση… 5 ετών εγγραφής στον ΟΑΕΔ, αποτελούν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει διάλογο με τους εργαζομένους. Κυρίως, δε, επιβάλλεται να προσφέρει κίνητρα και ευκαιρίες στους ανέργους. Απαιτείται να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί χρονικά το επίδομα ανεργίας. Ειδικά μέσα στην ακραία ακρίβεια που ζουν οι οικογένειες», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.