15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ακροδεξιά των χοίρων: Από την Αγγλία μέχρι τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί ρίχνονται στη μάχη με μπάρμπεκιου και χοιρινό κρέας

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση μιας ομάδας με το όνομα “Ενωμένοι Μακεδόνες” να κάνουν μπάρμπεκιου σε κοντινή απόσταση από το προσφυγικό καταυλισμό στο Διαβατά με ψητά χοιρινά κρέατα και αλκόολ.

Οι “Ενωμένοι Μακεδόνες” είναι γέννημα – θρέμμα των διαδηλώσεων για τη Μακεδονία και της μοντέρνας εποχής μας. Κι αυτό γιατί η γιγάντωση της επιρροής της ομάδας συνέβη μέσω του facebook.

Τον τελευταίο καιρό και με το μεταναστευτικό να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, η ρητορική της ομάδας στράφηκε στον αγώνα κατά των “λαθροεισβολέων”.

Δηλώνουν υπέρμαχοι των πολιτικών που ακολουθούν οι Βίκτορ Ορμπάν και Ματέο Σαλβίνι, απευθύνονται στους πολίτες ως απλοί άνθρωποι που αντιστέκονται στην γκετοποίηση περιοχών, στα κρούσματα εγκληματικότητας, στη δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση της χώρας.

Η πρόσφατη όμως επιλογή τους για μπάρμπεκιου με χοιρινό κρέας και αλκόολ αλλά και οι προτάσεις που ακούστηκαν για να γεμίσει η Ελλάδα με ζωντανά γουρουνόπουλα σε κάθε αυλή για “να εξαφανιστούν μόνοι τους οι βρωμιάρηδες”, τους ταυτίζει με ένα μεγάλο ακροδεξιό ρεύμα που εκφράζεται με παρόμοιους τρόπους σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Η ακροδεξιά του χοιρινού κρέατος, είναι πλέον και στην Ελλάδα.

Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Ερυθρίας δεν τρώνε χοιρινό κρέας

Η μουσουλμανική θρησκεία όπως και η Εβραϊκή απαγορεύει το χοιρινό κρέας. Η απαγόρευση προέρχεται από τα ιερά βιβλία τους. Παρόμοια απαγόρευση υπάρχει και για τους Χριστιανούς στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν τηρείται. Εξαίρεση αποτελούν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ερυθραίας και της Αιθιοπίας που δεν επιτρέπουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Απαγορεύσεις στη διατροφή έχουν και άλλες θρησκείες. Οι Ινδοί δεν τρώνε αγελαδινό κρέας επειδή οι αγελάδες είναι ιερό ζώο και οι Βουδιστές δεν τρώνε καθόλου κρέας, αφού η σάρκα του κάθε ζωντανού οργανισμού είναι ένα έτσι ώστε η κάθε τροφή από τη σάρκα ενός άλλου ζώου να παραπέμπει σε έναν ιδιότυπο κανιβαλισμό.

Όμως απαγορεύσεις στη διατροφή υπάρχουν και για λόγους ξεκάθαρα πολιτισμικούς. Σε κάποιες χώρες της Δύσης τρώνε σαλιγκάρια, σε κάποιες περιοχές της Κίνας τρώνε σκυλιά, στην Ταϋλάνδη τρώνε σκαθάρια.

Οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας επειδή θεωρείται “μη καθαρό”. Σύμφωνα με το Κοράνι, το χοιρινό κρέας είναι ανθυγιεινό λόγω του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνει. Η απαγόρευση εκ μέρους της θρησκείας είναι τέτοια για το χοιρινό ώστε η κατανάλωσή του να θεωρείται αμαρτία. Οι Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε τρόφιμα χαλάλ.

Τα τρόφιμα χαλάλ ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής (το ζώο έχει τραφεί μόνο με φυτική τροφή που δεν περιέχει ζωικά υποπροϊόντα) και σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά), γι’ αυτό το λόγο φέρουν ειδική πιστοποίηση (σφραγίδα). Τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας και αλκοόλ.

Τα κρέατα Χαλάλ μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των εβραίων Κοσέρ έτσι πολλά τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις. Επίσης, Χαλάλ θεωρείται και το φαγητό (κρέας) των Χριστιανών και των Ιουδαίων, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.

“Εάν μπορείς να φας χοιρινό, είσαι καλοδεχούμενος”

"google ad"

Στη Γαλλία, το ζήτημα του χαλάλ κρέατος αλλά και της μη κατανάλωσης χοιρινού κρέατος έρχεται συχνά με ένταση στο προσκήνιο κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές αφού είναι ένα ζήτημα στο οποίο επενδύει βαριά η ακροδεξιά.

Δεν είναι όμως μόνο η γαλλική ακροδεξιά που επενδύει στο ζήτημα.

Στην Αυστρία ο επικεφαλής του ακροδεξιού και φιλοσιωνιστικού “Κόμμα Ελευθερίας” Heinz-Christian Strache πόζαρε σε φωτογραφία μαζί με ένα ψητό γουρούνι και τη λεζάντα “Isst du Schwein, darfst du rein” (Εάν μπορείς να φας χοιρινό, είσαι καλοδεχούμενος).

Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας επένδυσε βαριά σε έναν “πολιτισμικό πόλεμο για τις αξίες της Δανίας” και ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στο χαλάλ κρέας.

Μάλιστα, όταν κάποια νηπιαγωγεία στην Κοπεγχάγη σταμάτησαν να σερβίρουν χοιρινό κρέας, σε συμφωνία με τους γονείς των οποίων τα παιδιά πήγαιναν στα νηπιαγωγεία, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας διαμαρτυρήθηκε για διάκριση ενάντια στη Δανέζικη κουλτούρα. Η ένταση της συζήτησης ήταν τέτοια ώστε το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Helle Thorning-Schmidt, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση όπου επιβεβαιώνεται “η σημασία των χοιρινών κεφτέδων για τον Δανέζικο πολιτισμό και την ταυτότητα των κατοίκων”.

Όμως, πέρα από τις διαμαρτυρίες στο επίπεδο μίας συζήτησης, υπάρχουν και ακτιβισμοί που προσπαθούν να επιβάλλουν το χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του στους Μουσουλμάνους. Η Γαλλική οργάνωση “Bloc Identitaire” προχώρησε σε κατάληψη τζαμιών και διοργάνωση διαδήλωσης ενάντια στη “ρατσιστική άρνηση” των Μουσουλμάνων να τρώνε χοιρινό κρέας.

Το Φλαμανδικό ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang εισέβαλλε σε φεστιβάλ φαγητού σε σχολείο στην περιοχή Schoten του Βελγίου όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μαθητές και με τη βία έβαλαν στα στόματά τους χοιρινά λουκάνικα. Τους έλεγαν ότι το χαλάλ κρέας δεν είναι αληθινό φαγητό και ότι τα στομάχια τους χρειαζόταν γέμισμα.

Το χοιρινό έχει γίνει το σήμα κατατεθέν ρατσιστικών επιθέσεων: Χοιρινοκεφαλές καρφώνονται στις εισόδους τζαμιών στην Ευρώπη, στέλνονται φάκελοι γεμάτοι με χοιρινό σε σπίτια μουσουλμάνων, τρίβουν χοιρινές φέτες πάνω στα πόμαλα των σπιτιών τους, κάποιοι στο Μπρίστολ έβαλαν χοιρινό μέσα στα παπούτσια των προσκυνητών όταν αυτοί προσεύχονταν.

Στη Νορβηγία η οργάνωση “Nordic Resistance Movement” διένειμε χοιρινή σούπα σε άστεγους έτσι ώστε να αποκλείσει με αυτό τον τρόπο από το συσσίτια που ετοίμασε όλους που ήταν μουσουλμάνοι ή εβραίοι στο θρήσκευμα.

Το 2017 ένα μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Pegida με βάση την Ολλανδία ντυμμένος ως παπάς φύτεψε έναν ξυλινο σταυρό στον χώρο ενός νέου τζαμού και μετά έλουσε τον σταυρό με αίμα χοίρου. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει προχωρήσει σε μία σειρά παρόμοιων δράσεων με χρήση προϊόντων από χοίρο.

Η δράση που συνέβη στην Ελλάδα μοιάζει αρκετά με αυτή που προχώρησε η Γερμανική ακροδεξιά οργάνωση Pro Chemnitz.

Μόλις στις 8 Ιούνη του 2019, διοργάνωσαν ένα μπάρμπεκιου όπου εκτός από χοιρινά λουκάνικα και κρέατα, οι εκεί διοργανωτές αποφάσισαν να ψήσουν έναν ολόκληρο χοίρο σε διαμαρτυρία για ένα μουσουλμανικό φεστιβάλ που γινόταν στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν να έλθει η αστυνομία αφού στη Γερμανία απαγορεύεται να ψήνονται ολόκληρα ζώα. Οι διοργανωτές, αφού έκοψαν τον χοίρο σε κομμάτια, συνέχισαν το μπάρμπεκιού τους προασπίζοντας έτσι τις αυθεντικές γερμανικές αξίες.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...