12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ψήφισμα για την εφαρμογή της «Τράπεζας Θεμάτων» στην Α’ Λυκείου

Ημερομηνία:

Φέτος, εκτός των άλλων δεινών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαμε την «τύχη» ως σχολείο να βιώσουμε και την έναρξη εφαρμογής της περιβόητης «τράπεζας θεμάτων» στην Α΄ΕΠΑΛ, ενός θεσμού που φέρνει τα «πάνω κάτω» στον τρόπο προαγωγής των μαθητών.
Βέβαια, τα προβλήματα και οι αδυναμίες του συστήματος αυτού είχαν από την πρώτη στιγμή επισημανθεί τόσο από τους ειδικούς της εκπαίδευσης όσο και από τους συλλογικούς φορείς των εκπαιδευτικών. Τώρα όμως με νωπή την εμπειρία από την «πρεμιέρα» του θεσμού νομίζουμε ότι έχουμε, το δικαίωμα να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις:

Πέρα, λοιπόν, από τις «δυσλειτουργίες» της φετινής πρώτης χρονιάς, όπως η εντελώς καθυστερημένη ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης – μέσα Φεβρουαρίου -, μιας ύλης σε πολλές περιπτώσεις τελείως αναντίστοιχης με τις ώρες διδασκαλίας και το άνοιγμα του συστήματος κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», που κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε ν’ αποδώσει απλά στη σπουδή του Υπουργείου να εφαρμόσει το θεσμό, υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της που δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις: αποθέωση της ασήμαντης λεπτομέρειας σε βάρος της κύριας και ουσιαστικής γνώσης, εντελώς άνιση κατανομή βαθμολογίας μεταξύ των θεμάτων και βέβαια λάθη στα θέματα ή θέματα εκτός ύλης.

Όσο κι αν έγινε προσπάθεια την τελευταία στιγμή να απαλυνθούν οι εντυπώσεις με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αποτελεσμάτων (διόρθωση αλγόριθμου) δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι πραγματικοί στόχοι της εφαρμογής της «τράπεζας θεμάτων» :

α) να απαξιώσει τον εκπαιδευτικό και το έργο του όλη τη χρονιά μέσα στην τάξη

β) να ισοπεδώσει τις διαφορές παραβλέποντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σχολείου

γ) να επεκτείνει τον ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο πάνω στο σχολείο

δ) και κυριότερο να πετύχει την οριστική απαλλαγή από τον «πλεονάζοντα» μαθητικό πληθυσμό και τη στροφή του στον θαυμαστό κόσμο της παραπαιδείας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των ΣΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα ρεπορτάζ των εφημερίδων, τα ποσοστά αποτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% πανελλαδικά, ενώ σε κάποιες περιοχές και σχολεία φτάνουν και το 50%.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ενόψει της σταδιακής εφαρμογής της «τράπεζας θεμάτων» από του χρόνου και στις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός εκτός από άδικος είναι και επιζήμιος για το δημόσιο σχολείο και ζητάμε την άμεση κατάργησή του.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ     

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών...