Η αλήθεια για την “Πριγκήπισσα Qajar”, τη γυναίκα με το μουστάκι – Όχι, δεν ήταν σύμβολο ομορφιάς

Κανένα σχόλιο

Το 2017, η παραπάνω εικόνα έγινε viral στο διαδίκτυο. Στη φωτογραφία μία γυναίκα με μακρυά μαλλιά, πυκνά φρύδια και ένα μουστάκι στέκεται όρθια για να βγει φωτογραφία. Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν “ένα σύμβολο ομορφιάς στο Ιράν” και ότι “13 άντρες αυτοκτόνησαν επειδή τους απέρριψε”. Το σοκ που προκαλούσε η εικόνα βοήθησε στην τάχιστη διάδοσή του. Από εκεί, βρέθηκαν σελίδες που ανέπτυξαν τα λίγα λόγια σε πολλά, γράφτηκαν ολόκληρες ιστορίες, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα… Τίποτα από όσα αναφέρονται δεν είναι αλήθεια!

Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε η φωτογραφία υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν όσα αναφέρονται. Δημιουργήθηκαν posts στο Reddit και στο ScepticsExchange για να εξετάσουν κατά πόση Πριγκίπισσα Qajar ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο. Και αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικο. Όμως, παρά τις αποδείξεις η εικόνα συνέχισε να διαδίδεται και να μεταφράζεται έτσι ώστε το ψέμα να γίνει ένας παγκόσμιος μύθος.

"Sponsored links"

Στη φωτογραφία είναι δύο διαφορετικές γυναίκες

Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι στην εικόνα απεικονίζονται δύο διαφορετικές γυναίκες, δύο διαφορετικές πριγκίπισσες της δυναστείας Qajar. Η γυναίκα στο λευκό φόρεμα είναι η Πριγκίπισσα Fatimah Khanum (‘Ismat al-Dawlah) (1855 -1905) ενώ η δεύτερη είναι η Πριγκίπισσα Zahra Khanum (Taj al-Saltanah) (1884-1936).

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχεία που να υποστηρίζει ότι κάποια από αυτές τις κυρίως υπήρξε σύμβολο ομορφιάς, ούτε ότι κάποιος αυτοκτόνησε επειδή τον απόρριψε. Μάλιστα, και οι δύο παντρεύτηκαν σε πολύ μικρή ηλικία.

Το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι η τριχοφυία στο πρόσωπο ήταν πράγματι χαρακτηριστικό γυναικείας ομορφιάς κατά τον 19ο αιώνα στην Περσία, αλλά αυτό η μόνη αλήθεια σχετικά με τη φωτογραφία. Το σκοπό της όμως τον πέτυχε αφού το σοκ μίας φωτογραφίας που έρχεται σε αντίθεση με κάθε σημερινό πρότυπο ομορφιάς εγγυήθηκε τη διάδοση της στα πέρατα του κόσμου.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις γυναίκες στη φωτογραφία και την ιστορία τους που είναι σημαντική αλλά δε σχετίζεται με την ομορφιά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις