Επιτροπή Υπεράσπισης Ιστορικών Μνημείων: “Αδιανόητη η μετατροπή της Ακρόπολης των Χανίων σε ξενοδοχείο”

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και Ιστορικών Μνημείων τάσσεται ενάντια στη δημιουργία ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι.

Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Κατάπληξη και απορία προκαλεί η επιμονή του Πολυτεχνείου Κρήτης να μετατρέψει την ιστορική τριλογία των Χανίων, στο λόφο Καστέλλι, σε ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών.

"Sponsored links"

Κατάπληξη γιατί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε αντίθεση με τον θεσμικό του ρόλο  συνεχίζει να αγνοεί την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης που το φιλοξενεί και απορία γιατί παρά την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας υποκύπτει στις παράλογες απαιτήσεις του εκπροσώπου της εταιρείας Μπελβεντέρε (Belvedere) όταν πλέον και ο ιδιος ο επενδυτής αρχίζει να αμφιβάλλει για την αξία της επένδυσής του εν μέσω ποικίλων αντιδράσεων, πανδημίας, πτώσης της τουριστικής κίνησης και οικονομικής ύφεσης.

Ως Επιτροπή Υπεράσπισης Ελεὐθερων Δημόσιων Χώρων και Ιστορικών Μνημείων της πόλης μας είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Θεωρούμε αδιανόητη τη μετατροπή της Ακρόπολης των Χανίων σε ξενοδοχείο. Θα ήταν προτιμότερο να αποδοθεί η κτιριακή τριάδα, στο Καστέλλι Χανίων, στο Δήμο Χανίων δηλαδή στην τοπική κοινωνία και να συναποφασίσουν οι τοπικοί φορείς για τη χρήση των συγκεκριμένων κτηρίων;

Τι δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται ξένα και επιζήμια για τον τόπο συμφέροντα; Το πρώτο νεώριο παραχωρήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης στον Δήμο Χανίων και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για την αποκατάστασή του και για την αξιοποίησή του ως έδρα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Δεν θα ήταν  προτιμότερο να αποκατασταθούν τα κτήρια και να φιλοξενήσουν το μελλοντικό Μουσείο της πόλης των Χανίων, εκπαιδευτικές δράσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, ή όποια άλλη δραστηριότητα συναποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς. Και όλος αυτός ο χαμός για 360.000 ευρώ μίσθωμα το χρόνο; Το κράτος δεν μπορεί να μεριμνήσει για την επιπλέον χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Ποιο δημοτικό συμβούλιο θα υποστηρίξει τον ευτελισμό της πόλης, την απαξίωση των κατοίκων της και την ασέβεια προς την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς να πάρουν επίσημα θέση στο επίμαχο ζήτημα και να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους. Δεν ωφελεί να είμαστε Επιμηθείς ούτε να ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας επιτρέποντας την εξάπλωση της «πανδημίας» της αμετροέπειας, της ασυδοσίας και του ωχαδελφισμού. Από τις αντιδράσεις μας, και τις δράσεις μας, θα κριθεί στο προσεχές εξάμηνο το μέλλον της Ακρόπολης των Χανίων. Και μόνο!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις