Για την ποιητική συλλογή «Θυμάμαι» της Ηλιάννας Λυκούδη

Κανένα σχόλιο

Με χαρά πήρα στα χέρια μου λίγες μέρες πριν το νέο βιβλίο με ποιήματα της Ηλιάννας Λυκούδη. Ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Αμέσως έσπευσα να απολαύσω τους στίχους που με τόση ψυχή και ποιητική διάθεση έχει συνθέσει η συγγραφέας. Διαπίστωσα πως, αν η σιωπή μπορεί να εκφράσει ενίοτε τα πάντα, οι λίγες λέξεις που η Ηλιάννα Λυκούδη χρησιμοποιεί στις ποιητικές της συνθέσεις φτάνουν για να μιλήσουν απ’ ευθείας στην καρδιά του αναγνώστη.
Τόσο με την 1η ποιητική της δουλειά, τα 53 χαϊκού ποιήματα πριν 9 χρόνια, όσο και με την τωρινή της έκδοση, αποδεικνύει ότι το απόσταγμα της ποιητικής διάθεσης μπορεί να εκφραστεί με λίγες λέξεις, όταν ο δημιουργός έχει αυτήν την δυνατότητα και διάθεση.

Πρόκειται για ποιητικές συνθέσεις μιας κρητικής ψυχής, που άλλοτε τηρώντας απόλυτα την παράδοση και τους κανόνες του κρητικού τετράστιχου, και άλλοτε όχι, προσπαθεί να μας μυήσει στον βαθύτερο εαυτό της, στις εμπειρίες της και τους προβληματισμούς της, στην αλήθεια της που κάθε στιγμή είναι υπό κρίση μα πάντα έχει έναν σταθερό μπούσουλα σ αυτή την φουρτουνιασμένη πορεία. Και ο μπούσουλας αυτός δεν είναι άλλος από το ήθος, την ευγένεια και την ανθρωπιά.

Οι συνθέσεις του βιβλίου «Θυμάμαι» όπως πολύ σοφά η δημιουργός τους σημειώνει στον υπότιτλο του βιβλίου είναι «της Κρήτης ποιήματα». Είναι ποιήματα δηλαδή γεννημένα από μια κρητική ψυχή. Και μάλιστα μια γυναίκα κρητικιά και επιπλέον μια κρητικιά που έχει ζήσει αρκετά χρόνια μακριά από το νησί, πράγμα που κάνει την αγάπη της πιο ανόθευτη κι ατόφια. Η νοσταλγία της πάτριας γης εξιδανικεύει πολλές φορές την αγάπη μας, την μνήμη και την πεθυμιά μας γι αυτήν.

"Sponsored links"

Εύχομαι στις επικείμενες παρουσιάσεις του βιβλίου της Ηλιάννας Λυκούδη στις πόλεις του νησιού μας (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά) κάθε επιτυχία και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της στα βιβλιοπωλεία της χώρας και στις καρδιές των αναγνωστών.

Φιλικά,
Ηλίας Κοπανάκης
Δρ. Χημικός Μηχανικός – Συγγραφέας

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις