Επιτέλους, φαγωμάρα τέλος για τα ομπρελοκαθίσματα στο Ελαφονήσι μεταξύ Δήμου Καντάνου Σελίνου και Δήμου Κισσάμου – Προχωρούν οι διαδικασίες για δημιουργία “πρότυπου φυσικού πάρκου”

Κανένα σχόλιο

Την βούληση να συνεργαστούν για την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου, εξεφρασαν οι δήμοι Καντάνου- Σελίνου και Κισσάμου σε συνάντηση τους.

Σε σχετική ανακοίνωση των δήμων αναφέρονται τα εξής:

«Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Λαφονήσι με θέμα τη «Διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου».

"Sponsored links"

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και στέλέχη των εν λόγω φορέων.

Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους, αφού δεσμεύτηκαν και επισφράγισαν την επικείμενη καλή τους συνεργασία φέτος το καλοκαίρι, έθεσαν τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της περιοχής. Δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.

Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων αποφασίστηκαν από κοινού τα κάτωθι:

• Οι Δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου να θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από την Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων, με σκοπό να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός «Πρότυπου Φυσικού Πάρκου».

• Να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των αντίστοιχων καντινών καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί από κοινού μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης και των Δήμων Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου μία απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.

• Να συμβάλλουν με όλα τα νόμιμα μέσα στην προώθηση δημιουργίας ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα στον κατάλληλο χρόνο, στην τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας στην είσοδο της Βουλισμένης με στόχο την αποφυγή λειτουργίας της εν λόγω περιοχής ως χώρος στάθμευσης και να προστατεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ). Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ιδιωτών οι Δήμοι θα αναλάβουν τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης.

• Την εξαίρεση της παραλίας Λαφονησίου από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» καθώς ήδη υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής, ισχύουν νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας με όλα τα παραπάνω την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του φυσικού κάλους της. Επιπλέον, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται και διασφαλίζεται, καθώς η παραλία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Νερών Κολύμβησης της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης”.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις