Διπλάσια τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Η Κρήτη είναι “πρωταθλήτρια” στις αυτοκτονίες και έχει σχεδόν τα διπλάσια περιστατικά τα τελευταία χρόνια από το γενικό σύνολο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά με 61 περιστατικά στο νησί,με την δυτική Κρήτη να έχει την πρωτοκαθεδρία, μόνο όμως για το 2017 μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες αυτοκτονίες και απόπειρεις καταγράφονται στους ανατολικούς νομούς του νησιού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρο Βγότζα στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα αιχμής» στο ΚΡΗΤΗ TV .

"Sponsored links"

”Λαβωμένη” η ψυχική υγεία των Κρητικών

Έχει λαβωθεί η ψυχή των κρητικών τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο μέσα από την δύναμη των αριθμών που παρουσίασε  o καθηγητής Αλέξανδρος Βγότζας.

Κατάθλιψη, εμμονές, θυμός και ψυχοσωματικά προβλήματα κάνουν πλέον πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κρήτης με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση να έχει το δικό της μερίδιο στην αύξηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και με βάση τα στοιχεία από το ΠΑΓΝΗ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και τείνουν να είναι χαμηλότερης εκπαίδευσης και εισοδήματος, χωρίς σύντροφο και να έχουν συχνότερη διάγνωση ψύχωσης συγκριτικά με τις γυναίκες. Παράγοντες κινδύνου για υποτροπή για τους ασθενείς με χρόνιες ψυχωσικές διαταραχές (σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή) , αποτελούν το ανδρικό φύλο, η χαμηλή οικονομική κατάσταση, και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας αλλά έχουν καταγραφεί και πολλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ οι αυτοκτονίες αποτελούν δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα για το νησί μας.

Τα ψυχωσωματικά προβλήματα αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα για τους Κρητικούς, μεγάλη μερίδα των οποίων εξακολουθεί να έχει ταμπού στην απόφαση να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς κάτι όμως πάνω στο οποίο έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις