«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου». Με αυτή την ατάκα, η οποία σήκωσε τους συνέδρους από τις καρέκλες τους, ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ εξέφρασε την ενόχλησή του για την ψηφοφορία η οποία επικύρωνε, αντίθετα από την πρότασή του, την πρόταση να συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση 25% με την οποία 37 θέσεις από τις 151 της ΚΕ προορίζονται για κυβερνητικά στελέχη.
Πιο αναλυτικά είχαν κατατεθεί τρεις προτάσεις σχετικά με την νέα Κεντρική Επιτροπή:
- Εκ μέρους της πλειοψηφίας το μέλος της ΠΓ Νίκος Παυλίδης πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή να μειωθεί στα 151 μέλη, με ποσόστωση φύλου το 1/3 των μελών της ΚΕ (δηλαδή 50 μέλη αν αποφασιστεί ότι το σύνολο μελών θα είναι 151), ποσόστωση κυβερνητικών στελεχών 25% (υπουργοί και αμειβόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμούς).
- Εκ μέρους των 53 το μέλος της ΠΓ Μιχάλης Υδραίος πρότεινε η ΚΕ να παραμείνει ως έχει σήμερα δηλαδή 201 μέλη. Σημειώνεται ότι το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου επιχειρηματολογώντας κατά της μείωσης των μελών της ΚΕ σημείωσε ότι αν μειωθούν τα μέλη και δεδομένης της ποσόστωσης για τα κυβερνητικά στελέχη τη πλειονότητας της ΚΕ θα καταλάβουν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη παραμερίζοντας τα κομματικά στελέχη.
- Επίσης το στέλεχος του κόμματος Άλκης Ρήγος πρότεινε η ΚΕ να έχει 101 μέλη.
Στη σχετική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε η πρόταση η νέα ΚΕ να έχει 151 μέλη.
Ωστόσο, η διαφωνία εκδηλώθηκε αναφορικά με την ποσόστωση 25% ( σύμφωνα με το καταστατικό το 25% της ΚΕ επιτροπής καταλαμβάνουν έμμισθα κυβερνητικά στελέχη στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι βουλευτές επειδή θεωρούνται αιρετοί). Το συνέδριο απέρριψε της σχετική εισήγηση της πλειοψηφίας και ζήτησε στην ποσόστωση να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές ώστε να μένουν περισσότερες θέσεις για την εκλογή κομματικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή. Το προεδρείο έθεσε την πρόταση αυτή σε ψηφοφορία και πέρασε.
Ο Δημήτρης Βίτσας επιχείρησε να παρέμβει για να προστατέψει τον πρόεδρο αλλά μάλλον τα έκανε χειρότερα, καθώς με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για ζητήματα του καταστατικού σε συνέδριο που δεν είναι καταστατικό, ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστησε την ψηφοφορία μη γενόμενη και έδωσε το σήμα να πάει η διαδικασία στο επόμενο θέμα.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, επανήλθε στο βήμα και σημείωσε πως παρόλο που η επιχειρηματολογία Βίτσα ήταν σωστή εν τούτοις το κόμμα είναι κυρίαρχο σώμα και δικαιούται ακόμη και να κάνει λάθος. «Δε ζήτησα να παρθεί πίσω μια απόφαση», είπε αλλά το προεδρείο να ξαναβάλει το ζήτημα με την προβλεπόμενη διαδικασία (δύο εισηγητές από την κάθε πλευρά) λόγω της σοβαρότητας ενός ζητήματος που είναι πέραν της αρμοδιότητος του συνεδρίου (καθότι τακτικό και όχι καταστατικό).
«Ένα λάθος δε διορθώνεται με άλλο λάθος», επισήμανε ο πρόεδρος. Κατά την επανάληψη της ψηφοφορίας υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η αρχική εισήγηση, οι βουλευτές να μην συμπεριλαμβάνονται στην ποσόστωση, όπως προβλέπει το καταστατικό.