Γ. Σταθάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα κλείνει η συμφωνία – Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χανίων – Κλειστα τα καταστήματα τις Κυριακές

Κανένα σχόλιο

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Θεωρώ δεδομένο, είπε ο υπουργός, ότι η συμφωνία θα κλείσει άμεσα και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη.

«Η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές» πρόσθεσε ο Γιώργος Σταθακης. Σημείωσε πως θα επαναφέρει το παλιό σύστημα για δυο Κυριακές το χρόνο και συζητά να επιτρέψει στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές τον χρόνον στις περιόδους των εκπτώσεων.

"Sponsored links"

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση με τη γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλεγεί για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και τον χρόνο παραχώρησης, τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια. Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση.

Σημείωσε, επίσης, ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης έχει καταρρεύσει, γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, είπε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με όσους έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό Φράγκο διευκρίνισε ότι πριν νομοθετήσει το υπουργείο θα περιμένει πρώτα να εκδοθεί μια σχετική απόφαση των δικαστηρίων. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια είπε ότι συζητείται το μοντέλο της δημιουργίας ενός ταμείου που θα λειτουργεί έξω από το τραπεζικό σύστημα γιατί πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα.

Σχετικά με την κατάθεση πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, παρατήρησε ότι «αν η διαδικασία γίνει σωστά και με ανοιχτό ορίζοντα και συντεταγμένα και με πνεύμα ανοιχτών οριζόντων θα ρίξει φως σε μια σημαντική περίοδο».

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

Σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Σταθάκης είπε ότι ειδικά για τα Χανιά “είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια που είναι εξαιρετικά” ενώ “ολοκληρώνεται μόλις μία μεγάλη επένδυση 120 εκ. ευρώ το οποίο το τριπλασιάζει και το μετατρέπει σε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε βάθος χρόνου.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι η παραχώρηση είναι αδιανόητη διότι έχεις μία τεράστια δημόσια ευρωπαϊκή επένδυση στο αεροδρόμιο, ακυρώνεται με αυτό τον τρόπο και το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για άλλα αεροδρόμια ότι χρειάζονται επενδύσεις. Αυτό, δε χρειάζεται επενδύσεις, θα είναι άριστο.

Εμείς παραμένουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις όπως γινοταν από το ΤΑΙΠΕΔ. Είμαστε προφανώς ανοικτοί σε συμπράξεις που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν να γίνουν επενδύσεις.

Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

"Sponsored links"

Τέλος, ο κ. Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προαναγγέλοντας την επαναφορά του παλιού συστήματος για  δυο Κυριακές τον χρόνο.

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να επιτραπεί στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές τον χρόνο, στις περιόδους των εκπτώσεων.

Με πληροφορίες από left.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις