15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι!”: Αλληλέγγυοι γείτονες στο Ηράκλειο ξαναφτιάχνουν το καμμένο μπακάλικο μεταναστών | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Τα ξημερώματα της Τρίτης 4 Νοεμβρίου κάποιοι έβαλαν φωτιά σε μίνι μάρκετ στην οδό Γιαμπουδή 12 στο Ηράκλειο. Παρά του ότι στο σημείο έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με 11 άνδρες, το μανάβικο κάηκε ολοσχερώς.

Κανείς άνθρωπος δεν τραυματίστηκε, όμως ο ιδιοκτήτης του που είναι ένας φτωχός άνθρωπος, μετανάστης από το Μπαγκλαντές, καταστράφηκε.

Μετά τον εμπρησμό, αρκετοί σκέφθηκαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ρατσιστική επίθεση αφού στο συγκεκριμένο κατάστημα σύχναζαν κυρίως μετανάστες.

Ρατσιστικά τα κίνητρα πίσω από τον εμπρησμό;

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XyrON4bCAsc”]

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εξετάζει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ την έντονη δυσφορία του για την πιθανότητα ο εμπρησμός να οφείλεται σε ρατσιστικά κίνητρα εξέφρασε και ο δήμαρχος Ηρακλείου:

«Εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο πρόκειται για ανησυχητικά φαινόμενα τα οποία δεν ταιριάζουν στην ιστορία και το δημοκρατικό φρόνημα των κατοίκων του Ηρακλείου. Μιας πόλης που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι αποδέχεται και ενσωματώνει πολίτες από άλλες περιοχές της χώρας και του κόσμου, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα και δεν δημιουργούν προβλήματα. Ελπίζω οι αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν τους δράστες του εμπρησμού και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη».

Οι γείτονές του καταστηματάρχη, δεν περίμεναν τον Δήμαρχο Ηρακλείου για να προχωρήσουν σε δράσεις. Αποδεικνύουν το δημοκρατικό τους φρόνημα με την ενεργή αλληλεγγύη τους. Με πράξεις δηλαδή.

“Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι”

Ίδρυσαν σελίδα στο facebook με τίτλο: “Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι” όπου ενημερώνουν για τις ενέργειές τους ώστε να ξαναλειτουργήσει το μικρό μανάβικο και ζητούν βοήθεια απ’ όποιον μπορεί και θέλει να βοηθήσει. Ενημερώνουν για τους λόγους της δραστηριοποίησής τους:

Δύο αδέλφια από το Μπαγκλαντές και οι οικογένειές τους εδώ και χρόνια μάζευαν χρήματα για να φτιάξουν τελικά ένα μικρό μίνι μάρκετ το οποίο άρχισαν να λειτουργούν το 2007.

Ο μεγαλύτερος αδελφός δούλευε εδώ και 13 χρόνια στα McDonalds, και δεν ξόδευε τίποτα ώστε μία ημέρα να μπορεί να δώσει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον με μία μικρή επιχείρηση. Ένα ρατσιστικό έγκλημα δίχως νόημα στερεί μέσα σε μία βραδιά τα όνειρα τόσων ετών.

Το μαγαζάκι είχε γίνει αρκετά αγαπητό ειδικά για τους Έλληνες μιας μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των χαμηλών τιμών που προσέφερε. Στο Ηράκλειο τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν είναι αποδεκτά. Γι’ αυτό ζητούμε την υποστήριξή σας για να σταματήσουμε αυτή την αδικία.”

Ήδη, απ’ ότι φαίνεται, έχει γίνει αρκετή δουλειά και η υποστήριξη είναι μεγάλη:

"google ad"

“Μετά από μια κοπιαστική βδομάδα καθαρίσματος, το Μαγαζάκι είναι έτοιμο για την ανακαίνιση. Η τοπική κοινωνία έχει ανταποκριθεί σημαντικά και υπάρχουν πολλές προσφορές για βοήθεια”.

Τις επόμενες ημέρες, όπως ενημερώνουν, θα δημιουργηθεί λογαριασμός για τη συγκέντρωση χρημάτων. Κι εκεί ο καθένας θα μπορεί να βοηθήσει.

“Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε σε μία λίστα τις ανάγκες της οικογένειας η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.”

Ήδη, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα εταιρεία αναψύκτικων εξέφρασε την επιθυμία της να αντικαταστήσει τα ψυγεία και οι γείτονές του λαμβάνουν προσφορές για να αντικατασταθούν τα παράθυρα και οι πόρτες.

Για όποιον θέλει επιπλέον πληροφορίες, η σελίδα “Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι” ανανεώνει το υλικό της σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αναμονή της δημιουργίας λογαριασμού για κατάθεση χρημάτων ή για προσφορά ειδών που θα ήταν χρήσιμα για την επαναλειτουργία του μανάβικου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...