Για πρώτη φορά από το 1993, αρνητική πρωτιά της Κρήτης στην ανεργία: «Όσο εύκολα χάνεται μία θέση εργασίας, τόσο δυσκολότερα ανακτιέται»

Κανένα σχόλιο

Το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο για το θέμα της απασχόλησης καθώς όπως τονίζει Στέλιος Βοργιάς «όσο εύκολα χάνεται μία θέση εργασίας, τόσο δυσκολότερα ανακτιέται».

Ωστόσο, ο κ. Βοργιάς διατηρεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση της κατάστασης μετά το εμβόλιο.

«Ο κατήφορος της απασχόλησης θα συνεχιστεί και το 2021, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το πότε θα σταθεροποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό και τα αποτελέσματά του. Σίγουρα όλη η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη ωστόσο στα τέλη του έτους θεωρώ ότι θα υπάρξει μία κάποια σταθεροποίηση. Βέβαια, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς δηλώνοντας παράλληλα πως χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για την λύση του προβλήματος της ανεργίας.

"Sponsored links"

«Αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί πάρα πολλά νοικοκυριά καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων δεν έχει στήριξη κι αυτό δεν το καταλαβαίνει το υπουργείο Εργασίας. Εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στο θέμα της ανεργίας. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα δημόσια έργα (όπως αεροδρόμιο και ΒΟΑΚ), θα μπορούσε ο πρωτογενής τομέας να απορροφήσει κάποιους ανέργους με στοχευμένες όμως κινήσεις. Τώρα έρχονται τα μεγάλα πακέτα από την ευρωπαϊκή ένωση και θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βοργιάς.

Μόνο τρεις μήνες δούλεψαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο

Μία εφιαλτική χρονιά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αποτελεί το 2020 καθώς εργάστηκε μόνο το 60% και μόλις για τρεις μήνες.

«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι εποχικοί. Για εμάς, ειδικά φέτος, τα πράγματα ήταν εφιαλτικά καθώς υπολογίζουμε πως το 60% των υπαλλήλων εργάστηκαν τρεις μήνες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάλης και πρόσθεσε: «το υπόλοιπο 40%, μετά από πιέσεις μας προς το υπουργείο, επαναπροσλήφθηκαν από τα ξενοδοχεία και τέθηκαν σε αναστολή λαμβάνοντας για πέντε συνολικά μήνες το επίδομα των 534 ευρώ».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια στους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους εντοπίζεται στους νεοπροσληφθέντες αλλά και στους εργαζόμενους στον επισιτισμό.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι μετέωροι. Το μεγάλο μας πλήγμα το έχει ο επισιτισμός που δεν είχε το προστατευτικό δίχτυ της επαναπρόσληψης και της αναστολής. Ενώ όσοι προσλήφθηκαν δούλεψαν από ένα έως τρεις μήνες και δεν έχουν αυτή τη στιγμή ούτε δικαίωμα δώρου, ούτε επίδομα ανεργίας γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα ή δεν έχουν περυσινά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι λίγες», τόνισε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «τυχεροί» εποχικοί εργαζόμενοι είδαν το ετήσιο εισόδημά τους να συρρικνώνεται κατά 60%!

Παράλληλα, φέτος υπήρξαν φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργοδοτών προς τους υπαλλήλους.

«Υπήρξαν ξενοδοχεία που είχαν καλές πληρότητες για ένα με δύο μήνες αλλά δεν είχαν επαναπροσλάβει όλο το προσωπικό τους. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί αρκετή υπερεργασία χωρίς πληρωμή. Κάποιοι, δυστυχώς, εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να έχουν λιγότερο προσωπικό το οποίο τους έβγαζε περισσότερη δουλειά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

"Sponsored links"

Κίνδυνος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να περάσουν Χριστούγεννα χωρίς ούτε ένα ευρώ

Μπροστά σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου καθώς κινδυνεύουν να περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ούτε ένα ευρώ!

«Η στήριξη που είχαμε τελείωσε στις 31 Οκτωβρίου και δεν έχει παραταθεί. Πληρωθήκαμε στις 15 Νοεμβρίου οι τελευταία. Ήδη έχουμε κάνει τις αιτήσεις μας για να μπούμε στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ αλλά αυτό δεν προβλέπεται μέχρι τα Χριστούγεννα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κοκολάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το θέμα αυτό πρέπει να το λύσει η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εργαζόμενοι στα τοπικά παραρτήματα του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πολύ δουλειά. Επίσης γνωρίζουμε ότι όλος αυτός ο φόρτος εργασίας έχει πέσει πάνω τους και δεν προλαβαίνουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό ως Σωματείο στείλαμε την προηγούμενη βδομάδα στο διοικητή του ΟΑΕΔ επιστολή και του επισημαίνουμε το πρόβλημα ζητώντας να απλουστεύσει στις διαδικασίες ως προς τον έλεγχο των αιτήσεων ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα και να μπορούν οι άνθρωποι να λάβουν το επίδομα για να περάσουν Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης ενώ τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

cretapost.gr 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις