19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Εξαφανίστε το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε και φτιάξετε στη θέση του γήπεδο γκόλφ»!

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με «δούρειο ίππο» την … ανάπτυξη και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό πιέζουν τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κρήτης ώστε να καταστραφεί το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε και στη θέση του να φτιαχτεί ένα γήπεδο γκόλφ!

Το εξωφρενικό αίτημα διατυπώθηκε για μια ακόμα φορά, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Σουηδία, στο πλαίσιο της 1ης Mediterranean Panorama έκθεσης “Τουρισμού Γαστρονομίας και Πολιτισμού” που πραγματοποιείται στην Στοτχόλμη, μεταξύ της εμπορικής διευθύντριας του tour operator Apollo Nina Hornewall του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, του προέδρου του συλλόγου επιχειρηματιών “Ο Ιάρδανος” Αντώνη Κοκολοδημητράκη και του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα τουρισμού Πέτρο Μαρινάκη.

Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ήταν να διερευνηθούν οι όποιες δυνατότητες επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Η κα Hornewall στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δημιουργίας γηπέδου γκολφ στην έκταση του αεροδρομίου στο Μάλεμε, τονίζοντας πως μπορεί να προσελκύσει πολλούς και ποιοτικούς τουρίστες. Πρόσθεσε δε, ότι είναι πολύ δύσκολο να “ανοίξει” η τουριστική σεζόν παραπάνω από έξι με επτά μήνες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Σκανδιναβοί επιλέγουν ακόμη το δίπτυχο “ήλιος και θάλασσα”…

μαλεμε.jpg

Οι «πιέσεις»

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως για το θέμα της «αξιοποίησης» του χώρου του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε, ασκούνται πιέσεις τα τελευταία χρόνια από ισχυρό πολιτικό πρόσωπο με καταγωγή από Χανιά, το οποίο εξυπηρετεί ευθέως τα συμφέροντα μεγάλων τουριστικών ομίλων που θέλουν την περιοχή για να δημιουργήσουν μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης γνωρίζουμε πως το σχετικό αίτημα έχει μεταφερθεί σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, εδώ και αρκετό καιρό. Για να γίνει πράξη το … όραμα για ανάπτυξη, θα πρέπει να φύγει από τη μέση το «ενοχλητικό» αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στο όλο πλαίσιο θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πιέσεις που ασκούνται τους τελευταίους μήνες για την αποκατάσταση ναζιστικών μνημείων στα Χανιά -αλλά και αλλού- με παρέμβαση ακόμα και της ίδιας της Γερμανικής πρεσβείας όπως έγινε για το μνημείο των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών στα Φλώρια (το θέμα θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο μας).
Η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης και η αναθεώρηση των γεγονότων με φόντο τη Μάχη της Κρήτης που επιχειρείται συστηματικά, είτε από καθηγητές τύπου Ρίχτερ, είτε από ντόπιους παράγοντες, θέλουν την πλήρη εξαφάνιση των μνημείων – συμβόλων της αντίστασης των Συμμάχων και των Κρητών και την ανάδειξη του «ιπποτικού» ρόλου των Ναζί.

Το αεροδρόμιο του Μάλεμε είναι ένα από τα σύμβολα της Μάχης της Κρήτης, καθώς αποτέλεσε το στρατηγικότερο σημείο πάνω στο νησί το Μάιο του ΄41 και η κατάληψή του άνοιξε τον δρόμο για την οριστική επικράτηση των Γερμανών.

μαλεμε.jpg

Η ανάδειξη

Είναι επομένως αυτονόητο, πως αν υπάρχει ακόμα και ένα ψήγμα ιστορικής συνείδησης στους τοπικούς παράγοντες και στην τοπική κοινωνία, κάθε προσπάθεια εξαφάνισης των ιστορικών μας μνημείων θα πρέπει να πέσει στο κενό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτοί οι χώροι να αναδειχθούν και αποτελέσουν τμήμα της προβολής κάθε περιοχής, όχι μόνο κάθε Μάιο και σε κάθε επέτειο της Μάχης της Κρήτης, αλλά ολόκληρο το Επίσης, η ένταξη δράσεων αεραθλητισμού θα μπορούσε να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον χώρο.έτος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ιστορικούς μελετητές και ανθρώπους με αγάπη προς την ιστορία του τόπου μας που μελετούν εξονυχιστικά την Μάχη της Κρήτης, θα πρέπει να αναδείξουν τα πεδία των μαχών σε όλη την Κρήτη και να τα εντάξουν σε ειδικά τουριστικά προγράμματα, όπως γίνεται σε πολλές περιοχής της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Άλλωστε, εκατοντάδες συγγενείς των Βρετανών, των Αυστραλών, των Νεοζηλανδών και των Γερμανών που πολέμησαν στην Κρήτη το 1941 αναζητούν κάθε χρόνο τα ίχνη των βετεράνων για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αυτοί θυμούνται και τιμούν καλύτερα από ‘μας όσους θυσιάστηκαν στην Κρήτη…

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...