Διέγραψαν το «ιστορική» από την επίσημη ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κανένα σχόλιο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».

Αυτά αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Λίγο αργότερα όμως και προφανώς λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων της ακροδεξιάς πτέρυγας, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το υπουργείο, με μια πρωτοφανή ενέργεια, διέγραψε τον χαρακτηρισμό «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το επίσημο κοινό ανακοινωθέν. Το νέο ιστορικό φιάσκο προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια, καταδεικνύοντας παράλληλα και το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με την προώθηση των συμφωνίων με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία προεκλογικά χαρακτήριζε «εθνικά επιζήμια» και «προδοτική», όμως μετεκλογικά την υιοθέτησε, αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη της για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει το επίσημο ανακοινωθέν για τη συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith»

"Sponsored links"

Δηλαδή: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.»

Η νεότερη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που εξεδόθη κάποιες ώρες αργότερα, είναι ακριβώς ίδια μόνο που έχει αφαιρεθεί ο όρος «ιστορική» από τη Συμφωνία των Πρεσπών».  «The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις