Αντώνης Μπαλωμενάκης: Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις

Κανένα σχόλιο

Μιλώντας χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας στις εργατικές διαφορές.

«Ο πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, «είναι η όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση όσο περισσότερων παθογενειών, αδικιών και ανισοτήτων από εκείνες που προκλήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, ταυτόχρονα με τη θεμελίωση νέων κανόνων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με την εκρίζωση της διαφθοράς και της διαπλοκής, με την παροχή κοινωνικών δικαιωμάτων με όρους ισονομίας, με την ανάπτυξη και την εδραίωση συμμετοχικών δημοκρατικών θεσμών , όπως υπαγορεύουν η εποχή και η προοπτική μιας ανοιχτής δημοκρατικής πολιτείας που αξίζει στον ελληνικό λαό».

Για το θέμα της επαναφοράς της κανονικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, υπογράμμισε τα εξής:

"Sponsored links"

«Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και πιο ειδικά οι νέες και οι νέοι που τώρα εισέρχονται στο στίβο της ζωής πρέπει να γνωρίσουν ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος συλλογικής δράσης και διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας και αμοιβής αποτέλεσαν πάντοτε ένα σημείο τριβής με τις δυνάμεις της εργοδοσίας. Κάθε φορά που υπήρχε καθεστώς ελευθερίας και είχαν διαμορφωθεί καλύτεροι όροι , αυτοί αποτυπώνονταν στα μεγαλύτερα περιθώρια καλυτέρευσης των αμοιβών, βελτίωσης της θέσης της εργατικής τάξης στον κοινωνικό ανταγωνισμό. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι τη διαιτησία, έστω με την ανάπηρη και ημικρατική της μορφή ( ν. 3239/55) την κατάργησε η χούντα για πρώτη φορά μεταπολεμικά και την κολόβωσε μέχρις εξαφανίσεως το καθεστώς των μνημονίων 1 και 2 επί των ημερών μας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 2,5 % των ( πολύ περιορισμένων) συλλογικών ρυθμίσεων της περιόδου από το 2010 έως σήμερα υπήρξε  αποτέλεσμα μεσολάβησης και διαιτησίας, ποσοστό ασφαλώς απογοητευτικό για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.»

Ο Χανιώτης Βουλευτής αναφέρθηκε ακόμα στις αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητά τους, και τις βελτιωτικές επεμβάσεις στο κατώτατο μισθό, θέματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για το διάστημα μετά τον φετινό Αύγουστο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις