Στην τελική της φάση εισέρχεται η πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX – CAX 2017» που διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και σε εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης.
Η άσκηση, όπως επισημάνθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου που δόθηκε πάνω στην Ελληνική Φρεγάτα «Αδρίας», αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της Αδριατικής-Ιόνιας Πρωτοβουλίας και διεξάγεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας που είναι η Αλβανία, η Ιταλία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και η Ελλάδα.
Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Πρωτοβουλίας, μέσω της εκτέλεσης γυμνασίων.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ο υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, «μέσα από την Αδριατική-Ιόνια Πρωτοβουλία μπορούμε να αποδείξουμε ότι σε περιοχές που υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μπορούμε να συνεργαζόμαστε».
Ο υπαρχηγός Στόλου αναφέρθηκε στο χρονικό σύστασης της Πρωτοβουλίας επισημαίνοντας πως ενεργοποιείται όταν και όπου απαιτηθεί .
«Στόχος των ασκήσεων είναι να έχουμε τον τρόπο να λειτουργούμε μαζί ακολουθώντας τα ίδια στάνταρτ, την ίδια τυποποίηση, τις ίδιες διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιο εύκολη η συνεργασία των δυνάμεων που συμμετέχουν.
Το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους.
Κατά την άσκηση προβλέπεται η ενεργοποίηση της ναυτικής δύναμης, η επίδειξη της αλληλεγγύης και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η εν λόγω δύναμη ενεργοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ασκήσεις και ανάληψη αποστολών σε καιρό ειρήνης.
Καθήκοντα διοικητή καθώς και τακτικού διοικητή της άσκησης έχει αναλάβει ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών Πλοίαρχος Λουκάς Τσαρμακλής, ο οποίος επιβαίνει στη φρεγάτα «Αδρίας» με οργανικό ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και με πολυεθνικό Επιτελείο από τα κράτη-μέλη της Πρωτοβουλίας.
Επιπρόσθετα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με μία κινητή μονάδα από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ελέγχου-Βλαβών και Εκπαίδευσης Μάχης και με μία κινητή μονάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμμετέχουν με μονάδες και προσωπικό.
Η άσκηση πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις. Τα συμμετέχοντα πλοία συγκεντρώθηκαν στο Ναύσταθμο Κρήτης πραγματοποιώντας άσκηση προσομοίωσης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Θα ακολουθήσει από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουνίου η εν πλώ εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ενώ η αποτίμηση της άσκησης θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής.
Στην επίσημη ενημέρωση για την άσκηση το «παρών» έδωσε ο πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα Ιβάν Βελιμίρ ο οποίος επισκέφθηκε και το πλοίο της χώρας του που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία με την ευκαιρία και των επετειακών εκδηλώσεων για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κροατίας.
Ο ξένος διπλωμάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεργασίας των λαών της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.
Μετά το τέλος της άσκησης η αρμάδα των πλοίων που συμμετέχουν αναμένεται να καταπλεύσει ανοικτά του κόλπου των Χανίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του ενετικού λιμανιού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ