22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Έντι Ράμα: Στο κλειστό του Γαλατσίου η ομιλία του την Κυριακή – Το παρασκήνιο της επίσκεψης, η αμηχανία της κυβέρνησης και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Στο κλειστό του Γαλατσίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η ομιλία του Έντι Ράμα στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή σε συγκέντρωση ομοεθνών του, την ημερομηνία της συμπλήρωσης ακριβώς ενός χρόνου από τη σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνεννόηση έγινε μέσω της Αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα με την εταιρεία Christmas Theater, η οποία έχει και την διαχείριση του γυμναστηρίου. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ την Κυριακή 12/05.

Την ίδια ώρα, αμήχανη παραμένει η κυβέρνηση από την τροπή που παίρνουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις με την προκλητική κίνηση του Έντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα και να μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του.

Το Μαξίμου προσπαθεί να μετριάσει τη σημασία της επίσκεψης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στο περιθώριο της παρουσίας του Αλβανού πρωθυπουργού καμία συνάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου μαζί του, ενώ ξεκαθαρίζεται επίσης ότι δεν πρόκειται να παρασχεθεί καμία διευκόλυνση για την επίμαχη συγκέντρωση. Η έμμεση αυτή δυσθυμία της Αθήνας, συνοδεύεται και από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι μία περιττή επίσκεψη, αλλά και την επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι πρόκειται για μία «άκαιρη συνάντηση».

Ειδικά ο χαρακτηρισμός «άκαιρη» σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν πρόκειται καν για προεκλογική συγκέντρωση, που ίσως θα είχε μία άλλη λογική, καθώς οι κάλπες στην Αλβανία θα στηθούν σε ένα χρόνο από τώρα.

Το γεγονός όμως αυτό επιτείνει την αίσθηση ότι ο κ. Ράμα επιχειρεί να «απαντήσει» τρόπον τινά στην κίνηση της ΝΔ να εντάξει τον κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιό της. Και έτσι να δώσει η αλβανική πλευρά ακόμα περισσότερο ένα διμερή χαρακτήρα στη σύγκρουση για τον κ. Μπελέρη, απομειώνοντας τη διεθνή διάσταση της φυλάκισής του.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία την υπόθεση με την επίσκεψη Ράμα και τι ακριβώς κινήσεις έκανε για να την αποτρέψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ενημέρωση έγινε προ δύο εβδομάδων, όταν η αλβανική κυβέρνηση έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα για να διερευνήσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Και παρότι το μήνυμα που δόθηκε ήταν αρνητικό για μία τέτοια επίσκεψη, ο κ. Ράμα επέλεξε να την πραγματοποιήσει.

Όμως ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ήταν πως το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε τυπικώς μόλις προχθές Τρίτη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία περί της ενημέρωσης αυτής ή οποιασδήποτε αντίδρασης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Μαρινάκης, που επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επίσκεψη Ράμα στις 7 Μαΐου και ότι ακόμα δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που έχει προγραμματίσει ο ίδιος.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο κλίμα που θα δημιουργήσει αυτή η επίσκεψη και τι ακριβώς θα πει ο κ. Ράμα κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ιδίως στην ομιλία του προς του συμπατριώτες του την Κυριακή. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσει απλά να στείλει μήνυμα για τις διαθέσεις των Τιράνων του μόνο μέσω της επίσκεψης αυτής, ή θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Πάντως σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης φάνηκε να χαμηλώνει τους τόνους και να είναι καθησυχαστικός προς την κυβέρνηση, αλλά με έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο τρόπο: Επιτέθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που άσκησε γύρω από την επίσκεψη και εξήρε τη στάση της κυβέρνησης – ουσιαστικά παρενέβη στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση με εξαιρετικά άκομψο τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Έντι Ράμα ως παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει:

«Συμφωνεί ο κ. πρωθυπουργός με την αντίδραση του Αλβανού ομολόγου του που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στις 12/5;».

«Συμφωνεί  ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του κ. Ράμα που ενώ κατανοεί “πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός”, σε ό,τι αφορά στην αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αυτή (η αντίθεση) κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό “ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό”; Είναι ο κ. Ράμα ο αυθεντικός ερμηνευτής του κ. Μητσοτάκη;».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ